”Ik had geen tijd om te eten”

Wanneer de Europacupwedstrijd tussen NEC en Barcelona vanavond achter de rug is, dan zal secretaris Herman van Eldik een grote zucht van verlichting slaken.


‘Het is de laatste weken echt een gekkenhuis geweest,” zegt de 61-jarige bestuurder van NEC. ‘Sinds het moment dat bekend werd dat het lot Barcelona had aangewezen als tegenstander van NEC in de tweede ronde van de strijd om de Europacup voor bekerwinnaars, heeft de telefoon in het Goffertstadion en bij mij thuis roodgloeiend gestaan. Iedereen wilde weten hoe het precies met de kaartverkoop zat. Man, ik had nauwelijks tijd om een hapje te eten. Soms heb ik de hoorn er maar afgegooid. Anders had ik helemaal geen rust gehad.”


Voor sommige clubs in Nederland is het organiseren van een Europacupwedstrijd een routinezaak. Voor NEC begrijpelijk niet, want het is tenslotte de eerste keer in de geschiedenis, dat de Nijmeegse club zoiets is overkomen. Een wedstrijd tegen een minder grote club is organisatorisch nog wel te verhapstukken, maar een duel tegen Barcelona is heel andere koek.


Vrienden
‘Tegen Brann Bergen waren er in feite niet zoveel problemen,” licht Herman van Eldik toe. ‘De contacten verliepen uiterst soepel. Met die mensen kon je je in het Engels goed verstaanbaar maken. Maar met Barcelona ligt dat een stuk moeilijker. De taal is sowieso al een barrière en bovendien gaat het er bij die club heel professioneel aan toe. Met de bestuurderen van Brann Bergen hebben we echt vrienden gemaakt. Met betrekking tot Barcelona is het een veel meer afstandelijke relatie. Gelukkig hadden we een paar uitstekende tolken tot onze beschikking.”


Het NEC-bestuur had zich tijdig laten informeren over de gang van zaken tijdens Europacupwedstrijden. ‘Voorzitter Bergamin en ik nebben een uitvoerig gesprek gehad met Ben van Gelder van PSV, die het klappen van de zweep natuurlijk wel kent. Brann Bergen was voor ons een ideale aanloop, omdat de belangstelling van publiek en de media voor die wedstrijd nog niet zo groot was. Nu liggen de kaarten heel wat anders. Barcelona is wel het nodige gewend. Die hebben hun eigen manier van voorbereiding.”


Telex
‘We hadden bijvoorbeeld gevraagd of ze maandagavond direct na aankomst een persconferentie wilden beleggen. Maar op de telex die we tijdig verstuurd hadden, hebben ze nooit gereargeerd. En toen wij maandagavond vroegen of het kon, werd ons verteld dat Menotti dinsdagmiddag om twaalf uur wel bereid was om de Spaanse en Nederlandse pers te woord te staan. Zo doen ze dat.’


In de totale organisatie voor de wedstrijd tegen Barcelona was de kaartverkoop een belangrijke zaak. ‘We wilden zo snel mogelijk met de verkoop beginnen. Dat betekende dat we het intern eerst eens moesten worden over de prijzen om daarna de drukker opdracht te geven. We hebben de prijzen wel enigszins opgeschroefd, maar in vergelijking met andere clubs in Nederland vind ik ze uiterst redelijk. We wilden beslist de mensen niet uitbenen. De Goffert heeft ongeveer 20.000 staanplaatsen en die kun je toch niet te gek hoog maken. Een tientje vonden we een uiterst aanvaardbare prijs.”Meevaller
De Europacupwedstrijd tegen Barcelona is voor NEC een gigantische financiële meevaller. Secretaris Herman van Eldik daarover: ‘Dat is een duidelijk zaak. Maar het kostenaspect mag ook niet uit het oog worden verloren. We hadden nog graag wat meer inkomsten willen hebben, bijvoorbeeld via speciale reclame, maar dat is op het laatste moment niet doorgegaan, omdat de Spaanse televisie de wedstrijd niet rechtstreeks uitzendt. Wij pikken wel een graantje mee uit de NOS-pot. Dat is toch een bedrag van twintig mille.”


Herman van Eldik is een ouwe rot in het vak. Hij is eigenlijk niet weg te denken uit de NEC-familie. Hij speelde zelf jarenlang in het tweede. ‘Het eerste heb ik nooit echt gehaald,” zegt hij. ‘Ik was meestal bankzitter.” Na zijn actieve periode nam hij al spoedig zitting in het bestuur. Als zodanig heeft hij vele functies vervuld. Bovendien runde hij samen met onder meer Ad de Laat het clubblad dat in de goede periode hoog stond aangeschreven.


Wegwerken
Na de nodige troubles keerde Herman van Eldik uiteindelijk terug als secretaris. ‘Ik heb toen een half jaar nodig gehad om orde op zaken te stellen. Bovendien was NEC bijna failliet Met vereende krachten zijn we er uiteindelijk ingeslaagd de schulden voor een groot deel weg te werken, terwijl we zelfs nog een fikse verbouwing van de Goffert hebben gerealiseerd. Wij hebben nog wel meer op ons programma staan. We willen eigenlijk een nieuw spelershome, zodat we voor de andere afdelingen wat meer ruimte krijgen.”


Voor Herman wordt het vanavond een spannende affaire. ‘Voor het bestuur is het natuurlijk enorm belangrijk dat het organisatorisch vlekkeloos verloopt. ‘Als je weken samen zo hard gewerkt hebt, dan wil je ook geen wanklank horen. Maar die wedstrijd zelf speelt ook al lang door mijn hoofd. Ik ben teveel voetbalman om me daar helemaal los van te maken. In Noorwegen zat ik ook met het zweet in mijn handen, toen de ploeg die krappe 1-0 voorsprong moest proberen vast te houden. Toen had ik het bijna niet meer.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.