De groeten uit Saudi- Arabie

Naam: Dimitri Davidovic
Leeftijd:
58
Bij NEC:
1969-1971
Woonplaats:
Jeddah

Ooit was hij het technische brein van NEC en deelde hij in Nijmegen een woning met zijn al even beroemde landgenooot, de joegoslavische ijshockyer Alex Andjelic, later ook nog coach van Nijmegen. “Wij zijn opgegroeid in dezelfde straat in Belgrado. Vandaar dat we elkaar goed kenden.”
Aan het woord is Dimitri Davidovic, de frêle middenvelder van NEC die sinds zijn vertrek in 1971 nog zelden op De Goffert is geweest. Toch volgt hij de club nog altijd intensief. Van grote afstand weliswaar, want de joegoslaaf is al enkele jaren trainer in het Midden- Oosten. Met ongekend veel succes. “Het is moeilijk om jezelf complimenten te geven, maar ik heb alles gewonnen wat er in deze regio te winnen valt.”, zegt Davidovic, sinds dit seizoen hoofdcoach bij de Saoudische topclub Al Ahli. “Landskampioenschappen, bekercompetities, de golf cup, de Aziecup.; zeg maar de championsleague van deze regio. Vooral met Ittihad, die andere grote club in Saudi-Arabie, was ik bijzonder succesvol. Ik ben zelfs uitgeroepen tot de beste trainer van Azie. Geloof het of niet, ik kan elk jaar kiezen uit twintig verschillende goede aanbiedingen.”
Saillant is dat Davidovic zijn Arabische avonturen voor een belangrijk deel te danken heeft aan zijn voetbalperiode bij NEC. “Mijn tweede Nijmeegse jaar was misschien wel mijn beste ooit. Ook al omdat Wiel Coerver NEC trainer werd. Zijn trainingsmethodes behoren tot de beste ter wereld. Wiel is zeer actief in het Midden-Oosten. Via hem ben ik hier beland.”
Davidovic heeft het prima naar zijn zin in een gebied waar tegenwoordig veel mensen met een NEC-verleden actief zijn. “het bevalt me prima, alhoewel ik nog geregeld terugkeer naar Belgie, waar mijn twee, inmiddels volwassen, kinderen, wonen. Belgie is mijn tweede vaderland geworden”, aldeus de man die tussen 1980 en 1991 trainer was bij ondermeer Lokeren, Beerschot en Lierse.
In December leek dr kroon op Davidovic’s werk te worden gezet: het bondscoachschap van Joegoslavie. “We waren zo goed als rond, maar vanwege schimmige redenen is’t niet doorgeaan. Er zitten mensen die meer met macht bezig zijn dan met het belang van het voetbal. Jammer, want ik zou het prachtig hebben gevonden.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.