#Max140: PvdA en NEC, titanen in Nijmegen

De PvdA is de grootste partij van Nijmegen. PvdA en Nijmegen zijn met elkaar vergroeid. PvdA en NEC ook, maar toch is dit een ander verhaal.

Het eerlijke verhaal?
De PvdA is heel positief over NEC. Eigenlijk altijd al geweest. Vooral de maatschappelijke rol die NEC neemt, prijst de PvdA. Maar afgelopen jaren ging het veel verder. Zo was het TIP zowat de liefdesbaby van de PvdA en de hele sport- en gezondheidssector in Nijmegen (wie kent Paul Depla nog? Wat een goede wethouder was dat!) In het verkiezingsprogramma 2010-2014 heeft de PvdA als één van de speerpunten opgenomen het TIP te realiseren.

Het is allemaal eventjes wat anders gelopen. Als je het bovenstaande leest, mag het toch verrassend genoemd worden dat de PvdA tegen het TIP stemde. Het TIP dat NEC – maar ook andere deelnemers – in 2011 een flinke stap vooruit had kunnen brengen. Toen het puntje bij paaltje kwam, bleek de PvdA het niet aan te durven een financieel risico te nemen. Sterker nog, het was de PvdA zelf die met een motie kwam die een reeks aan extra financiële eisen kwam ten aanzien van NEC (met wie het overigens op dat moment financieel niet ‘je dat’ ging).

De vraag is of je dit deze (en andere) partij(en) – de motie werd met een ruime meerderheid aangenomen – kwalijk kunt nemen. Er kwamen steeds meer twijfels. Het volmondige ‘ja’ evolueerde langzaam in een voorzichtig ‘nee’. Dat is zuur. Ik heb sterk het gevoel dat het anders gekund, maar ik kan dat niet hard maken. NEC en gemeente is een lastige combinatie, maar de politiek onder aanvoering van de PvdA had er meer van kunnen maken.

De rol van het PvdA tijdens het TIP, het is een beetje moeizaam. Zo stemde de PvdA later vóór de motie, die inhield dat NEC níet maar andere sportverenigingen in de stad nog wél geholpen zouden worden.

En in 2013 baarde wethouder Kunst (PvdA) opzien door tegen naamsverandering van de Goffert te zijn (het zou het McDos Goffertstadion worden). Zoals zo vaak met politici: met goede wil en mooie woorden kom je er niet. Van de andere kant: zonder geld kom je helemaal nergens.

Een te eerlijk verhaal?
In de column van de PvdA is te lezen dat de gemeente NEC een flinke steun in de rug heeft gegeven door het stadion te kopen. Dit klopt: in 2002 heeft het toenmalige college – PvdA was hierin de grootste patij – de Goffert gekocht voor 12 miljoen euro. NEC betaalt dit bedrag nu via huur terug (daarom is het geen staatssteun en is dit legaal). Dit is vergelijkbaar met wat er in 2011 in Eindhoven gebeurde (PSV ontving toen 48 miljoen euro om vervolgens een stuk of 8 dure topspelers te halen, wat dan wel weer raar is).

Anno 2014 is de PvdA (en de meerderheid van de raad) ervoor NEC het stadion terug te laten kopen, zodat NEC zelf de uitbreiding kan managen. Dit wil NEC in principe zelf ook, zo is in 2012 aangegeven. In eerste instantie werd nog (financiële) samenwerking met de gemeente gezocht, maar in 2013 bleek dat NEC het helemaal zelf mocht/moest doen. Daarvoor is het eerst nodig dat NEC het stadion terugkoopt.

Ik ben benieuwd welke prijs de politiek letterlijk en figuurlijk stelt. De PvdA kan hierin een rol van doorslaggevende betekenis in spelen door zich dit keer wel oprecht meewerkend op te stellen. #samenuitdecrisis

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.