Om de Haverklap: Tussen kunnen en willen

Heeft u ook zo genoten van VVV Venlo–Ajax op zondag 21 augustus jongstleden? Ondanks dat ik naast NEC ook voor Ajax ben, heb ik mijn vingers afgelikt bij de manier waarop Dennis Gentenaar van groot belang was bij het tot stand komen van het gelijke spel. De arrogante Amsterdamse formatie van Frank de Boer, die nog niet goed is in het opstropen van de mouwen, stuitte op een geniale Gentenaar. Katachtig als na zijn doorbraak bij NEC keerde hij een ogenschijnlijk onhoudbare kopbal van Jan Vertonghen. Als de Belg voluit in beeld te zien zou zijn geweest, had je hem in gedachten al kunnen zien juichen. Maar Dennis was weergaloos en daar veerde ik van op. Net zoals tijdens de wedstrijd Sparta-NEC in het seizoen 2001-2002. Een Rotterdamse stormloop stuitte toen op de vuisten van de keeper die zijn jeugdjaren speelde bij Z.O.W. Een slecht spelend NEC keerde met een 0-0 gelijkspel terug uit Het kasteel.


Afgelopen zondag speelde Dennis zich in de kijker bij Ajax en dat is ook goed nieuws. Door zijn flitsende optreden en zijn goede vorm – denk maar aan die bal half achter de lijn tijdens VVV-FC Utrecht die door Gentenaar snel weg werd gewerkt hetgeen de Venlonaren onterecht een punt opleverde – gaat Ajax hoogstwaarschijnlijk niet meer proberen om voor een briefkaart op de eerste rang het hoofd gek te maken van Jasper Cillessen. Cillessen wil naar Ajax, omdat de keeperstrainer van Oranje, Ruud Hesp, hem verteld heeft dat zo’n overgang het beste is voor zijn ontwikkeling. Als Gentenaar naar Amsterdam terugkeert, kan onze Groesbeekse revelatie rijpen in de Goffert. Dat lijkt mij pas echt verstandig. De jongste in het rijtje Nico de Bree, Dennis Gentenaar, Gábor Babos en Jasper Cillessen, moet nog wat stabieler worden. Dat was uit tegen Heerenveen en in Alkmaar tegen AZ duidelijk zichtbaar. Twee keer een onnodige goal incasseren vanwege een slechte spelhervatting van onze doelverdediger is spijtig. Jasper weet na zulke wedstrijden wel in de krant te verkondigen dat de verdedigers duelkracht missen, maar in de spiegel kijken is ook nodig voor een jong talent. Dat Jozy Altidore kon scoren uit een corner had ook te maken met Cillessens’s nog wat te zwakke punt: genadeloos uitkomen bij hoge ballen.

Als Cillessen op deze manier behouden blijft voor NEC ben ik blij. NEC raakt momenteel teveel spelers kwijt die eredivisiewaardig zijn. Na Vleminckx, Sibum, Davids en helaas ook nog Zomer, mijns inziens een echte onverwachte tegenvaller, is het te hopen dat Schöne en Nuytinck blijven. Het is een gevolg van wel willen, maar financieel niet kunnen. Een dilemma waar bijna de hele eredivisie mee te maken heeft. Het enige voordeel van zo’n situatie is dat de eigen kweek meer kans krijgt door te breken, maar we moeten ons als kritische fans realiseren dat NEC dit jaar, als alles meezit, niet verder komt dan de bovenste helft van het rechterrijtje. Waarbij ik hoop dat is als pseudo-kenner volledig de plank missla. Laten we daarom in het stadion uitstralen dat we ons best doen geduld te hebben met onze ploeg. Laten we ‘geloven’ in onze Pastoor. Gelukkig is Melvin Platje een meevaller met charme, maar zeker nog niet zover dat hij een dragende speler is. Dat komt nog wie weet. Met zijn onvoorspelbaarheid en lef ben ik al dik tevreden. Nu we vooral verdedigend in zwaar weer verkeren en Pavel Cmovs wellicht geschorst wordt voor de tweede thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, zullen er een paar spelers op moeten staan om de kar te trekken. Ik denk dan aan Leroy George en Stef Nijland, maar die vallen, afgaande op de eerste thuiswedstrijd tegen Excelsior, wat mij betreft voor die rol duidelijk door de mand. Juist Zomer had zich in de voortrekkersrol uitstekend kunnen ontwikkelen als de tweede Wisgerhof van NEC.

Wie moet de lijnen uit gaan zetten nu? Die vraag houdt mij bezig. Ik kijk dan altijd naar de as van het elftal. Daar moeten de spelers staan die het verschil maken en bepalend kunnen zijn. Hoera Cillessen blijft! Toch? Dan is hij de eerste ‘spelbepaler’, gevolgd door Bram Nuytinck. Kan Maldense Bram meteen Rens van Eijden vertellen hoe het moet. Op het middenveld kom ik dan uit bij Lasse Schöne, met de punt naar voren natuurlijk op nummer tien en niet als quasi spits. Zet voorin Platje dan maar in als leider van de aanval, dan hebben we mijns inziens de meeste kans op een elftal dat zich gaat profileren als we een paar wedstrijden verder zijn. De wil is er bij NEC absoluut om goed, verzorgd en aanvallend voetbal te spelen, maar ze kunnen het nog niet langer dan een half uur echt met precisie. Eén van de eerste aanvallen, met een afrondend schot van Platje, was thuis tegen Excelsior om van te smullen.

Ook qua verdediging is het wel willen, maar niet kunnen. Will en Wellenberg zijn nog niet inzetbaar en Cmovs wint te weinig duels en heeft een veel te trage handelingssnelheid. Ondanks een goed en degelijk seizoen bij Veendam vorig jaar, is hij een zwakke plek die het niveau van de eredivisie nog niet haalt. Maar wie moet het doen als hij geschorst wordt? Kortom ik heb niet de behoefte om heden ten dage in de schoenen te staan van Alex Pastoor. De trainer die het vermogen heeft om zich, ook na een onterechte rode kaart tegen AZ, niet te verschuilen achter scheidsrechterlijke dwalingen.

Gelukkig word ik blij verrast door Navarone Foor. Weer een exponent van de NEC-voetbalacademie. Deftig woord dat me qua aanduiding niet deert als er zulke fruitige spelers worden voortgebracht, want besef wel dat er achter de schermen heel goed werk verricht wordt met de jeugd van NEC. Met zijn snelheid en acceleratievermogen lijkt Foor op een Ferrari waar Nijland als een oude Fiat 500 schril bij afsteekt. Zo heeft de selectie nog wel meer jeugdigen met potentie. Het wordt dus geen saai seizoen, maar geduld op de tribune zullen we moeten hebben. Daar ga ik mijn best voor doen: ik ga er dit speeljaar goed voor zitten en zal mijn lippen afbijten om voor de verandering fluiten en boegeroep te voorkomen. Want dat heeft NEC nu nodig: een trouwe supportersschare die de spelers het voordeel van de twijfel geeft. Het blijft dan wel lastig om begripvol te blijven, want het vertrek van Rick ten Voorde heeft mij verbaasd. Die scoorde al meteen in de eerste competitiewedstrijd van RKC, terwijl wij een diepe spits hard kunnen gebruiken en het contract van de oud-Emmen speler toch niet verlengd is. Laat die gozer dan gewoon, net als Cillessen rijpen in de Bloedkuul. Tot slot ben ik blij met Nick van der Velden, Alex Pastoor en het binnenkomen van wat pecunia’s in economisch zware tijden. Maar dat is hopelijk geen reden om Jasper ook z’n koffers te laten pakken. Het zal een zwaar seizoen worden voor supporters die denken aan de play-offs.

Het wordt een mooi seizoen voor aanhangers die kunnen genieten van dat half uur mooi voetbal, dat hopelijk snel uitgebouwd wordt naar 45 minuten, een uur en wellicht nog iets meer. Duidelijk is het voor mij dat NEC wat betreft voetballend vermogen eredivisiewaardig is. Het gaat er alleen om dat ze, wat ik bij Ajax dus miste tegen VVV, elkaar scherp houden bij het tijdig opstropen van de mouwen. Als een mooi half uur voetbal beter verdeeld wordt over de hele wedstrijd en aangevuld kan worden met knokken, dan krijgt willen ook de dimensie van kunnen.

Maarten

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.