Rossi waardevolle kracht voor NEC

Youssef Rossi waardevolle kracht in NEC-defensie

Youssef Rossi oogt zelfverzekerd tijdens de ochtendtraining in Molenhoek, ook wel eens ‘Klein-Milanello’ genoemd. De sympathieke, 26-jarige Marokkaan heeft zojuist stevig getraind, maar trapt nog even een balletje na met twee teamgenoten. Youssef is blij dat de periode van onderhandelen nu achter de rug is, Hij kan nu gewoon lekker aan de slag bij NEC, de club waar hij zich nu na één week al behoorlijk thuis voelt.

De taal is echter nog even een probleem. Hoewel hij ons begroet met een monter ‘goeiemorgen’, spreekt hij -naast zijn moedertaal- alleen Frans. Gelukkig spreken Bas Roorda en Maarten Atmodikoro een klein woordje Frans, zodat hem de meest elementaire zaken kunnen worden uitgelegd.

Ruim een week hebben de onderhandelingen rond de huur van deze verdediger geduurd. Youssef werd daarbij begeleid door zijn Nederlandse zaakwaarnemer én zijn broer Abdellilah, die trainer is in het Zwitserse Basel. Het bestuur van NEC en zijn ‘oude’ club ‘CF Stade Rennes’ zijn uiteindelijk tot een huurovereenkomst gekomen tot 1 juli 2000. Youssef Rossi speelde zijn derde seizoen bij deze Franse club, maar kreeg een conflict met de nieuwe trainer van die club, Paul Le Guen. Rossi besloot daarop naar een andere club uit te kijken. Zijn contacten uit het nationale elftal van Marokko brachten hem bij Willem II,Youssef is bevriend met Ramsi en Abdellaoui. De onderhandelingen met Willem II liepen echter op niets uit waarop Jim Calderwood werd getipt.

In eigen land is Youssef Rossi een held. Hij groeide op in Casablanca en speelde bij het plaatselijke ‘Raja’, Inmiddels heeft hij 51 interlands gespeeld voor Marokko en speelde hij zijn mooiste wedstrijden tijdens de WK ’98 in Frankrijk, onder andere tegen Noorwegen en Brazilië. Rossi speelde toen onder de bekende Franse trainer Henri Michel en stond hij de laatste vier jaar in het centrum, samen met Naybed van Deportivo La Coruna. In mei van dit jaar won hij nog in de interland tegen het Nederlands elftal in Gelredome.

In Marokko is Youssef een international met de goede staat van dienst; een held dus. Dat merkte hij al snel toen hij in Nijmegen een Marokkaan tegen het lijf liep die hem spontaan de hand kuste.

Ondanks zijn taalprobleem valt op dat Rossi een speler is met leidinggevende capaciteiten. Zonder één woordje Nederlands te spreken is hij tijdens de training in staat om zijn verdediging te organiseren en te motiveren. Zijn lengte van 1.84 meter komt goed van pas en maakt hem sterk in de lucht. Een moderne en veelzijdige verdediger waar NEC hopelijk nog veel profijt van mag hebben!

Verschenen in NEC MAGAZINE, oktober 1999

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.