Lucht klaart op voor Van Cuyk

Tweede doelman tekent prompt bij na afketsen transfer Brookhuis naar NEC

Wim van Cuyk, de doelman die het afgelopen seizoen bij NEC op het tweede plan stond, maakt een goede kans om in de eredivisie het doel van de Nijmegenaren te verdedigen.


Van Cuyk heeft voor een jaar bijgetekend, toen bekend werd dat de komst van De Graafschap-doelman Wilfried Brookhuis zo goed als zeker niet doorgaat. De Doetinchemse club vraagt ƒ 225.000 voor Brookhuis, een bedrag waar NEC niet eens over wenst te praten. Graafschap-bestuurslid Poulus; “Wij willen Brookhuis graag houden. Daar bestaat geen twijfel over. Tenslotte vertrekt onze tweede doelman, Ejo elburg naar Wageningen. Brookhuis heeft al voor een jaar getekend, maar er staat een clausule in zijn contract dat hij voor 1 juli zonder afkoopsom naar een andere club mag. Dat hij daarna zelf een rekensommetje heeft gemaakt en rondverteld heeft dat hij voor ƒ131.000 mag vertrekken, daar kunnen wij natuurlijk niks aan doen. Volgens de regelementen van de KNVB mogen wij ƒ 225.000 voor hem vragen. Daarmee zeg ik echter niet dat er met ons niet te praten valt. NEC is voor hem een sportieve verbetering, maar voor het bedrag dat hij zelf genoemd heeft kan hij zeker niet weg.”


NEC-bestuurslid Van de Water gelooft inmiddels niet meer in de komst van Brookhuis. Van de Water: “Over ruim twee ton valt met ons niet te praten. Brookhuis lijkt mij dus zo goed als zeker van de baan. Nee, op dit moment hebben we nog geen andere doelman op het oog. Lloyd Doesburg van Vitesse? Die staat in ieder geval niet op ons lijstje.”


Sandor Popovics, de Hongaar die nog tot 1 juli in dienst is van De Graafschap, wenst weinig commentaar te geven op de hele affaire. Popovics: “Laat ik voorop stellen dat ik alle vertrouwen heb in de kwaliteiten van Wim van Cuyk. Maar voor de eredivisie heb je wel twee volwaardige keepers nodig. Verder wil er niets meer over zeggen. Ik snak langzamerhand naar m’n vakantie.”


Wim van Cuyk, wilde eerst weg bij NEC toen het er op leek dat de nieuwe trainer Popovics zijn doelman mee zou nemen naar Nijmegen. Inmiddels heeft Van Cuyk dus voor een jaar bijgetekend. Van Cuyk: “Als Brookhuis gekomen was, hadden ze mij hier niet meer teruggezien. Kijk, ik heb er alle begrip voor dat Popovics twee volwaardige keepers wil hebben, maar iedereen ging er al bij voorbaat van uit dat Brookhuis de eerste man zou worden. Daar was ik goed ziek van. Man, wat een beroerde week heb ik achter de rug.”
“Nu ligt het echter aan mezelf. Het is natuurlijk afwachten wie erbij komt, maar in principe durf ik de concurrentie met iedere andere doelman aan. Nederburgh zou wel eens deze kant uit kunnen komen, maar ook voor hem ben ik niet bang. Ik moet alleen nog tegen Popovics zeggen dat ik de eerste week van de training er niet ben. Mijn vrouw en ik hebben door het werk bijna nooit gelijk vakantie. Daarom ben ik al twee jaar niet weg geweest. Nu kunnen we dan eindelijk wel weg. Maar ik zorg echt wel dat mijn conditie op peil blijft, hoor. Daar hoeft niemand bang voor te zijn.”


Zeven spelers, te weten Frans Janssen (zijn contract liep nog door), John van Geenen, Carlos Aalbers, Wim van Cuyk, Anton Janssen, Henk Grim en Bert van de Pol, hebben inmiddels hun contract met de kersverse eredivisieclub voor een jaar verlengd. Michel Mommertz verlengde zijn contract zelfs met twee jaar. Daarin staat echter wel de clausule dat de Limburger bij degradatie van NEC het volgend seizoen naar een andere club mag vertrekken. Met de meeste andere spelers heeft de leiding van NEC mondelinge overeenstemming bereikt. Alleen Eric van Rossum heeft het aangeboden contract tot nu toe geweigerd.

In verdedigend opzicht heeft NEC overigens nog een veer moeten laten. Naast het vertrek van Toon Willemse, Peter Selbach en Nico Hanssen heeft nu ook vleugelverdediger Frans Paymans te kennen gegeven dat hij niet in De Goffert terugkeert.
Paymans: “Ik had ontzettend graag in de eredivisie gespeeld, maar ik moet ook mijn toekomst denken. Een paar weken geleden kon ik een café overnemen in Vught. Op zo’n kans wacht ik al langer. Een combinatie met eredivisievoetbal is echter niet mogelijk. Ja, het was een moeilijke beslissing, maar ik moet ook aan mijn toekomst denken. Ik ga nu voetballen bij Zwaluw VFC. Een vierde klasser, maar heel gezellig, hoor.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.