‘Kater komt nog’

Afscheid Toon Willemse?

Morgenmiddag worden in het Nijmeegse Goffertstadion vele duimen gedraaid. Verovert NEC alsnog een plaats in de nacompetitie? Laten Wlllem II en Helmond Sport een veer en wint NEC zelf van Heerenveen? Het antwoord is rond kwart over vier, op zondagmiddag 2 juni, pas te geven.


Een van de direct betrokkenen, NEC-rechtsback Toon Wlllemse, is omstreeks die tijd ook pas zeker van het feit of hij dan al aan het eind is van acht seizoenen spelen voor NEC. De 33-jarige Nijmegenaar heeft de hoop op deelname aan de nacompetitie nog lang niet opgegeven. “Ik hoop nog op een promotie-feest. Als dat lukt, heb ik in mijn loopbaan alles meegemaakt. Met NEC degradeerde ik uit de eredivisie, ik stond in de nationale bekerfinale tegenover Ajax, speelde Europacupvoetbal tegen Brann Bergen en Barcelona, en haalde vorig seizoen voor de eerste keer de nacompetitie.”


Toon Wlllemse, een echt Nijmeegs gezicht, wil na NEC-Heerenveen nog dolgraag zes wedstrijden voor NEC spelen. Ook hij heeft het lot van NEC echter niet in eigen hand. NEC moet winnen en dan afwachten. Als Wlllem II of Helmond Sport zegeviert, valt het doek voor NEC. Toon Wlllemse heeft dan zijn laatste duel voor ‘Rood, zwart en groen’ achter de rug.
Toon Wlllemse keert terug naar zijn oude liefde, Blauw Wit Heesch, de club van trainer Jan Hubers die op zijn beurt Quick Nijmegen achter zich laat.

“Ik loop tegenwoordig ‘s avonds alleen te trainen. Het tweede elftal oefent niet meer, en als ook de trainer er niet is, ben ik alleen in het bos. Ik probeer mezelf gemotiveerd te houden door dan hard te lopen.”
Toon Willemse geeft aan waarom hij stopt bij NEC. Zo langzamerhand is er voor hem en zijn gezin een onhoudbare situatie ontstaan. “Overdag werken bij de CVD en dan in de avonduren nog eens trainen, het is niet langer meer te combineren”, aldus Willemse.
Een schijnbaar niet weg te denken NEC-gezicht gaat wel degelijk verdwijnen uit de Goffert Willemse: “Het doet pijn, maar ik hou op deze manier de eer aan mezelf. De kater zal nog wel komen.”


Toon Willemse kwam acht jaar geleden naar het Goffertcomplex. Vóór die periode stond hij met zijn vader en broer in het eerste van Noviomagum, en daarna maakte hij drie seizoenen deel uit van Blauw Wit. Met de club uit Heesch sprong hij van de vierde klasse naar de top van de tweede klasse en het eerste klasserschap werd op ’n haar na gemist (2 punten).


Harde werker
NEC klopte -eindelijk- aan bij de harde werker uit Nijmegen; Willemse had tenslotte al een leeftijd van 25 jaar bereikt “Ik kreeg te maken met Hans Croon, in het begin was dat een fantastische periode. NEC won de eerste zes wedstrijden en speelde voor 20.000 mensen om de koppositie in de eredivisie tegen Volendam.” De Nijmegenaren hielden dit hoge spel echter niet vol, en ontsnapten datzelfde seizoen ternauwernood aan degradatie. Na Croon verscheen Leen Looyen aan het firmament. “Of ik door Croon, Looyen of Van de Meent werd getraind, ik vond ze alle drie goed. Dat maakt geen verschil voor mij. Het voetbal onder Looyen vond ik wel slechter. Het was puur degradatievoetbal, alleen maar verdedigen. Bij Pim van de Meent is NEC toch anders gaan spelen. Vooral bij de voorbereidingen op een nieuw seizoen heb ik onder Van de Meent altijd lekker gespeeld”, aldus Toon Willemse.Geen kwaad woord over Van de Meent. Integendeel. Willemse: “Ik vind het jammer dat Van de Meent weggaat als wij geen nacompetitie meer zouden spelen. Dat heeft hij niet verdiend. Hij heeft veel goede dingen gedaan voor NEC. Hij heeft goed voetbal in de ploeg gebracht; het is alleen jammer dat zoiets niet iedere week op het veld zichtbaar is. Ik schrok in het begin ook wel van zijn harde aanpak, vooral ten opzichte van de jongeren. Maar die aanpak heeft tenminste twee uitstekende voetballers opgeleverd: Carlos Aalbers, en Anton Janssen. Hoe die twee ook de hele week met voetbal bezig zijn, dat is klasse en tevens de verdienste van Van de Meent. Dat Pim door supporters wordt uitgescholden na het verlies bij DS’79, afgelopen zondag, zoiets kan ik dan ook niet begrijpen.”


Dieptepunt
“Met Van de Meent degradeerden wij in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle naar de eerste divisie terwijl NEC juist dat seizoen goed speelde. Door pech misten wij de boot. Die degradatie was wel het dieptepunt in mijn NEC-periode” En Toon Willemse somt vervolgens ook de hoogtepunten uit zijn voetballoopbaan op: “De bekerfinale tegen Ajax, hier in.Nijmegen, en de overwinning in Bergen op Brann vond ik vooral voor Van de Meent fijn.”
De thuiswedstrijd tegen de Spaanse topper Barcelona. Willemse: “Dat wij die wedstrijd met 2-3 verloren was toch een domper. Je staat eerst met 2-0 voor en dan mag je normaal gesproken niet meer verliezen. Er was van dat Barcelona te winnen. De wedstrijd op zich viel best tegen. De geweldige entourage vergoedde echter alles. Als wij de bal veroverden, stond het stadion op z’n kop.”


Kopbal
Het mooiste doelpunt van Toon Willemse: “Dat was die kopbal in de bekerwedstrijd tegen FC Wageningen in de kwartfinales. Vlak voor tijd zette ik mijn hoofd onder die bal en kwamen we eindelijk op gelijke hoogte. Door strafschoppen reikten we verder, en ook in de halve finale tegen Haarlem. Ik benutte telkens de eerste strafschop. Belangrijke doelpunten dus.”
Over zijn manier van spelen: Willemse: “Ik ben iemand die het moet hebben van hard werken, van mijn karakter. Op het technische vlak schiet ik tekort” Willemse had altijd het patent op verre ingooien: “Die kracht in mijn armen heb ik overgehouden aan dat inladen van vuilniszakken. Ik heb altijd zware arbeid verricht. Een tijd lang begon ik om zes uur ’s morgens, dan kon ik om half drie aanwezig zijn voor de middagtraining.”


Het werk is voor Toon Willemse sinds zestien maanden anders geworden. Hij werd op de stadsreiniging van Nijmegen voorman. Willemse: “Ik stap op de fiets of in de auto, en dan ga ik de wijken in, kijken of alles schoon is. Ik bepaal dan waar het vuil weggehaald moet worden. Zelf sta ik niet meer op de wagen. In samenwerking met de veegdienst moet ik zorgen dat Nijmegen schoon blijft.”


Marijnissen
De hnaste toekomst. “Als wij de nacompetitie halen, zie ik ons nog ver komen. Het zou een geweldige domper zijn als wij hét niet zouden halen. Maar ja, we moeten de hand in eigen boezem steken. Afgelopen zondag hebben wij het in Dordrecht laten liggen.” Jan Peters, een versterking? Willemse: “Ik denk dat het dom zou zijn om Jan Peters weer naar NEC te halen. Ik heb niets tegen de persoon Jan Peters, maar voor dit elftal is hij ongeschikt, Als ik het bestuur was, zou ik Eugène Marijnissen terughalen. Die is goedkoper dan Jan Peters en van méér waarde voor dit team, hij is sneller dan Peters in hét overbruggen van grote afstanden.”


Volgend seizoen met Blauw Wit terug in de vierde klasse E. Willemse: “Dan kom ik Dries Visser weer eens tegen die naar DIO uit Drutén gaat. Kan ik weer een paar ellebogen uitdelen, moet je opletten”, grapt Toon Willemse.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.