Domme fouten kosten NEC de overwinning

Zoals misschien wel te verwachten keerden, in vergelijking met de bekerwedstrijd tegen FC Emmen, keeper Smits en rechtsback Joppen terug in de basis. Kadioglu bleef wel staan, of hij ook had gespeeld als Schuurman fit was geweest zullen we waarschijnlijk nooit weten.

De winst in de beker was mooi en het goede spel een opsteker. Zouden we vandaag een NEC zien dat aan het groeien is naar kampioensvorm?

Ja en nee. In heel wat Nijmeegse huiskamers zullen bulderende vloeken en uitroepen van ongeloof en wanhoop te horen zijn geweest en op het supportersforum kondigen de snel ontmoedigden al aan het verder wel te geloven, als de bal na 35 seconden(!) al op de stip ligt na een onhandige overtreding van Verdonk op Gudmundsson. Een minuutje later schiet de IJslander zelf de penalty achter Smits. In de daaropvolgende pakweg 20 minuten wordt NEC volledig van het padje gespeeld. Maar de 2-0 valt niet.

NEC slaagt erin de wedstrijd te kantelen. Het komt steeds beter in de wedstrijd, krijgt kansen, goede kansen. Eloy Room verricht de ene mooie redding na de andere, maar op inzetten van Joppen (23′) en Van de Pavert (44′), beide na een hoekschop van Kadioglu, heeft hij geen antwoord. Kadioglu, Groeneveld, Braken, het draait bij tijd en wijle als een tierelier. De Eindhovense kroonprinsjes hebben geen antwoord meer op het ontketende NEC dat in de 50′ minuut een penalty krijgt nadat Rayhi wordt neergehaald door Paal die al geel heeft. Scheidsrechter Kooij trekt de tweede gele kaart niet waar Verdonk eerder voor het veroorzaken van een penalty nog wel geel kreeg. Wat een blunder! De nieuwe eerste penaltynemer Braken gaat achter de bal staan en…mist. Gelukkig, NEC is niet uit het veld geslagen en gaat door, met de verdiende 1-3 (63′) tot gevolg. Golla scoort.

Jong PSV ligt op de rug en die kampioensvorm komt eraan! Of toch niet.

Fout van Smits, die een bal loslaat waardoor Lammers de 2-3 kan binnen schuiven. Jong PSV richt zich op en na onoplettendheid in de verdediging maakt Lammers er ook nog 3-3 van. Nu hangt NEC in de touwen. Bogers brengt nieuweling Steeven Langil (voor Rayhi) en even later Larson (voor Braken) in een poging het tij nog eens te keren. Dat lijkt, na een hoekschop, te lukken maar Room redt, het blijft bij 3-3.

Uitslag
Op voorhand is een gelijkspel uit bij Jong PSV niet eens zo’n slecht resultaat, maar NEC had na de 1-3 de overwinning nooit meer uit handen mogen geven.

Toeschouwers
Het grote Philips Stadion zo goed als leeg, hou op schei uit. De kleine honderd NEC’ers konden lekker hun galmende gang gaan. Het “Bogers rot op”, dat een deel na de 3-3 geroepen schijnt te hebben, was wat minder op z’n plaats, Bogers kon er vandaag weinig aan doen.

Hoogtepunten
-Er was een lange fase waarin NEC goed voetbalde en er werden veel kansen gecreëerd. Nu Kadioglu weer goed speelde lijkt de ’10’-positie ingevuld, er is weer een puzzelstukje op z’n plaats gevallen.

Dieptepunten
-Een wedstrijd op slot gooien, doodmaken, over de streep trekken, Nederlandse ploegen kunnen dat niet, ook NEC niet.
-Weer een belangrijke fout van Joshua Smits. We gunnen hem het allerbeste en hij verrichtte ook een paar uitstekende reddingen, maar beslissende fouten tellen tiendubbel. Wij gaan ervan uit dat Delle vrijdag keept.
-Elke wedstrijd tegen een Jong-team is één groot dieptepunt. Als je daar de kunstgrasgruwel en transfers van 220 miljoen bij optelt, vraag je je misschien wel eens af waarom je nog geïnteresseerd bent in dat stomme voetbal. Maak je niet druk, daar hebben we tegenwoordig allemaal wel eens last van.

Scheidsrechter
Joey Kooij is een jonge ijdeltuit die verzuimde om Kenneth Paal zijn tweede gele kaart te geven na het veroorzaken van de strafschop voor NEC. Zwak.

Tactiek
Het leek er aanvankelijk helemaal niet op maar toch slaagde NEC er in, net als in de bekerwedstrijden tegen FC Emmen, de tegenstander de wil op te leggen en veel kansen te creëren. Kadioglu op ’10’ is een belangrijke schakel in het aanvalsspel. Delle voor Smits en op termijn Langil voor Rayhi en Kevin Jansen voor Dijkstra, zijn waarschijnlijk de laatste ontbrekende puzzelstukjes van de ideale elf.

Inzet
Was Jong PSV in het begin nou zo goed of begon NEC zwak en te passief aan de wedstrijd? En de drie tegendoelpunten werden wel erg makkelijk weggegeven. Inzet is ook: 94 minuten scherp zijn!

Conclusie
Na een 1-3 voorsprong valt het gelijke spel koud op je dak. Er zit echter wel degelijk een stijgende lijn in het spel van NEC. Door het al opgelopen puntenverlies tegen mindere tegenstanders staat de druk er de komende wedstrijden, tegen MVV en Fortuna Sittard, flink op. Het spel zal nog beter en vooral ook constanter moeten zijn dan vandaag.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.