Graafschap 12 minuten in de eredivisie

Promotie van Heracles (kampioen) en VVV.
De Graafschap heeft zich gisteren twaalf minuten in de eredivisie gewaand.

Toen trainer Sandor Popovic aangaf, dat Bruinen drie minuten voor tijd de voorsprong van FC VVV tegen Eindhoven teniet had gedaan, leefde de Doetinchemse Vijverberg weer helemaal op. Bij die 1-1 stand zou niet VVV, maar De Graafschap gepromoveerd zijn naar do hoogste voetbalafdeling.
Daarom was de ontgoocheling des te groter, toen énkele minuten later het voor De Graafschap dramatische bericht volgde dat FC VVV – in notabene de 91ste minuut – via een penalty alsnog de volle winst (2-1) had bewerkstelligd.
De woede in het Doetinchemse kamp zal gisteravond ongetwijfeld nog groter zijn geweest, toen de televisie-beelden aantoonden dat de strafschop die scheidsrechter Van de Niet aan FC VVV toekende volledig ten onrechte was.
De arbiter deponeerde de bal op de stip, omdat Frank Verbeek van FC VVV onderuit zou zijn gehaald door Peter Alkemade, maar van een echte overtreding was geen sprake. In Venlo kon men zich niet druk maken over de beslissing van Van de Niet. De door Remy Reynierse koelbloedig benutte strafschop betekende namelijk rechtstreekse promotie naar de eredivisie.
De titel van de eerste divisie ging overigens aan FC VVV voorbij. Die eer was weggelegd voor Heracles dat in Roosendaal geen kind had aan RBC: 0-3.


Mirakel
De promotie van de club uit Almelo mag een compleet mirakel genoemd worden. Drie maanden geleden was Heracles op sterven na dood. Met een schuld van maar liefst negen ton leek het er zelfs op dat de oostelijke club definitief van het betaald voetbaltoneel zou verdwijnen. Maar ondanks alle problemen bleef het gezelschap van trainer Gerard Somer goed presteren.
De financiële perikelen leidden tot een enorm gevoel van saamhorigheid. De gezamenlijke inspanningen bleven niet zonder gevolgen. Het kampioenschap zou de bekroning worden van een turbulent seizoen. De toekomst van Heracles is inmiddels gewaarborgd. De gemeente had al in een eerder stadium beloofd haar vordering van 110.000 gulden in geval van een kampioenschap te laten vallen. Een bankbedrijf dat 120.000 gulden tegoed had, sloot zich onlangs bij die geste aan.


Apotheose
Voor NEC kreeg de slotdag van de competitie nog een geweldige apotheose. Na het verlies vorige week tegen DS’79 leek de Nijmeegse ploeg haar kansen op de laatste periodetitel volledig te hebben verspeeld. Maar omdat De Graafschap Helmond Sport met 3-0 terugwees, SVV zijn sportieve plicht vervulde en een 0-0 remise overeenkwam met Willem II en NEC zelf met 3-2 zegevierde over Heerenveen, ging de laatste periodetitel alsnog naar de Nijmegenaren. Bijna zag het er nog naar uit dat de ploeg van de scheidende trainer Pim van de Meent door eigen falen een plaats in het verlengstuk van de competitie zou mislopen.NEC nam wel een verdiende 2-0 voorsprong, maar door onbegrijpelijke nonchalance werd die marge door Heerenveen in een kort tijdsbestek ongedaan gemaakt. Bert van de Pol was uiteindelijk de grote held. Hij tikte de bevrijdende derde treffer achter doelman Hiddo Reys. De opsteker voor NEC heeft tot gevolg dat de club woensdagavond vrijwel zeker al met shirtreclame zal spelen. De leiding van de club is bijna rond met een sponsor.

Het kwartet deelnemers aan de nacompetitie wordt gevormd door FC Den Haag, RKC, De Graafschap en NEC. Pikant detail daarbij is de rol van Sandor Popovic. De oefenmeester van De Graafschap is namelijk volgend seizoen werkzaam bij NEC. Grapte de Hongaar gistermiddag na afloop van de wedstrijd tegen Helmond Sport. “Ik heb dus vijftig procent kans om te promoveren.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.