#Max140: nieuw CDA kent NEC niet

Bij het maken van een column in de serie DTH Politiek bereid ik me als volgt voor. Als eerste download ik het verkiezingsprogramma 2014-2018. Dan kies ik ‘Find’ (Control+F) en dan type ik ‘NEC’ in. In de historie van DTH Politiek is dit tot nu toe een zeer succesvolle formule geweest. Maar nu is het CDA aan de beurt.

Verkiezingsprogramma gevonden, zoeken op ‘NEC’, enter, resultaat: nul treffers. Nul?! Beetje pijnlijk. Mijn reservezoekterm is ‘Goffert’? Dit leverde bij het CDA één treffer op, maar in de vorm van “Goffertbad”. Onvoldoende, kan ik niks mee. ‘Stadion’ dan? Wéér geen treffers. Nu begin ik me een beetje zorgen te maken. Het CDA zal toch wel iets over NEC te zeggen hebben? Ook al gebruiken ze de clubnaam niet (wat dan weer raar is). ‘Voetbal’ dan maar. Weer geen treffers. Ik raak zo langzamerhand in paniek en verbreed met het paraplubegrip ‘topsport’. Dit keer 4 treffers, verpakt in maarliefst twee hele zinnen. Er staat iets over “ambities waarmaken”. Dit gaat niet goed.

Nieuw CDA
Vorige verkiezingen was de leider van het CDA Chantal Teunissen: een bevlogen politica met het hart op de juiste plek én pro-NEC. Het rare was dat onder haar bezielende leiding het CDA slechts één zetel pakte. Dat lag niet aan Chantal (integendeel), maar aan Balkenende, Verhagen, Buma en die warrige partijcongressen. Weet u nog wel, die enorme hallen met een Koreaanse bezettingsgraad waarin CDA-ers elkaar de waarheid zeiden en wat toen dagenlang de nationale TV ‘sierde’ ( “als u tegen deze motie bent, stemt u dan voor”). Inmiddels is Chantal helaas van het podium af en wordt het CDA nu getrokken door Mark, Mark Buck.

Mark Buck is jong, erg jong (22), hij ziet zo groen als het logo van de partij. Dat hoeft niet erg te zijn: D66 bestaat tenslotte ook uit jonge mensen. Maar gezien het profiel van die partij (jong, ambitieus, vooruitstrevend, vernieuwend, tikkie intellectueel) past dat. Bij het CDA wringt het. Hij is de leider van een groep wél herkenbare, old-skool CDA-ers: degelijke, betrokken mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die een gezinnetje hebben en wonen in een rijtjeswoning in een middenstandswijk. Mark is student. Hier klopt iets niet: het is net als Jeroen ‘Pizza’ Verhoeven die wordt gesponsord door Health City.

Paniek
Het CDA heeft vorige verkiezingen flink verloren. Dat heeft er in gehakt. Het CDA is daarom bezig te vernieuwen en zichzelf opnieuw uit te vinden. Ze luisteren naar alles en iedereen, en nemen dat over. Directe democratie is dat. Maar zélf iets vinden? Dat gaat, wat NEC betreft, nog te ver voor het CDA (0 treffers, ongelofelijk).

Waarschuwing voor het CDA: directe democratie is linke soep. 1000 burgers, 1000 meningen. Een eigen visie zou sturend moeten zijn en de burgers dichter bij elkaar kunnen brengen. Bij het CDA ontbreekt die visie, in ieder geval wat NEC betreft. Het is dus niet zo dat het CDA tegen NEC is, of niets met NEC te maken wil hebben (zoals de VVD), maar uit niets blijkt dat het CDA misschien pro-NEC is. We weten het gewoon niet en dat stemt ontevreden.

Droomland
Het CDA droomt. Ze hopen dat jongens en meisjes over NEC dromen . Het CDA ziet NEC als inspiratie. Navarone Foor als held. Spelen in de Goffert als ultieme beleving. Een romantische gedachte. Ik wil hierin best meezwijmelen. Maar dit CDA droomt ook dat ze meer dan één zetel gaan halen. Droom maar even verder, politiek is harde realiteit. Op deze manier gaan ze dit dan ook niet halen. #watzongmarcoborsatoookalweer

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.