‘Dit mogen we niet laten lopen’

Nog nooit is het vertrouwen binnen de spelersgroep van NEC over de goede afloop van een belangrijke wedstrijd zo groot geweest als op dit moment. Slechts één punt is de ploeg af van eredivisievoetbal, dus gaat niemand er vanuit dat zondag bij De Graafschap twee punten ingeleverd moeten worden.

Toonbeeld van het geloof in eigen kunnen is Michel Mommertz. De 24-jarige libero gelooft heilig in promotie van NEC, maar beseft tegelijkertijd dat het feest niet doorgaat als zijn ploeg in Doetinchem op een gelijkspel speelt.


Mommertz: “Eén punt is weliswaar genoeg, maar het is veel te link om zondag het accent achterin te leggen. Ga jij maar eens negentig minuten verdedigen. Dat hou je niet vol. Dat gaat altijd een keer mis en vaak nog een minuut voor tijd of zo. Nee, we moeten gewoon van onze eigen kracht uitgaan. Hou ze maar van het hok af. De Graafschap heeft een voetballend team en juist in Doetinchem hebben wij nog altijd goed gespeeld. Daarnaast is de moraal en de instelling van de ploeg op dit moment optimaal. Het is de laatste wedstrijd. Dat mogen we niet meer uit handen geven. En je voelt het als speler, hè. Ja, ik weet niet precies hoe ik dat uit moet leggen, maar iedereen is er voor mekaar. Net zoals de laatste wedstrijd uit in Den Haag. Toen wij in de rust het veld opkwamen had ik je al kunnen vertellen dat-we gingen winnen. Dat gevoel is er nu ook. Dit wordt voor ons een superwedstrijd.”


Problemen
Mommertz neemt nog eens een forse slok van zijn jus d’o-range en beseft tegelijkertijd dat hij zelf allerminst kan spreken van een ‘superseizoen’. Mommertz: “Persoonlijk heb ik geen denderend seizoen achter de rug. Daar kwamen ook nog eens de problemen met Van de Meent bij. Op een gegeven moment was ik geschorst en won de ploeg zonder mij van Veendam. Toen ik de schorsing erop had zitten liet de trainer me buiten het elftal. Ja, dat heb ik hem kwalijk genomen. Als ik eruit moet omdat ik faal, heb ik er vrede mee. Nu zei Van de Meent dat hij beloofd had om het elftal dat van Veendam zou winnen, te laten staan. Maar toen Toon geschorst was en Van Rossum het goed deed, kwam Toon toch weer terug. Niet om Toon hoor, maar op dat moment werd er natuurlijk wel met twee maten gemeten.”Mommertz gooide de kont tegen de krib. De Limburger, die er om bekend staat dat hij geen blad voor de mond neemt, wilde tussentijds naar een andere club, maar een gesprek met Van de Meent werkte verhelderend. Mommertz: “We hadden net naast de derde periodetitel gegrepen en stonden voor onze laatste kans om nog iets van het seizoen te maken. De vierde periode betekende een nieuwe start voor beide partijen. De trainer en ik hebben het als volwassen mensen uitgepraat en dan ben ik zoiets snel vergeten.”


Geluk
Met het nodige geluk plaatste NEC zich voor de nacompetitie, waarin de ploeg van Pim van de Meent tot op de dag van vandaag de ranglijst aanvoert. Mommertz: “De eerste twee wedstrijden speelden we niet denderend. Daarna leek het thuis tegen Den Haag helemaal mis te gaan, maar het is de verdienste van Van de Meent dat we het toen nog gered hebben. We bakten er voor rust na die eerste goal helemaal niets meer van. Van de Meent is toen in de kleedkamer verschrikkelijk tekeer gegaan. Echt tien minuten lang heeft ‘ie staan schelden. Iedereen zat met het gezicht naar de grond. Niemand durfde hem aan te kijken. Maar we wonnen wel. Dankzij de trainer ja, daar ben ik van overtuigd.”


“Zondag moet het dan gebeuren. Nee, ik geloof niet dat het een nadeel is dat we uit spelen. Voor eigen publiek heeft deze ploeg toch nog te vaak last van een soort faalangst. In een vreemd stadion spelen we fris van de lever. Mis je een keer een bal dan hoor je niks, terwijl in Nijmegen het publiek gewoon erg kritisch is. In De Goffert hoor je dan gelijk dat je beter kunt gaan douchen.”


Mocht NEC zondag in Doetinchem inderdaad de sprong naar de eredivisie maken, dan is het nog steeds niet zeker dat Mommertz ook in die klasse de kleuren van de Nijmegenaren zal verdedigen. Mommertz: “Nee, ik heb nog niet getekend. Ik wil in mijn contract een clausule dat ik voor een bepaald bedrag mag vertrekken. Daar wil NEC tot op heden niet aan. Voor mij onbegrijpelijk. Tenslotte heb ik ze ook niets gekost, behalve dan mijn salaris. Ik was transfervrij toen ik uit Hong Kong kwam. Maar ik snap het toch niet. Die clausule heeft wel de afgelopen twee seizoenen in mijn contract gestaan. Laat ik echter voorop stellen dat ik met alle plezier hier wil blijven. De nieuwe trainer ken ik alleen van horen zeggen, maar Popovics heeft natuurlijk een goede naam. Daarnaast hoopt men de ploeg bij elkaar te houden en dat zou toch ook mooi zijn.
Ik begrijp overigens niet waarom Nico Hanssen weg moet. Nee, dat zeg ik niet omdat hij ook een Limburger is. Ik vind Nico gewoon een goede keeper. Vooral in de nacompetitie heeft ‘ie ons toch een paar keer knap in de race gehouden. Natuurlijk heeft ook Nico zijn slechte wedstrijden gehad, maar als we door hem drie wedstrijden van de 34 verloren hebben is dat niet veel. Hoeveel spelers maken tijdens een seizoen geen slechte periode door. Kijk, ik vind Brookhuis ook een goede keeper, maar om daar nu ƒ 130.000 voor neer te tellen vind ik veel. Dat geld kan beter voor een speler gebruikt worden. Maar goed, dat is mijn mening. Beslissingen worden door anderen genomen.”


Terug naar komende zondag. Bij NEC is bet vertrouwen op een goede afloop zo groot de kater bij een nederlaag gigantisch moet zijn. Mommertz: “Dan is de ellende niet te overzien. Als we het nu niet redden zou ik me diep schamen. Ik kom twee weken mijn huis niet meer uit. Dat mag niet gebeuren. Iedereen is op dit moment helemaal gek met NEC. De radio brandt bijna door, zoveel hoor je over de club, terwijl de kranten er iedere dag vol van staan.
Daarom moeten we promoveren en ik heb er ook alle vertrouwen in dat het gebeurt.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.