DTH Classic: Extra stadionvergelijking

Wilco heeft helaas nog geen nieuw stadion kunnen vinden waar we de komende maanden weken onze thuiswedstrijden met publiek kunnen afwerken. DTH zou DTH natuurlijk ook niet zijn als we niet bereid zouden zijn om Wilco een handje te helpen.

De redactie is afgelopen weekend daarom de wel bekende DTH archieven ingedoken en heeft tussen het stof uit het allereerste papieren fanzine (2001, collectorsitem!) een échte stadionvergelijking teruggevonden.

Eerlijk is eerlijk; er zitten wellicht een paar opties bij waarbij het gras nog een keertje extra gemaaid moet worden, de doelpalen wel een extra likje verf kunnen gebruiken en het vet uit de frituurpan nog wel een keer ververst mag worden. Maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis.

Wij hopen in ieder geval dat Wilco en zijn collega’s nog wat ideeën kunnen op doen en we jullie binnenkort weer bij een thuiswedstrijd ergens in het land mogen treffen met een koud pilsje!

COLUMN SJAAK SCHIET RAAK:
EXTRA STADIONVERGELIJKING

December is de tijd voor terugkijken. Vandaar deze column over de Nederlandse voetbalstadions.

Tegenwoordig is bijna elk Nederlands voetbalstadion wel grondig verbouwd. Ook zijn er zelfs hele nieuwe hypermoderne multifunctionele voetbaltempels uit de grond gerezen. Ik dacht dat het wel leuk idee zou zijn om eens te kijken of al die nieuwe voetbalbodems ook meteen een verbetering zijn. Ik heb hiervoor een aantal feiten onder de loep genomen;

1 Het beste voedsel is te krijgen bij:

Vroeger (voor de verbouwingen):  absoluut bij Veendam. Daar kwam er een venter die OP HET VAK broodjes shoarma verkocht. Echt uniek en altijd lekker na zo’n verre reis. Ook de gratis erwtensoep bij RBC uit voor de beker zal ik niet snel vergeten. Het hele NEC-vak kreeg erwtensoep voor nop, dat was nog eens gastvrijheid!

Nu (na de verbouwingen): bij Heerenveen verkopen ze friet, hoewel ik wel moet zeggen dat dat de laatste keer bij Heerenveen ook weer verdwenen was. Voor de rest lijkt alles wel een beetje op elkaar wat eten betreft. Allemaal van die Mr Dug outjes. Hoewel er wel kleine verschillen zijn. Bij Sparta komen de hamburgers gewoon van de plaat, bij NEC uit een warm-hou-doos.

2 Meest gore plee:

Vroeger: Vaak was het bijna overal pissen tegen gaas, maar wanneer je het over “WC’s” hebt dan was die goot bij AZ wel heel erg goor; geen licht, wel stank. Ook de Dixies van Top Oss en Den Bosch waren zo goor dat je beter het gaas kon pakken dan deze makkelijk omvallende bacterie-doos.

Nu: Wat schets elke keer weer mijn verbazing: zowel bij AZ als bij Top Oss en Den Bosch hebben ze nog steeds die gore pisplaatsen! De stank lijkt bij AZ alleen maar toe te nemen en de Dixie bij Den Bosch stond er ook nog steeds toen ik begin dit seizoen naar Den Bosch ging om NEC te zien voetballen. Ik begin me nu toch echt zorgen te maken.

3 Mooiste sanitaire voorzieningen:

Vroeger: Dat was Dordrecht’90. Je kon daar altijd de kantine in die aan de rand van het veld lag. De plee was altijd schoon en lekker warm. Vooral leuk wanneer het buiten pokke-koud was.

Nu: Zeker weten PSV! Het lijkt wel een balzaal zo groot. Volgens mij denken ze daar met de supporters mee: al die drank zorgt voor veel wateroverlast, dus een eigen plee voor iedere supporter, klasse! 

4 grootste survivaltocht:

Vroeger: Wanneer je denkt aan grasheuvels regen en modder, dan denk je aan De Camel-trophy, Parijs-Roubaix of inderdaad… Emmen uit. Altijd een vieze-broek garantie bij thuiskomst.

Nu: Wanneer je uit naar PSV of Ajax moet ga dan maar vast in training. 135 treden omhoog! Je bent echt kapot als je boven bent. Tijd voor een roltrap!

5 Meest gevaarlijke stadion:

Vroeger: Monnikenhuize.  Alle treden stonden schots en scheef, het mos groeide overal doorheen waardoor uitglijden eerder regel dan uitzondering werd en als klap op de vuurpijl: de GBO, die al begon te meppen als je een scheet liet.

Nu: Het stadion van Top Oss zonder twijfel. Ik was blij dat NEC maar één keer scoorde vorig jaar in het AmstelCup toernooi, want de noodtribune waar wij op zaten leek elk moment in te storten. Ook het bekende “en wie niet springt ….” Werd gelukkig niet gezongen, want dat hadden we echt niet overleefd.

6 Het vriendelijkste personeel:

Vroeger: Absoluut Fortuna Sittard en Heerenveen. Koop een programmaboekje, doe net of de boodschappenmand, fiets of wedstrijdbal op jouw nummer is gevallen en de stewards van deze clubs maken zelfs poorten voor je open of lopen persoonlijk helemaal naar de andere kant van het stadion om jou niet gewonnen prijs op te halen!

Nu:  Eindhoven. Bij de laatste ontmoeting in Eindhoven (oefenwedstrijd) vonden de mensen in de kantine het geen probleem om even een vies geel-zwart voetbalvaantje van de bar te verwijderen. De klant was in dit geval dus zeker koning.

7 De meeste beveiliging:

Vroeger: Vitesse uit stond vroeger (en nu) altijd garant voor extra politie. 1 op 5 was echt geen uitzondering.

Nu: Top en de oefenwedstrijden in Den Helder. Bij Top hadden ze een invasie verwacht en hadden ze voor 1 stadsbus en 1 taxibusje maar liefst 6 ME-bussen, 8 auto’s en 4 politiemotoren opgeroepen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook iets. Ook in Den Helder had de stewarddienst op een volksverhuizing gerekend, want er waren meer stewards dan supporters. 

 8 Slechtste zicht:

Vroeger: Ik kan me herinneren dat we in 1991 uit bij Eindhoven door de mist helemaal niks konden zien. Enkele supporters besloten om een vakje op te schuiven, zodat ze dichter bij het veld kwamen te zitten. Ook werd er een baksteen gegooid die maar net naast het hoofd van de scheids vloog. Daarna kwam de politie met paard het vak op. Resultaat: Geen voetbal te zien door die mist. Conclusie: Mist zorgt voor voetbalvandalisme.

Nu: Roken in een sporthal mag niet, bij Vitesse zien we waarom. Enige voordeel: ook het zicht op de Zuid-tribune wordt tijdens de wedstrijd steeds slechter.

Bij Sparta hebben medewerkers van de snack-tent vorig jaar een rookvergiftiging opgelopen. Het zicht was door de rookontwikkeling ook zwaar klote.

9 Slechtste beveiliging:

Vroeger: Volendam uit. Ik was er eens met 5 andere NEC-fans en we konden gewoon het hele stadion rondlopen. Ook konden we zitten waar we wilden, zonder dat een een of andere steward met de naam Steur, Visser, Bond of Veerman ons daarop aansprak.

Nu: Bij Sparta is het hekje wel erg laag en ben je binnen 3 seconden op het speelveld. Een wonder dat daar nog niks is gebeurd.

10 Meeste NEC-fans mee uit:

Vroeger: Bekerfinale in 1973 met 200 bussen naar de kuip. Ik was zelf nog te jong, dus ik was er niet bij, maar het schijnt een echte volksverhuizing te zijn geweest.

Nu: Bekerfinale 2000. Ondanks de vele NEC-fans vond ik het persoonlijk 1 van de minst leuke wedstrijden van dat seizoen. AZ  (halve finale) was veel leuker, want toen zaten er alleen maar echte NEC-fans.

11 Minste NEC-fans mee uit:

Vroeger: De absolute dieptepunten waren VCV Zeeland uit in de 1e divisie en Volendam uit in 90/91. 6 supporters gingen toen mee uit. Wel genoeg voor een meermanskaart die toen 21 piek p.p. kostte.

Nu: Groningen uit met 60 man was het laatste dieptepunt. Een schande, want NEC verdient het gewoon dat er in ieder geval 200 man meegaan.

12 Koudste stadion:

Vroeger: Een seizoen of 3 geleden was het zo koud in Kerkrade dat menig supporter pas in Nijmegen weer een aantal lichaamsdelen kon bewegen. NEC verloor ook nog. Ik weet nog dat het 4-2 werd in een vreemde wedstrijd, maar eigenlijk het enige dat ik nog echt heb onthouden was de kou en de bevroren Marsen en broodjes worst. Ook de oude Kuip was altijd erg tochtig. Feyenoord uit betekende altijd warme kleren aantrekken.

Nu: Twee jaar terug uit naar Cambuur was het ook heel erg koud. We hebben toen met zijn allen als een stelletje bejaarden onder een NEC-vlag gezeten.

In vak K is het tegenwoordig ook koud omdat de kacheltjes tegenwoordig de reclameborden verwarmen in plaats van de tribune. 

13 Warmste stadion:

Vroeger: Alle stadions zonder kachel waren koud, maar het werd echt zweten in stadions waar je onoverdekt moest staan, in een te vol vak, op de 1e wedstrijddag zonder schaduw. Het oude stadion van RBC was er (zelfs nog vorig seizoen) een goed voorbeeld van.

Nu: PSV zonder twijfel. Buiten was het een graad of 8. Binnen 32, want die kachels waren zo heet dat er een aantal supporters de bierbuik onbeschermd lieten bekijken.

14 Gezelligste uitwedstrijd:

Vroeger: Volendam uit zonder combi was prachtig. Met 8 man een busje huren. Lekker de dijk op. Overal gezellige kroegen, daarna voetbal kijken. Effe nog wat eten en dan naar huis. Dat was altijd leuk.

Nu: Nooit vergeet ik meer de spanning, de sfeer en de wedstrijd van NEC tegen AZ uit voor de beker. 1500 echte nec-ers maakten van deze wedstrijd een thuiswedstrijd. Prachtig.

15 Slechtste scheids:

Vroeger: Velen van ons herinneren zich nog wel de bekerfinale in 1994. V.D. Ende gaf toen een penalty, waar een gele kaart voor Blinker ( of was het Taument?) voor een schwalbe eerder op zijn plaats was geweest. Nog steeds zijn er supporters die denken dat v.d. Ende liever Feyenoord dan NEC in de europacup 2 zou willen zien.

Nu: Bossen. Uitleg niet nodig. Hoewel Braamhaar en Van Egmond als goede runner-ups genoemd moeten worden.

16 Meest indrukwekkende natuurverschijnsel thuis:

Vroeger: We hadden in de Goffert eens een keer een verliefd eendenpaar. Dat liefde blind maakt bleek wel tijdens diverse wedstrijden in de Goffert. Ze gingen voor geen bal aan de kant.

Nu: Ik kan er maar niet aan wennen.. Bijen in de Goffert.

17 Meest indrukwekkende natuurverschijnsel uit:

Vroeger: Ik heb het al verteld: paarden op de tribune in Eindhoven. Je moet het meegemaakt hebben om het te geloven.  

Nu: Overal lopen beesten rond. Je weet wel van die belachelijke mascottes. Die kip bij Vitesse is wel de aller aller aller aller aller aller lelijkste.

18 Beste publiek om tegen te komen bij uitwedstrijden:

Vroeger: Dat was zeker SVV Dordrecht uit. Ze speelden toen een tijd in de Kuip en niemand kwam daar kijken. Dus je had ook geen last van ze. Het werd pas weer vervelend toen ze iedere wedstrijd 1000 schoolkinderen gratis naar binnen lieten, want toen was het afgelopen met de rust.

Nu: De kinderen bij Sparta zijn eenvoudig over te halen. Op een gegeven moment zaten de kinderen mee te doen met het vak waar de meeste sfeer was: het NEC-vak. Alle liedjes werden door de kids meegezongen en toen andere kids er iets van zeiden riepen ze: Joden! Joden! Dit tot grote ontsteltenis van de begeleiders.

Ook het meedoen van “en wie niet springt…” door supporters van De Graafschap is kei-tof. Iedereen die Arnhem haat is namelijk mijn vriend.

19 Leukste publiek om thuis te ontvangen:

Vroeger: MVV, want zelfs een belangrijke wedstrijd zorgt voor een opkomst van 0 supporters. En van niks heb je geen last.

Nu: Vitesse. Er is niks mooier om jankende Arnhemmers te zien na alweer een nederlaag tegen NEC. Dat is pas echt genieten.

20 Wedstrijd om zo snel mogelijk te vergeten:

Vroeger: In 1991 naar Ajax. Toen stond NEC na 5 wedstrijden aan kop. Het werd7-0. 4x Petterson. Een dag om heel snel te vergeten.

Nu: De bekerfinale 2000. Reden bekent.

21 Slechtste verlichting:

Vroeger: Sparta, want in 1991 ging de TL-Buisverlichting het veld op. Daarna volgde er een charge door de ME. En toen werd alles zwart voor mijn ogen.

Nu: Het klinkt gek, maar de Goffert, want toen NEC vorig jaar het nieuwe witte shirt presenteerde was het NEC-bestuur van mening dat de kleuren Rood, groen en zwart niet te zien waren op het veld. Gelukkig hebben de NEC-supporters wel het licht gezien en voor een goede enquete-uitslag gezorgd.

22 Gevaarlijkste speler van NEC:

Vroeger: Fransje Paaymans. Iedereen was bang voor hem. De meest linke slidings behoorden tot zijn repertoire. Soms mis ik wel eens zo’n verdediger bij het huidige NEC.

Nu: Mr Lee Towers himself: Hristov!

23 Lelijkste uitshirt:

Vroeger: Het paars-geel van die goorlappen was echt SUPER lelijk

Nu: De Smurfen-outfit van PSV. Wat zijn die shirtjes lelijk!

24 Meest stomme regel in een voetbalstadion:

Vroeger: Bij Roda uit mocht je geen spandoek ophangen. Wat is nou een voetbalstadion zonder vlaggen en spandoeken?

Nu:  Het bord met de tekst samenscholingsverbod in de Goffert is zo belachelijk dat het goed genoeg is om naar het TV-programma “Ook dat nog” te sturen.

25 Meest indrukwekkende moment:

Vroeger: Ik weet nog dat er een wedstijd was in Dordrecht tegen de plaatselijken waar zo’n 1500 NEC-fans naar toe gingen. De politie was hier niet op berekend en heeft toen een waarschuwingsschot moeten lossen. Dat is wel vreemd wanneer je dat ziet.

Nu: Geen moment zo mooi als de 3-1 van Jacky tegen Arnhem thuis. Wat hing die er 3 seizoenen geleden lekker in zeg! Trouwens, elke goal tegen Vitesse is indrukwekkend te noemen.

26 Grootste vernedering die je als NEC-fan moet ondergaan:

Vroeger: Ik weet nog hoe klote het was. Arnhem uit en we moesten per Trolley naar het stadion. Echt kut!

Nu: Ohra’s kopen is echt belachelijk! . Dan maar 2 uur niks eten en drinken in de glasbak.

27 De lelijkste vrouwelijke voetbalsupporter:

Vroeger: Cindy (de voorloopster van Linda bij Vitesse)

Nu: Linda (de opvolgster van Cindy bij Vitesse)

28 Meest vreemde vervoermiddel naar een uitwedstrijd:

Vroeger: Bij TOP uit kwam de NEC-supporter Piet de K. met een brommer naar het voetbal. Toen hij de helm niet mee naar binnen mocht nemen draaide hij weer om naar Nijmegen.

Nu: Een brandende bus. Uit naar NAC.  Helaas  hebben we de overwinning niet kunnen zien. Gelukkig was er een McDonalds want anders…

29 Slechtste reclame in de Goffert:

Vroeger: “Aan de balie of uit de muur, een snack van Groenen is nooit te duur.”

Nu: Bzzzz Bzzzz Bzzzz

30 Best verzonnen lied:

Vroeger:  Eigenlijk 3 hits: Midden in de stad Nijmegen van Bleum en Chuck. Nog steeds een klassieker. Verzonnen in 1994 net voor de bekerfinale. Ook Fons stond altijd garant voor nieuwe hits. Zijn grootste hit was toch wel: Swing like a pinguin op de melodie van “Sing when you’re winning.” En natuurlijk het mooiste clublied van Nederland: Weer trekken wij ten strijde voor Rood zwart en groen. Met speciale aandacht voor de laatste 4 woorden van deze zin.

Nu: De KNVB, die is corrupt. Een absoluut toppertje! Mensen van de Gelderlander: GOED LEZEN! Het is dus niet, De KNVB die is van hun!

Zo dit waren de 30 feiten over de voetbalstadions. Ik denk, nee ik weet zeker dat er ooit nog wel een 2e deel komt. Heb je tips, aanvullingen of nieuwe feiten, mail dat dan effe.

SJAAK

Foto: Rob Koppers

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan