Om de Haverklap: Slag om het middenveld

Het is weer zover, de houdbaarheidsdatum van deze column is al verlopen op het moment dat ik de laatste woorden zit te typen. Spelers wisselen als warme broodjes van club. Succesvolle formaties van het vorig seizoen staan op het punt uiteengereten te worden door spelersmakelaars en clubs die zelf ook werden verzwakt door transfers. De hectiek van deze tijd is wel te begrijpen, maar moeilijk te verkroppen voor iemand zoals ik die uit het tijdperk van de clubiconen komt. Salarissen van spelers gaan met twintig procent omhoog en medewerkers bij BVO’s worden van de loonlijst gehaald, omdat ze niet meer betaald kunnen worden. Het betaalde voetbal is meer dan ooit de gekheid ten top en de wereld op z’n kop.

Elke vereniging leeft met de angstige gedachte dat als je niet meedoet in de carrousel een uiteindelijk teruggang naar de amateurs als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Bijkomende tegenslag is ook het feit dat de Eredivisie CV een rapport heeft laten slingeren waarin wordt aangegeven dat er komend seizoen ‘nog maar’ 35 miljoen euro aan tv-gelden te verdelen valt onder de clubs van de Eredivisie. Zelfs de Belgen, die in een hevige taalstrijd verwikkeld zijn, trekken een lange neus naar hun buren. Kortom in Nederland sturen allerlei factoren erop aan dat we moeten roeien met afgebroken riemen. Improviseren tot we erbij neervallen. Ik hoop dat NEC zich staande kan houden in de moordkuil van de bezuinigingen, want een hoofdsponsor in deze tijden is geen overbodige luxe. Het shirt ziet er tot nu toe nog maar kaal uit aan de voorkant.

Inmiddels hebben de NEC’ers al met 11-0 gewonnen van Beuningse Boys en 7-0 van AWC, maar ik ben benieuwd hoe het middenveld er aan het begin van dit seizoen uit gaat zien. Lorenzo Davids zijn we kwijt aan Bundesligaclub FC Augsburg. Dat betekent dat we een kilometervreter op het middenveld zullen missen het nieuwe speeljaar. Ongeacht zijn befaamde hoeveelheid foute passes zal dat consequenties hebben wat betreft het evenwicht. Qua balveroveringen was het een perfecte opvolger van Brett Holman. Niki Zimling is Björn Vleminckx achterna gegaan. Terwijl Carlos Aalbers al een té mooie deal met Udinese in het vat dacht hebben, verzuurt die afspraak de middenlinie. John Goossens wil weg, maar is nog niet opgeëist door een andere club. Dat is vooralsnog een prettige situatie mits hij zich kan motiveren voor NEC. Ondertussen schijnt er door de komst van Ryan Koolwijk en Nick van der Velden een ander licht over het NEC-middenveld. Trouwens, ik zou het bijna vergeten: Bas Sibum zullen we ook nog missen, ook al had hij geen vaste basisplaats meer het laatste half jaar van het afgelopen seizoen. Alemannia Aachen ziet hem graag komen. Erik Meijer en Erik van der Luer weten dat ze een balvaste middenvelder in huis hebben gehaald. Waarschijnlijk gaat hij in de Tweede Bundesliga ook nog meer verdienen dan in Nijmegen. Financieel zit de Eredivisie in het slop en zelfs in de Engelse Derde Divisie zijn de budgetten groter. Dat kletst zich snel rond: negatieve mond tot mondreclame. Karaktervoetballers als Davids en Sibum kunnen goed uit de voeten in het fysieke georiënteerde voetbal van onze Oosterburen.

De slag om het middenveld is vorig seizoen losgebarsten met de overgang van Nijmegenaar Willem Janssen van Roda JC naar FC Twente. Alle clubs worstelen met de nieuwe bezetting van de middenlinie. Logisch gezien de manier waarop in Nederland het spel gemaakt moet worden. Theo ‘Tattoo’ Janssen mag zijn kunsten vertonen in de Amsterdam Arena en Dries Mertens en Kevin Strootman gaan proberen PSV te versterken. Naar de Eindhovense Ruttenformatie vertrekt ook Georginio Wijnaldum. Feyenoord heeft Leroy Fer al ingepakt voor FC Twente, maar Joop Munsterman zag zijn bod als een tweedehands Lelijk Eend van tafel geveegd. De speler zelf zit met zijn gedachten al in Enschede, dus dan weet je wel hoe de vlag ervoor staat.

Lekker belangrijk al dat geneuzel over andere clubs en hun middenveld zult u denken. Inderdaad lekker belangrijk, want Feyenoord heeft van de licentiecommissie toestemming gekregen om wat geld uit te trekken voor een versterking. Als Fer vertrekt, weet ik wel waar Mario Been op uit is. Dan komt hij naar Nijmegen, niet om grappen te maken met zijn vriend Ronnie de Groot, maar om Lasse Schöne mee te nemen naar De Kuip. Ik ga dan ook voor het gemak maar uit van het slechtste scenario, wat betekent dat NEC op het middenveld nu alvast creatief met kurk moet zijn. Is het al te verwachten dat Youri Loen opstaat? De speler van SV Orion die op zaterdag 9 april, de dag dat SCH het kampioenschap pakte in de Vijfde Klasse E, in de zevenenzeventigste minuut inviel tijdens de wedstrijd VVV Venlo-NEC (1-4) voor Bas Sibum. Ik denk dat het verstandig is om daar niet op te gokken. Maar wat dan? Er zijn wat alternatieven voor Schöne te bedenken, mits er nog wat geld over is van de verkoop van Vleminckx. Geert Arend Roorda zit nog bij Heerenveen, maar FC Utrecht wil hem hebben, terwijl NEC natuurlijk de meeste aantrekkingskracht zou kunnen hebben. Alex Pastoor weet hoe hij het beste uit het talent van VV Noardburgum kan halen, terwijl Roorda zelf blij is met de manier waarop Pastoor zijn geloof in eigen kunnen heeft opgeschroefd. Een hereniging van de twee zou prachtig zijn als het nodig mocht blijken te zijn.

Mocht dat te hoog gegrepen zijn, dan is Ismaïl Aisatti nochtans een optie. Ajax en Vitesse waren al rond met de overgang van ´Issy´ naar Arnhem, maar ik geloof dat de maat en het design van de lichtmetalen velgen van zijn leaseauto het struikelblok vormden. Wellicht is de Utrechtse Marokkaanse Nederlander te paaien met een origineel wedstrijdshirt van Afellay of een gesigneerde DVD van Ali B. Feit blijft dat hij bij een vertrek van Schöne hij een goede tweede keus zou zijn. Moeten we gewoon de aanhang even aanleren dat ze bij schoten richting het doel van hem elkaar niet steeds gaan vragen: “Ai zat ‘ie?”

Ik hoop dat NEC alert blijft in de Nederlandse slag op het middenveld, want zoals het er nu uitziet is dat waarschijnlijk over een paar dagen hard nodig. En we weten vanwege de knieblessure van Lasse Schöne allemaal hoe belangrijk een spelverdeler is. Dat Vleminckx topscorer is geworden heeft ook veel te maken gehad met de terugkeer van een fitte Schöne. Hoe dan ook zal er gewaakt moeten worden over de aanvoer voor Stef Nijland en Melvin Platje. Wordt het Schöne?, staat Loen op?, wordt het Roorda of komt Aisatti? Ik hoop op optie 1 met als alternatief optie 3: Schöne of Roorda dus.

Maarten

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.