Goed gedrag supporters

“Kijk ‘ns wat een feest! Dat is toch mooi…”

Burgemeester Havermans van Doetinchem stond na afloop geamuseerd de uitbundige NEC-supporters gade te slaan.
“Kijk eens wat een feest! Dat is toch mooi?” Het is voor onze spelers natuurlijk wel sneu, vooral omdat ze begin deze maand al even met een been in de eredivisie hebben gestaan. Maar al met al is het een zeer sportieve middag geworden. We hebben geen wanklank gehoord. De politie had alles in de hand.”


Vlak voor de wedstrijd kreeg -vice-voorzitter Leo Grob van De Graafschap telefonisch een melding binnen dat er een bom was geplaatst. De gewaarschuwde politie stelde onmiddellijk een onderzoek in, maar het bleek loos alarm te zijn.
De Doetinchemse politie had deze middag bijstand gekregen van enkele tientallen agenten van Gelderse politiekorpsen. Commissaris Mos toonde zich gelukkig over de gedragingen van de supporters. “We hebben vanmiddag één NEC-supporter wegens dronkenschap opgepakt, maar verder is alles prima verlopen. Er zijn geen vernielingen aangericht.”


Het meeste werk had de politie om een groep van veertig Hagenaars te beletten het stadion binnen te komen. Of ze uit waren op wraak voor de uitschakeling van FC Den Haag door De Graafschap is niet te bewijzen, maar de politie liet het zover niet komen.


Overigens was zaterdagavond al een ploegje van 15 NEC-supporters in Doetinchem aangekomen. Twee van hen werden in de vroege zondagochtend aangehouden. De ene Nijmegenaar vernielde de ruit van een wachthuisje op het station en een ander bekladde een caravan, waarin hij en een aantal andere supporters de nacht, hadden doorgebrach. Het tweetal werd ingesloten.


Extra trein            
In samenspraak met de NS werd gistermiddag besloten een speciale supporterstrein van Doetinchem naar Nijmegen te laten rijden. Dat was mogelijk, omdat veel meer NEC-liefhebbers de trein hadden genomen dan aanvankelijk werd verwacht.
Even na  half vijf vertrok vanaf het Doetinchemse NS-station een met 300 uitzinnige NEC-supporters volgeladen trein. Tijdens de wedstrijd had die NEC-aanhang zich op de “spinnekop” een fanatiek meelevend publiek getoond. Wat enthousiasme betreft kan de blauwwitte aanhang nog wat leren. Assistent-trainer Doeke Hulshuizen richtte zich tijdens de wedstrijd tot twee keer toe bijna smekend tot de volgepakte (vóór de wedstrijd werden plaatskaarten voor meer dan honderd gulden verhandeld) tribunes.


“Wanneer komt dat publiek nou es”, riep hij dan. Die oproepen hadden heel even resultaat Maar verder hield de Graafschap-aanhang zich rustig. Meer meelevend dan meeschreeuwend.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.