Aan het lijntje: Gijs M.

Deze keer aan het lijntje Gijs M. Hij is 20 jaar en staat in Vak 080. Gijs gaat inmiddels 5 jaar naar NEC. De eerste keer bezocht hij een oefenwedstrijd met een vriend, de tweede keer kon hij meteen mee naar NEC-vite$$e. Deze wedstrijd maakte uiteraard zoveel indruk op hem, dat hij datzelfde seizoen regelmatig naar uitwedstrijden ging en het seizoen erop een seizoenkaart nam op vak M.

Gijs gaat zowel de uit- als thuiswedstrijden met dezelfde groep vrienden, al is de groep helaas wel kleiner geworden. Zagreb-uit was een wedstrijd die Gijs niet zal vergeten. “Met een busje op pad gegaan, veel gezelligheid en bier, om vervolgens met een niet al te grote groep op een veel te grote tribune te staan.” Als dieptepunt van NEC noemt Gijs verrassend genoeg geen wedstrijd, maar het moment dat NEC klappers uitdeelde in het stadion. “Vreselijk om dat te doen tijdens een Europese wedstrijd. Gelukkig is het bij die ene keer gebleven, maar ik was even bang dat NEC richting een AZ-cultuur zou gaan.”

De wedstrijd die hem het meest bijgebleven is, is de wedstrijd tegen vite$$e, waarin El-Ak in de 93ste minuut het winnende doelpunt maakte vanuit een penalty. “Hoeveel vreugde ik voelde toen die penalty gegeven werd, tegenover de spanning die er heerste toen hij hem ook daadwerkelijk ging nemen. Vervolgens een ontploffend Goffertstadion. Heerlijk was dat!”

De sfeer in De Goffert is volgens Gijs al wat verbeterd door de komst van Vak 080. “Maar we zijn nog niet waar we moeten zijn. We zijn pas een seizoen bezig, het moet nog groeien.” Als ik Gijs vraag naar zijn mening over de voetbalwet, antwoordt hij: “Als de voetbalwet goed gebruikt zou worden, dan zouden we net als in Duitsland gewoon naar een uitwedstrijd kunnen gaan zonder combi, daar een kaartje kopen en gewoon bier drinken in het stadion/uitvak. Helaas is dit nog steeds niet het geval, dus vraag ik me af of de voetbalwet een toegevoegde waarde heeft.”Watching football is not a crime”, vindt Gijs een prima uitspraak. “Er hangt ook een doek van ons (LN’05) in het stadion. Vaak worden voetbalsupporters over een kam geschoren, wat in mijn ogen onterecht is. Nu wil ik de rellen van de laatste derby niet goedpraten, maar om nou meteen foto’s online te plaatsen vind ik een stap te ver gaan.”

Gijs is nauw betrokken bij Legio Noviomagum. Hij legt uit: “Wij betuigen door middel van choreografie, spandoeken, banners en vlaggen onze onvoorwaardelijke steun aan NEC. Dit doen we omdat we op deze manier de spelers een steuntje in de rug kunnen geven en de sfeer in de Goffert ermee willen verhogen.” Over het tifobeleid zegt Gijs: “Ik vind het huidige beleid nog niet op de plek waar het zou moeten zijn. Grote zwaaivlaggen moeten van de tribune, we moeten veel impregneren (brandveilig maken, wat flink wat centjes kost) en bij uitwedstrijden verloopt de communicatie niet altijd even goed. Daarentegen moet ik toegeven dat we na een goed gesprek met NEC nu wel meer mogen rond de derby. Daar waar eerst alles meteen afgekeurd werd, mogen we nu wat meer (zie afgelopen twee derby’s in de Goffert).”

Op de vraag of actie voeren nog wel zin heeft, antwoordt Gijs: “Ja, dat is onlangs weer gebleken in Zweden waar de supporters gezamenlijk hebben geprotesteerd tegen de belachelijke speeldag: maandag. Ze zijn gezamenlijk door middel van spandoeken ten strijde getrokken tegen de dagen die buiten het weekend gespeeld worden (dit gebeurde zodat er meer wedstrijden live uitgezonden konden worden). Vanaf aankomend seizoen worden alle wedstrijden in Zweden in het weekend gespeeld. Dus als het daar kan, waarom zou het hier niet kunnen?”

“Hier wil ik aan toevoegen dat wij als LN’05 aangesloten zijn bij Tegen Modern Voetbal. Hopelijk bereiken we hier net zo veel mee als de supporters in Zweden.” Volgens Gijs heeft de uitsupporter nog wel toekomst: “Al wordt het wel moeilijk gemaakt door hoge prijzen, combi’s en het hatelijke Eredivisie Live dat ervoor zorgt dat er op de meest rare tijden gespeeld moet worden. En de belachelijke autocombi’s zoals die naar RKC waar ook nog eens een alcoholverbod op geplakt wordt.”

De site van De Trouwe Honden heeft al een tijdje een nieuwe opzet, wat vindt je ervan? Ik vind het erg jammer dat het veranderd is, ik vond de vorige site erg overzichtelijk en er goed uit zien. Ik vind de nieuwe blog-versie van DTH geen prettige site om te bezoeken. Het werkt allemaal een stuk minder makkelijk dan de vorige versie.

Studio Voetbal of voetbal International? Voetbal International, want hier wordt met meer humor en met een meer nuchtere kijk over voetbal gepraat. Het gaat niet alleen over het voetbal zelf. Verder gewoon de onzin met Van der Gijp en Boskamp die vaak leuk om te zien is.

Op welke plek eindigt NEC dit seizoen? NEC eindigt dit seizoen op de 10e plek, maar via de beker halen we Europees.

Favoriete NEC-speler aller tijden? Dennis Gentenaar, blijft een Nijmeegse held. Denk dat hier weinig uitleg bij nodig is.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan