NEC verliest nipt in derby na transformatie

Vandaag stond de zoveelste Derby op het programma, maar zelden zullen de verwachtingen in het NEC kamp lager geweest zijn. NEC speelt al weken dramatisch en scoort nauwelijks, terwijl vitesse strijdt om Europees voetbal. Het leek op voorhand een optelsom dat het best mogelijke resultaat een zuinige 0-0 zou zijn. Dat idee had Hyballa duidelijk ook, want hij startte ondanks de blessures van Buwalda en Dyrestam met vijf man achterin. Sturing mocht daardoor voor het eerst zijn minuten maken. Bovendien trok Hyballa een tweede verdedigingslinie op met Bikel, Von Haacke en Breinburg in de basis. De opdracht was duidelijk: koste wat kost de nul houden, hoe onooglijk het ook zijn moge.

En onooglijk was het. We kunnen niet om de hete brij heen draaien, NEC deed in de eerste helft pijn aan de ogen. De spaarzame keren dat de bal veroverd werd van vitesse kon onze ploeg het leer nog geen vier passes in het team houden. We weten de precieze statistieken niet, maar als NEC dertig procent van het balbezit had in de eerste helft dan zal het veel zijn. Hoe belabberd ons veldspel er ook uit zag, de ‘parkeer de bus’ tactiek van Hyballa leek te werken. De arneppers wisten zich totaal geen raad met onze verdediging en kwamen welgeteld tot één halve kans in de eerste helft, als we de vele hoopvolle schoten van afstand even buiten beschouwing laten. Nee, mooi was het allemaal niet, maar met de rust stond het dus wel nog steeds 0-0.

De tactiek was echter uiterst gevaarlijk, want een moment van slapte zou genoeg zijn om ons de das om te doen. En dat moment van slapte arriveerde al vroeg in de tweede helft. Golla liet Von Wolfswinkel bij een vrije trap uit zijn rug lopen en de vitesse spits kopte de bal onhoudbaar voor Delle in de verre hoek. Hyballa, die ook snapte dat onze verdedigende aanpak bij een achterstand totaal zinloos is, gooide resoluut het elftal om. Sturing en Breinburg kwamen eraf voor Rayhi en Kadioglu. Meteen kwam er meer voetbal in het spel van NEC en we gingen zowaar de helft van de tegenstander op. Wat heet, na goed voorbereidend werk van Rayhi (invaller 1) scoorde Ferdi (invaller 2), die ongetwijfeld veel zelfvertrouwen heeft getankt in zijn succesvolle doelrijke optreden met de Oranje jeugd, een fantastisch doelpunt. Met nog een klein half uur te spelen lag de wedstrijd plots weer helemaal open. Het spel golfde op en neer en een echte derby-sfeer kroop in de wedstrijd. Toch zou het vitesse zijn dat aan het langste eind trok. Een schot van Nathan werd met de arm beroerd in ons strafschopgebied door Heimloth en scheidsrechter Gozubuyuk wees na een korte aarzeling alsnog naar de stip. Van Wolfswinkel liet Delle kansloos. NEC wist in de resterende minuten geen tweede gelijkmaker meer te forceren en zo verliezen we opnieuw.

Uitslag
2-1. We hadden op voorhand een verlies ingecalculeerd, maar het blijft altijd klote om te verliezen tegen de vijand.

Toeschouwers
Johan Neeskens zag ons in de eerste helft ongetwijfeld met enige goedkeuring ultradefensief starten, maar in zijn dagen hadden we tenminste nog scorend vermogen, dus dan werkt dat. Met deze ploeg word je daar nooit vijfde mee.

Scheids
Gozubuyuk liet best veel toe. Jammer van die pingel, sommige scheidsrechters geven hem en anderen wuiven hem weg.

Hoogtepunten
Na de omzetting in de tweede helft zag NEC er een stuk beter uit. En Ferdi’s doelpunt was wonderschoon. Dit geeft hoop voor de laatste wedstrijden.

Dieptepunten
-Als je dan toch de wedstrijd dood wil verdedigen, dan moet je wel een bal in de ploeg kunnen houden want anders kom je never nooit niet onder de druk uit. Bovendien mag je dan niet verslappen, zeker niet bij dode spelmomenten.
-De basistechniek van sommige van onze spelers is echt schrikbarend slecht. Zo veel onnodige fouten en fehlpasses, het is echt niet te bevatten soms.

Tactiek
Tja, we zullen natuurlijk nooit weten hoe het gegaan zou zijn als we gestart waren met de formatie van na de eerste vitesse goal. Enerzijds kun je stellen dat Hyballa’s openingsgambiet een goede was, want vitesse creëerde lange tijd helemaal niks. Het blijft dus koffiedik kijken en het zou best kunnen dat we met de ’tweede helft’ opstelling al veel vroeger dan in de 51e minuut op een kansloze achterstand gezet waren. Maar laten we wel wezen: met de opstelling van de eerste helft was er werkelijk nul komma nul kans dat je ooit zelf een goal scoort. Bovendien lijden we zo ontzettend veel balverlies dat het gewoon een kwestie van tijd is voordat die eerste tegengoal valt, want je staat onder onafhoudende druk. Met de instelling en opstelling van de tweede helft sta je veel minder onder zulke continue druk en geef je jezelf ook kansen. Het ziet er leuker uit, het is positiever, en als puntje bij paaltje komt is het ook veel kansrijker om resultaat te genereren. Eén keer een goede pot met een aanvallend ingesteld team geeft je evenveel punten als drie tranentrekkende defensieve duels. Ons advies daarom, beste Peter: hou gewoon vast aan de ploeg van de tweede helft. Dit 5-3-2 gedoe zet met deze ploeg totaal geen zoden aan de dijk, want we missen de individuele klasse voorin en we kunnen met die formatie geen bal in de ploeg houden. Op die wijze lazeren we op zeker onvermijdelijk de degradatiezone in.

Inzet
De ploeg in de eerste helft oogde dramatisch en ongeïnspireerd. We nemen aan dat de spelers zelf er ook geen heil in zien om zo defensief te spelen. Het is saai, vereist veel concentratie, en iedereen rent zich kansloos een slag in de rondte. In de tweede helft lieten onze jongens zien waar ze voetballend toe in staat zijn en dan is de mentaliteit in de ploeg meteen ook een stuk beter.

Conclusie
Geen bussen voor het doel meer, graag. Het levert niks op en het is slechts uitstel van executie. Gewoon voetballen zoals we deden in het tweede bedrijf en dan moet je in de resterende wedstrijden heus nog wel wat puntjes kunnen sprokkelen. Te beginnen met Groningen woensdag. Ferdi is in bloedvorm, dus maak daar gebruik van. Nog zes duels, het gaat erom spannen. Maar we houden hoop. Come on NEC!