NEC is niet veel wijzer

NEC is van het uitstapje naar Waalwijk niet veel wijzer geworden. Na de 0-0 togen De Graafschap nu 1-1 tegen RKC, en twee punten achter op FC Den Haag. Het had beter maar ook slechter gekund.


De Nijmegenaren verkeren na twee ronden in de nacompetitie in het ongewisse. Tot op heden verloopt de gang naar de eredivisie allesbehalve gladjes. Maar NEC ligt nog in de race en kan zijn positie de komende week danig verstevigen. De Goffertploeg heeft de kansen nog helemaal zelf in handen nu de dubbel met FC Den Haag op de rol staat. Eerst komt de ploeg van trainer Rob Baan woensdag naar Nijmegen, en vervolgens reizen de Geldersen zondag af naar het Zuiderpark.


Schrik vrij
Uiteindelijk kwam NEC nog met de schrik vrij in Waalwijk nadat de Nijmegenaren in de eerste helft de wedstrijd volledig naar hun hand hadden gezet. NEC had beter moeten weten; tenslotte werd bijna een regelrechte kopie afgeleverd van het eerste competitietreffen tussen thuisclub RKC en NEC. Destijds gaf NEC in eerste instantie de mannen van trainer Leen Looyen een voetballesje, het stond 0-2 en uiteindelijk was het scorebord gevuld met de cijfers 2-2. Nu ging NEC op dezelfde manier eigenlijk een beetje af. Al in de derde minuut had NEC op voorsprong moeten komen. Bert van de Pol ging achter een te zachte terugspeelbal van Corne Hutten aan, de Betuwnaar lobde de bal keurig over de zware sluitpost Peter Gerards heen, maar de rechterstaander stond een vroege NEC-treffer in de weg.


In die beginfase kwam RKC er gewoon niet aan te pas. NEC dicteerde de strijd, en een speler als Frans Janssen, die tegen De Graafschap lange tijd muurvast zat, voelde zich dit keer op de natte grasmat als een vis in het water.
NEC sloeg naar behoren toe, Danny Hoekman was naar rechts uitgezworven, Anton Janssen stuurde de technicus de diepte in, Hoekman passeerde Hans Heeren en teisterde de vuisten van Gerards. In de rebound slaagde J ohn Vievermans erin Gerards alsnog tot capitulatie te dwingen, 0-1.


RKC, dat in Ad van der Wiel, Leo van Veen en Marcel Brands zijn beste spelers had, werd pas gevaarlijk wanneer de eerder genoemde Van Veen zich met de zaken ging bemoeien. Zo legde hij de bal panklaar voor de voeten van Bruurmijn, maar de middenvelder liet deze kans onbenut door hard en hoog over te knallen. Ook Vievermans werd twee keer op maat bediend (beide keren door Frans Janssen), maar de ene keer behandelde de middenvelder de bal verkeerd, en de andere keer kopte Vievermans over.Terugvallen
Na de verwijtende woorden van trainer Looyen in de kleedkamer aan het adres van zijn manschappen, werd Van Veen naar voren gestuurd. Met die toch te verwachten omzetting in RKC’s spelopvatting werd NEC niettemin het bos ingestuurd. De Nijmegenaren lieten zich onnodig terugvallen en vertrouwden teveel op hun eigen defensieve kwaliteiten. Dat NEC niet in een eerder stadium de stand hoger had opgevoerd, kwam de ploeg duur te staan.
Nadat Frans Janssen aan de rechterzijde een uitgelezen mogelijkheid om te doelpunten aan zich voorbij had laten gaan, was RKC kort daarop al dicht bij de gelijkmaker. Eendrachtig sneden Van der Wiel en Schlüter door de Nijmeegse defensie heen, maar Nico Hanssen redde tot twee keer toe knap.
Uiteindelijk eindigde een luchtgevecht tussen Hanssen en Van Veen in een onbeslist en zette Brands de partijen op gelijke hoogte, 1-1.


Maatregelen
Pim van de Meent, de trainer van NEC, nam onmiddellijk zijn maatregelen. Het uitgebluste duo Frans en Anton Janssen werd naar de kant gehaald, en de geconcentreerde Rob Hasselbach maakte samen met het ‘werkpaard’ Wim van Zinnen een entree in de NEC-formatie, Nadat Van der Wiel akelig dicht in de buurt van Hanssen was opgedoken, antwoordde Hasselbach op rechts met een briljante actie. Van de Pol was conditioneel niet meer in staat aan die actie het juiste vervolg te geven. De speerpunt van NEC kwam niet meer verder dan een slap kopballetje.
Het was en bleef 1-1. Na afloop dan ook geen applaus voor de artiesten, maar evenmin een fluitconcert.

RKC-NEC l-l (O-l)
15. Vievermans 0-1, 61. Brands 1-1.
Scheidsrechter: Blankenstein.
Toeschouwers: 4.000.
Gele kaarten: F. Janssen (NEC), Willemse (NEC), Das (RKC).
RKC: Gerards; Heeren, Hutten, Joore en Bogers; Das, Bruurmijn en Van Veen; Van der Wiel, Brands en Schlüter (Lammers).
NEC; Hanssen; Willemse, Mommertz, Visser en Van Rossum; Aalbers, Vievermans en Anton Janssen (Hasselbach); Frans Janssen (Van Zinnen), Van de Pol en Hoekman.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.