‘Bij voetbal hoort de geur van braadworst en sigaren’

Heb je als astmapatiënt last van de rook in een voetbalstadion, zelfs als dat geen dak heeft? De KNVB denkt er momenteel over na hoe het de niet – roker tegemoet kan komen. NEC overweegt volgend seizoen met een niet – rokersvak te beginnen. Een goed idee?


Johan Derksen, NEC-supporter, demonstratief roker en hoofdredacteur van Voetbal International:

“Ik vind dat het anti-rookfront manicale trekjes begint te krijgen. Als je hier niet meer in de open lucht mag roken, kan ik beter naar Amerika emigreren. Daar mag dat ook niet, maar hebben ze tenminste nog goede muziek. Ik vind het niet erg als er vakken zijn voor niet-rokers, als ze er ook maar blijven voor rokers. Ik ga nu veertig jaar naar het voetbal en daar hoort voor mij de geur van braadworst en sigaren bij. Ik ben serieus bang dat het roken uit de stadions verdreven gaat worden. In Engeland en Schotland is dat namelijk al gebeurd.”

Rob Schevers, voorzitter supportersvereniging NEC:

“Het is dinsdagavond in het overleg met de directie van NEC nog aan de orde geweest. Er is beloofd dat onderzocht gaat worden wat mogelijk is. We blijven het in de gaten houden. Ik kan me voorstellen dat mensen zo’n vak op prijs stellen. Laatst bij de uitwedstrijd tegen Heerenveen vroeg een klein kind nog of hij ergens anders kon zitten vanwege de rook. Dat is dan moeilijk te regelen. Maar je ziet dit fenomeen overal, dus waarom niet in het voetbalstadion?”

Alex Tielbeke, algemeen directeur van NEC:

“Een jaar geleden hebben wij van een supporter het verzoek gehad met een rookvrij vak te beginnen. We hebben toen gezegd erover na te denken. Daarbij liepen we tegen twee problemen aan. Om een niet-rokersvak te beginnen, moeten we mensen van hun plaats halen. Een ander punt is de vraag hoe je zorgt dat mensen niet roken in zo’n vak. We overleggen eerst met de KNVB, maar kijken zeker of we voor volgend seizoen iets kunnen doen. Dan kun je denken aan een apart vak.”

Jeannine Liebrand, fanatiek NEC-supporter. Vroeg NEC een jaar geleden om een rookvrij vak:

“Ik wil weten waarom het zo moeizaam gaat, ik vraag maar om een klein hoekje. Dat seizoenkaarthouders moeten verhuizen is geen reden, want dan kan er nooit iets. NEC moet ze maar korting geven, daar wil ik desnoods wel een fonds voor oprichten. Ik heb een zoon met longemfyseem en astma. Hij heeft veel last van de rook in het stadion. Ik heb weleens iemand gevraagd zijn sigaar uit te doen, maar vind eigenlijk dat je dat niet kan maken. Die mensen hebben ook voor hun plek betaald en bij NEC is het vaak erg spannend.”

Leen Looyen, technisch directeur van NEC en verwoed roker:

“Als mensen er hinder van hebben, moet je zorgen dat ze in de gelegenheid zijn in een rookvrij vak te zitten. Maar ik weet niet of je er in een stadion veel last van hebt.”

“Ik heb weleens in een vak gezeten waar wiet werd gerookt en dat merk je wel. Maar die rook waait ook naar het vak ernaast.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.