Interview Wilfried Brookhuis


Naam: Wilfried Brookhuis
Geboortedatum: 16 10 1961
Woonplaats: Beuningen
Getrouwd: Ja
Kinderen: Ja, 3 stuks
Opleiding: Academie Lichamelijke Opvoeding
Bijnaam op het veld: Niet echt meestal noemen ze me Brookie
Hobby’s: Voetballen blijft mijn hobby
Waar begonnen met voetballen: Quick 20 in Oldenzaal
Ontdekt door: mezelf
Andere clubs: Quick 20, De Graafschap en natuurlijk NEC
Andere posities dan keeper gehad: Nee, alleen vroeger bij de F-jes heb ik gevoetbald.
Mooiste positie: In het doel
Hoelang ben je al bij NEC: Dit seizoen ben ik al 12 en een halfjaar In dienst

Hoe is je carrière tot nu toe verlopen:

Tot mijn 21e heb ik bij Quick 20 (hoofdklasse amateurs) gevoetbald. Daarna ben ik voor 2 jaar naar de Graafschap gegaan en toen ben ik bij NEC terecht gekomen.

Hoogtepunt uit je carrière:

De promoties. de halve bekerfinale tegen Ajax en de bekerfinale tegen Feyenoord.
De mindere fase was 2 jaar geleden. Toen ging het 3 wedstrijden op rij slecht.


Ben je altijd prof voetballer geweest:
Nee, ik ben altijd al semi prof geweest. Ik wil mijn handen namelijk ook nog vrij houden voor andere dingen. Ik ben namelijk ook nog leraar lichamelijke opvoeding op de Technische School Jonkerbos.

Waar heb je met het meeste plezier gewerkt
:
Ik heb het bij De Graafschap goed naar mijn zin gehad. Ook hier heb ik het heel erg naar mijn zin, maar dat is vooral omdat ik hier al zolang zit en dus de diepte en de hoogte punten heb meegemaakt.

Hoe ziet een dagindeling eruit:

’s Morgens geef ik les op de Technische School Jonkerbos. ’s Mid- dags ga ik zelf trainen. ’s Avonds geef ik keepers training, train ik de C2 of ben ik thuis en breng tijd door met mijn gezin. Op woensdagmiddag ga ik ook een uur trainen met het team waar mijn zoontje speelt.

Wat zijn je sterke kanten:

Mijn uittrap mag er wel zijn, houdt het daar maar op.

Wat zijn je slechte kanten: Laat daar anderen maar op reageren want iedereen heeft daar
toch een andere mening over.

Heb je veel blessures gehad: Een jaar of 8 geleden heb ik een knieblessure gehad. Dat was
wel het enige. Misschien heeft het wel een beetje te maken gehad met m’n baan als gymleraar, maar aan de andere kant, als keeper komen ze van voren of zij, maar niet van achteren zoals bij spelers wel het geval is.

Hoe leef je naar een wedstrijd toe als je van tevoren weet dat Je toch op de bank zit:
Het is niet meer hetzelfde in de zin van beleving naar de wedstrijd toe, de spanning was toen ik in het doel stond natuurlijk wel groter. Maar het er naar toe leven is wel hetzelfde gebleven. Je moet er toch rekening mee houden dat je ingezet kan worden dus de dag van te voren kan je niet gaan drinken als een gek. De voorbereiding op een wedstrijd is dus wel hetzelfde gebleven.

Krijg je de kriebels als Bas iets overkomt in het veld:
Nou, als hij uitvalt dan weet ik dat ik er klaar voor ben. Ik heb een goede voorbereiding gehad en ik heb al in ongeveer 500 wedtrijden ervaring opgedaan dus heb ik meer het gevoel van ‘laat maar komen’.

Voel je jezelf niet gepasseerd door Bas Roorda:
In feite ben ik natuurlijk wel gepasseerd omdat Bas nu de eerste keeper is, maar toen Koevermans Bas Roorda aantrok heb ik geen echte kans meer gehad. Ik moet wel zeggen dat Bas gewoon goed is en ik heb er nu ook vrede mee. We hebben een goede relatie. We waarderen elkaar gewoon zoals we zijn. Het is toch de beslissing van de trainer wie hij opsteld, het heeft geen zin om dan elkaar scheef aan te kijken. Ik ben natuurlijk ook ouder geworden en dan kun je het beter relativeren als bijvoorbeeld 10 jaar geleden.

Kijken de spelers anders tegen jullie aan omdat jullie keepers zijn:
Ze hebben toch een ander gevoel over de keepers en dat proberen we in stand te houden. Bas en ik zorgen daar ook wel voor en soms lukt dat heel goed. Eigenlijk gaat ’t allemaal erg goed. Ik ben daar heel positief over, er zijn helemaal geen problemen.

En hoe verlopen de trainingen:
We trainen heel fanatiek moet ik eerlijk zeggen. Maar als je goed wil presteren moet je ook heel fanatiek zijn. Een keer per week hebben Bas en ik een aparte training. Voor de rest trainen we gewoon met de groep mee.

Hoe gaan jullie om met de spelers die op proef komen mee trainen:
In het begin hadden we nog het idee dat we ze op moesten vangen, maar nu hebben we meer het gevoel van ‘daar heb je er weer een’, en: ‘daar gaat er weer een’. Er wordt ook erg weinig moeite gedaan om ze beter te leren kennen, omdat ze dezelfde dag of een paar dagen later weer weg kunnen zijn. Daardoor zoek je de gezelligheid toch een beetje binnen je eigen team.

Wat wil je veranderd zien in de spelers groep:

Op dit moment hebben we een ‘afmaker’ nodig, maar daar zijn ze druk mee bezig. Ze zijn al een paar maanden op zoek naar zo’n iemand. Maar we moeten wel iemand hebben die een verbetering voor de spelers groep is.

Wat vind je van de huidige trainer:
Prima. Ik vind dat hij binnen de groep goed functioneert. De waardering van de spelers naar hem toe is prima. Hij tracht wel eerlijk te zijn naar de spelers toe. Hij benaderd niet telkens dezelfde personen alleen maar negatief of positief. Ook probeert hij niet teveel te schuiven onderling. Hij kijkt ook naar het moment, goed presteren is goed beoordelen en als je slecht presteert dan reageert hij daar ook meteen op. Voor hem is ook iedereen gelijk het maakt voor hem niet uit of je oud of jong bent en of je al lang of pas kort bij NEC voetbalt. Ik vind dat niet alle trainers dat hebben.

Wie vind je de beste trainer en hoe heb je die ervaren:
Bij de Graafschap heb ik Popovic Ieren kennen. Voor een jonge spelersgroep is hij een prima trainer, maar als je wat verder komt ontbrak het hem aan techniek. Leen Looyen heb ik ook een aantal keren meegemaakt als trainer. Ook vorig seizoen heeft hij de club en de spelersgroep weer weten te redden. Tevens de manier van benaderen. Toen Koevermans er nog was deed hij meer als een leraar, wanneer je er op een bepaalde manier tegen in ging werken. op dat moment was het beter om van trainer te wisselen. Het was een goede keuze op dat moment.

Wat vind je van de Supportersvereniging en van hun home:
Ik moet zeggen dat ze de laatste jaren steeds meer gaan doen. Jarenlang is er gewoon niets te doen geweest. Altijd waren er dezelfde dingen te doen, er werd nooit iets anders georganiseerd. Des al niet te min komt er steeds meer verandering in. Zoals jullie wel kunnen merken aan de nieuwe leden, denk ik. Misschien komt het ook wel door het veranderde bestuur van NEC.

Wat wil je binnen de supportersvereniging veranderd zien:

Om als buitenstaander daar een oordeel over te hebben, kan niet, net zoals mensen van buiten NEC een oordeel klaar hebben over de selectie. Een oordeel kun je pas geven als je een insider bent.

Wat vind je van de supporters op zich:
Die vind ik schitterend. Zoals ik zie op mijn school hoor ik dat ze er ook alles voor over hebben om te komen kijken. Aan de andere kant, sommige van die supporters, dan praat ik over het gedrag, die noem je geen supporters. Die kunnen maar beter thuisblijven.

Wat vind je van de meereizende supporters:
Heel mooi dat ze achter ons aan reizen en de 12e man proberen te zijn.

Hoe zie je je toekomst:
Ik kijk altijd per jaar. Op dit moment heb ik het nog naar m’n zin. Na mijn voetbalcarrière zou ik heel graag iets bij de technische staf willen doen.

Bron: De Goffertkreet, Oktober 1997

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.