Frans Janssen groots

Tsjechische topploeg Sparta Praag weggespeeld: 5-2

Frans Janssen, de vaak verguisde en ook onderschatte aanvaller van NEC, beleefde een heerlijk zaterdagavondje.

De Tsjechische landskampioen Sparta Praag zag in de Goffert alle hoeken van hét veld. Frans Janssen kegelde de beroemde club hoogstpersoonlijk omver, met drie puntgave doelpunten, en nog eens twee ‘assists’.
Dat NEC de vriendschappelijke partij met een 5-2 overwinning zou afsluiten, had niemand van de 1500 aanwezigen vooraf voor mogelijk gehouden. De Tsjechen zijn elk jaar van de partij in een of ander Europese cupstrijd, en grepen nog dit voorjaar zowel de landstitel als de beker in het vaderland.

Furieus
Sparta Praag, dat momenteel oefenwedstrijden afwerkt in België en het zuidelijk deel van Nederland, had tot zaterdag jl. nog geen enkele vriendschappelijke partij verloren. Begrijpelijk dat de Tsjechen furieus reageerden op enkele beslissingen van de warrig leidende scheidsrechter De Vrieze. De gasten konden eenvoudig niet tegen hun verlies, en De Vrieze moest in de 70ste minuut zelfs de rode kaart tevoorschijn halen, nadat Vitezslav Lavicka Carlos Aalbers had nagetrapt. Lavicka droop voortijdig af naar de kleedkamer, waarna NEC de voorsprong van 3-2 uitbouwde naar 5-2.
NEC-trainer Pim van de Meent voelde zich gelukkig, maar komende zaterdag, wanneer het startschot valt voor het seizoen 1984-1985, zal de technisch leider van NEC wel anders moeten piepen. Het inzetten van Frans Janssen, die in een bloedvorm steekt, is door schorsingsperikelen onzeker, en zelfs het meespelen van aanwinst Bert van de Pol is voor de ouverture tegen Heracles een vraagteken. Van de Pol liep afgelopen donderdag in de partij tegen De Treffers een dusdanige knieblessure op, dat hij twee weken rust voorgeschreven kreeg van de dokter. Wellicht is hij voor de pot met Heracles net op tijd weer speelklaar.

Alle markten
Hoe de wedstrijd tegen Heracles ook zal aflopen, aan het treffen met Sparta Praag kan men alleen maar de beste herinneringen bewaren. Frans Janssen, terug als spitsspeler om het wegvallen van Van de Pol op te vangen, was dit keer van alle markten thuis. Bij het eerste doelpunt offreerde hij Anton Janssen een niet te missen kans. Bij doelpunt nummer twee schoot hij de bal vanuit een vrije trap precies naar hét voorhoofd van Sije Visser, die fabelachtig raak knikte.
De overige drie treffers schreef Frans Janssen zelf op zijn naam. Eerst liet hij de bal uit stilstand vanaf de linkerflank prachtig over doelman Jan Stejskal draaien, en in het tweede bedrijf rondde hij een mooie combinatie tussen Danny Hoekman en John Vievermans keurig af. Tenslotte knalde hij nog eens vanuit de draai raak, het feest was compleet.


Sije Visser zet met een prachtige kopbal NEC op een 2-1 voorsprong

Spartelen
Hoe vreemd het in een voetbalwedstrijd kan lopen, werd ook dit keer weer bewezen. Tenslotte keek NEC al in de eerste minuut tegen een 0-1 achterstand aan. Calta ontfermde zich over de hoekschop, Straka verzond de bal naar de deklat, en Cïriga was er als de kippen bij om te doelpunten. NEC antwoordde nog voor de rust met drie perfecte treffers, en Sparta Praag spartelde even tegen, door een onverwachte samenwerking van Jan Berger en Peter Selbach.
Vanaf het moment dat Sparta Praag met tien man verder moest, was er sprake van een kat-en-muisspel-letje. De buitenlanders drongen aan, en NEC counterde uiteindelijk succesvol.

Topper
Van de Meent trok na afloop niet al te veel conclusies.?Dit zie ik liever dan de 3-2 zege op De Treffers. De triomf op Sparta Praag is toch een overwinning op een Europese topper. Deze jongens stellen echt meer voor dan Feyenoord.”
NEC speelt komende woensdag de laatste oefenwedstrijd in Groesbeek, en wel tegen hoofdklasser Achilles’29. Aanvang 19.00 uur.

NEC-Sparta Praag 5-2 (3-2). 1. Griga 0-1.13. A. Janssen 1-1,21. Visser 2-1,25. F. Janssen 3-1,39. Berger 3-2,87. en 88. F. Janssen 4-2 en 5-2.
Scheidsrechter: De Vrieze. Toeschouwers: 1500. Rode. kaart: Lavicka (Sparta Praag).
Opstelling NEC: Hanssén; Paymans (Van Rossum), Mommertz, Selbach, Visser; Aalbers, De Groot (Vievermans), A. Janssen; Hasselbach (Grim), F. Janssen, Hoekman.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.