Aan het lijntje: Pascal Ninaber

Deze keer in “Aan Het Lijntje” Pascal Ninaber. Pascal is 38 jaar en bekijkt de wedstrijden van NEC vanuit vak N.

Vanaf kleins af aan volgt hij NEC, maar tot een seizoenkaart kwam het echter nooit. Zijn eerste ‘losse’ wedstrijd is in 1996 geweest. Die eerste (uit)wedstrijd was op 13-11-1996 op het oude, steenkoude, Kaalheide-terrein (inclusief hoogspringmat), waar NEC met 2-0 verloor o.a. door een doelpunt van Ooijer. “Daar kreeg je het broodje worst nog door het gaas en ging de trein niet verder dan station Kerkrade. De eerste thuiswedstrijd kan ik me niet meer herinneren, waarschijnlijk heeft deze ook weinig indruk gemaakt. Mijn volle seizoen met kaart was tijdens het seizoen ’97-’98.” 

Sinds jaar en dag gaat hij met twee vaste vrienden. In de nieuwe Goffert zit hij op de plek waar hij ooit stond in het oude stadion. Door de jaren heen zijn er twee vrienden bijgekomen. De meest indrukwekkende momenten die hij meemaakte bij NEC zijn, in willekeurige volgorde omdat het allemaal even mooie momenten waren: De bekerfinale van 2000, de nieuwe Goffert en tweemaal Europees voetbal.

Wat betreft de dieptepunten zegt Pascal: “ Ik kan niet echt een dieptepunt noemen. NEC is en zal een club blijven waarbij de successen en dus de dieptepunten zullen komen en blijven gaan. Dat is ook wat het mooi maakt om bij NEC op de tribune te zitten. Soms gaat het heel slecht en soms gaat het heel goed, waardoor je extra kunt genieten van de mooie momenten. Met de instelling of je ploeg dit keer met 3 of 4 doelpunten verschil zult winnen tijdens een wedstrijd zou ik snel verveeld kunnen raken. Je weet het nooit bij NEC, dat is wat het mooi maakt.”

Graag zou Pascal NEC in een nieuw stadion willen spelen, op de bestaande plek welteverstaan. Met meer (zakelijke) toeschouwers en meer inkomsten daardoor. “Ik vind dat NEC zich bovendien moet focussen op de eigen jeugdopleiding, hoe lastig ook soms. Soms is het lastig om als klein clubje de eigen talenten te behouden voor je club. 12, 13, 14-jarigen kiezen tegenwoordig al voor grotere clubs.” Ook zou Pascal willen zien dat NEC opleidingsclub voor trainers en spelers kan worden, die spelers en trainers beter maakt. “Dat is beter dan derdehands buitenlanders halen die er helemaal niks van kunnen. En als NEC echt ballen toont moet het per volgend seizoen een salarisplafond inbouwen. Dan maar geen dure spelers meer die er toch niets van kunnen. Maar streven naar een gezonde club met een ‘normaal’ salarisplafond lijkt mij een gezond doel. “

De wedstrijden die Pascal het meest zijn bijgebleven zijn NEC-Vitesse 3–1 op 25-04-1999 in de nieuwe/halfverbouwde Goffert met een uitstekende rol van De Gier. “Eindelijk weer een overwinning voor NEC, notabene in de hoogtijdagen van het Vitesse wat op dat moment de macht probeerde over te nemen in Gelderland. We kennen inmiddels de afloop.” Ook Roda JC-NEC 2–0 op 21-05-2000, de bekerfinale van 2000, wat meteen ook een enorme teleurstelling was na afloop. “Voor het eerst dachten we tegen Roda JC een goeie kans te hebben om voor het eerst een echte prijs te pakken in de historie. Helaas mocht het dat jaar weer niet zo zijn.” Het seizoen van 2008 is hem ook heel erg bijgebleven. “Misschien wel het beste jaar ooit op sportief vlak. Het gevoel dat je iedereen kon pakken, dankzij enthousiast voetbal. Mooie overwinningen op NAC en FC Groningen in de play-offs. Daarna natuurlijk de Europese wedstrijden tegen Udinese en Spurs.”

De favoriete speler van Pascal is op dit moment Gabor Babos. “Iemand die nog gezag uitstraalt, die gewoon naar supporters toe ook eerlijk is en het zegt als we niet goed gespeeld hebben, maar die ook nog steeds alles uit zichzelf probeert te halen. Die er altijd voor 100% staat.” Het minst favoriet zijn de backs: “In vergelijking met het niveau van Leiwakabessy en El-Akchaoui zijn dit maar beperkte voetballers.” Verder heeft hij over het algemeen ook grote moeite met spelers die nu al zeggen ‘Ik ga aan het eind van het seizoen weg bij NEC (red. Goossens en Schöne).’ “Voor de club is dat een dilemma: nog laten spelen met als gevolg dat je een jeugdspeler in de weg staat of kiezen voor het volgende seizoen en dus iemand anders laten spelen, met als gevolg dat je als club over het algeheel minder speelt.”

Een scorende spits moet er nog wel bij komen, is de mening van Pascal; “Maar dat lijkt onbetaalbaar, zeker als je 20 doelpunten wilt inkopen.” Over de sfeer zegt Pascal: “Alles staat of valt met de prestaties van de club. Wanneer deze goed zijn, zie je ook dat het publiek erachter begint te staan en dat de sfeer goed is. In het kalenderjaar 2008 waren de prestaties uitstekend en zie je dit ook terug in de sfeer op de tribunes.”

Pascal is ook best te spreken over de huidige trainer van NEC, mijnheer Pastoor: “Ik vind dat hij de rust en de kans moet krijgen om het elftal te laten groeien. Ik denk dat het een trainer met visie is en die aanvallend spel propageert. Daar ben ik wel voor. Omdat de staat van dienst niet heel erg groot is, valt hier dus niet veel zinnigs over te zeggen. Maar om nu al te zeggen dat het een trainer van niks is gaat me te ver.”

De voetbalwet is een prima wet, zegt Pascal: “Prima wet, nu nog de uitvoering. De wet ligt er, alleen wordt deze nog maar weinig echt toegepast. Toepassing van de wet levert minder problemen voor de randzaken rondom het voetbal op.” ‘Watching football is not a crime’ vindt hij een prima uitspraak: “Vaak worden veiligheidsmaatregelen uit hun verband getrokken, zonder enige noodzaak. Ik kan me ook voorstellen dat extreme risicobeperkingen juist als een rode lap op een stier werken.”

Er komt een goede club Voor Babos en Schone, verkopen of houden?: “Altijd verkopen, maar niet voor de eerste de beste club c.q. bedrag. Ik denk dat NEC met Jasper Cillissen goed gehandeld heeft. Dit soort jongens zijn te groot voor NEC (voorlopig dan) en daarom is het beter ze te verkopen tegen een goed bedrag dan tegen hun wil vast te houden. Mario Been zei het ooit goed: Het moet je ambitie zijn om hogerop te willen dan NEC.” Dat is wat het aantrekkelijk moet maken om bij NEC te voetballen.

Studio Voetbal of Voetbal International tv? “VI-tv, vanwege de meningen die gegeven worden. Het is een leuk programma waarin de meningen die gegeven worden ook echt zijn. Niemand houdt een blad voor de mond en men zegt wat men denkt. Studio Voetbal is wat gereserveerder qua meningen. En natuurlijk is VI wat humorvoller, dat is wat het extra leuk maakt.”

Wat vindt je van de trouwe honden?
“Ik vind het initiatief en de ideeën van DTH zeer te waarderen,DTH doet hun eer goed aan: ze zijn en blijven trouw aan de club en laten zien hoe supporters met hun club om kunnen gaan: op een kritisch-opbouwende manier de club, spelers, technische staf tegemoet treden. Erg prettig om deze gasten rondom NEC bezig te zien.”

Wat vindt je van de nieuwe site van De Trouwe Honden in vergelijking met de oude?
“Elke dag kom ik wel eventjes langs om te kijken naar interessante onderwerpen. Ik als lijstjesman vind het erg prettig om de statistieken rondom spelers te lezen, dat vind ik erg leuk om te lezen. De vernieuwing rondom de site is verfrissend. Vooral de magazine-achtige uitstraling is goed om te lezen. Ook de interactie tussen publiek en site is aangenaam om te lezen, wat mij betreft is het de beste site, gerelateerd aan NEC.”

Robert

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.