DTH Politiek: de NEC-fan heeft gesproken!

De poll is gesloten. Wij zijn erg tevreden over de opkomst. Dank aan diegene die gestemd hebben. De heren politici staat morgen heel wat te wachten als het aan jullie ligt.

Resultaat
Hieronder het spectaculaire resultaat van de poll. Dit is niets anders dan een politieke aardverschuiving! Hoezo gemeenteraad niet interessant? Wij dachten van wel. Lees en huiver:

Partij

Huidig aantal zetels

Zetels op basis poll DTH

De Nijmeegse Fractie

4

9

D66

6

8

VVD

4

5

Groen Links

7

4

Gewoon Nijmegen

2

4

PvdA

8

3

SP

5

3

ONP

0

2

CDA

1

1

Andere partijen

2

0

Analyse
De Nijmeegse Fractie is de (nipte) winnaar van de verkiezingen, gevolgd door D66. Gefeliciteerd!

Samen hebben deze partijen net geen meerderheid in de raad. Elke partij behalve het CDA kan deze winnaars aan een meerderheid helpen. Meestal wordt dan een winnaar uitgenodigd: dat zal dan de VVD of Gewoon Nijmegen zijn.

Het huidige college (PvdA, GroenLinks en D66) komt uit op 14 zetels. Daarmee haalt het huidige college duidelijk geen meerderheid in de raad.

De lokale partijen winnen fors. DNF, Gewoon Nijmegen en de ONP zijn allemaal winnaars (samen +9). Hun winst gaat ten koste van de linkse partijen. De NEC-fan slaat rechtsaf: PvdA, Groen Links en SP verliezen gezamenlijk maarliefst 10 zetels.

De NEC-fan is blijkbaar gevoelig voor hartstocht, passie, een duidelijke identiteit (kwam het best terug bij DNF, maar ook bij D66), een visie, transparantie en aanpakken (D66) met een hoog realiteitsgehalte (VVD).

Wij schatten in dat “De NEC-fan” duidelijk rechtser / liberaler / lokaler dan “De Nijmegenaar” stemt, maar de trend is dat de lokalen winst zullen pakken en dat┬áHavanna aan de Waal verleden tijd is.

Einde
Rest ons de mededeling dat DTH Politiek nu definitief is afgelopen.

Morgen = stemmen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.