Schel held in de Goffert

 

‘Schel held in De Goffert’


NEC klopt FC Wageningen pas in strafschoppenserie


Nijmegen – Vraag niet hoe, maar NEC veroverde gisteren in een ultra-spannend voetbalgevecht een halve finaleplaats in de strijd om de KNVB-beker. Doelman Harry Schellekens had uiteindelijk de zenuwen in de allesbeslissende strafschoppenserie het beste van allen onder contrôle.


Nadat NEC in de officiële speeltijd van 90 minuten op de valreep tegenstander FC Wageningen eindelijk op 2-1 zette, vond Schellekens voor zijn  makkers het goede spoor. Nadat vanaf de stip de uitblinkende Toon Willemse Harry Suvee het nakijken gaf (1-0), ging de sluwe Richard Budding in de fout. Schellekens haalde de bal van de grillige buitenspeler op schitterende wijze uit de rechterhoek.

Vervolgens knalde Hans Wanders raak (2-0), en faalde Eus van Vijfeyken, de Cuykse postbode; weer dook Schellekens naar de goede hoek, en vanaf dat moment kon NEC al eigenlijk niet meer stuk. Sije Visser schoot veilloos raak (3-0), en Peter van der Ley deed hem dat keurig na (3-1). NEC had de zaken helemaal onder contrôle. Piet Wijnberg zette zich achter het leder, en hij maakte aan alle onzekerheid een einde 4-1. De laatste twee schutters van FC Wageningen en Henk Grim aan NEC-zijde hoefde niet meer in actie te komen, NEC bouwde een feestje.

De toeschouwers in De Goffert moesten wel heel erg lang wachten op de jubelstemming. NEC zette namelijk van meet af aan chaotische aanvallen op, zenuwachtig als men was door de gedachte te moeten winnen. De Nijmegenaren speelden met de rug tegen de muur, na de 3-1 overwinning van FC Wageningen op de Berg, twee weken geleden.

Bovendien schitterde scheidsrechter Bakker in het verkeerd beoordelen van spelsituaties. Het maakte dit bekertreffen nôg grilliger dan het al was. Het ging al in de tweede minuut mis toen Suvee door van Zinnen omver werd gelopen. Kort daarop ging Helsper neer na een botsing met Suvee. Langzamerhand groeide de onrust, en begon Bakker in de eerste helft 4 maal met de gele kaart te wapperen. Willemse, Sije Visser en de teruggekeerde Frans Janssen verdwenen namens NEC in het boekje, en Budding namens FC Wageningen.

Tussen de bedrijven door mocht er al twee keer om dubieuse redenen vanaf de elfmeterstip aangelegd worden, keurig verdeeld over de partijen. Suvee toonde zich hardleers door Helsper andermaal te vloeren, en Wanders opende niet overtuigend de score, 1-0. Nog voor de pauze mocht Cees van de Berg op elf meter afstand van Schellekens aanleggen, nadat de falende Peter Selbach een overtreding beging t.o.v, Budding, 1-1.


Beide partijen gingen in het tweede bedrijf wat doortastender, voorzichtiger te werk. Vooral NEC hield er nu het koppie bij, terwijl FC Wageningen nog steeds sporadisch over de middenlijn kwam. De ondergang van de Bergeclub werd treffend geillustreerd door het ineenstorten van Budding. Werd Selbach dolgedraaid, invaller Piet Hubers stelde zich kordater op, en liet zich niet in de maling nemen door de baltovenaar.

Voor NEC werd het twee voor twaalf, en iedereen ging naar voren. De ijverige Frans Janssen vond twee keer Suvee op zijn weg, en het was Toon Willemse die de bevrijdende tweede treffer liet aantekenen. Na een hoekschop van Henk Grim kopte Willemse shitterend achter de kansloze Suvee, 2-1. Veel opwindende momenten leverde de noodzakelijk geworden verlening van twee keer een kwartier niet meer op.


10 maart
NEC – FC Wageningen 2-1
31 Wanders 1-0
40 V/d Berg 1-1
86 Willemse 2-1 

4.000
Sch Bakker

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.