NEC rommelt zich naar zoveelste nederlaag

Na een reeks nederlagen mocht NEC een beetje kracht putten uit een degelijke pot tegen de lampjes, al ging onze ploeg uiteindelijk toch onderuit. Het moest echter wel de opmaat worden naar een paar belangrijke weken, wil je niet definitief de degradatiezone in glijden. Vanavond tegen Sparta hield Hyballa vast aan de 5-3-2 die NEC een lange tijd in de wedstrijd hield tegen PSV. Maar ja, Sparta is PSV niet, dus waarom bij voorbaat al defensief starten? Mayi en Rayhi mochten het voorin proberen en Kadioglu begon op het middenveld naast Von Haacke en aanvoerder Breinburg.

De openingsfase was nogal rommelig. Na tien minuten loste Mayi nochtans het eerste schot op doel. Even later werd Von Haacke zowaar onreglementair neergelegd in het strafschopgebied van de Spartanen. Breinburg mocht aanleggen voor de strafschop, maar zijn bal laag in de linkerhoek (rechts voor de keeper) werd tot afgrijzen van alles en iedereen op de tribunes gestopt. Dan weet je dat het een lange, frustrerende avond gaat worden. En zo bleek ook. Na een kwartiertje van gerommel rondde ex-NEC’er Paco van Moorsel een spaarzame aanval van Sparta namelijk opeens simpel af voor de 0-1. Een tweede klap voor NEC dus, die dat in de resterende minuten van de eerste helft duidelijk niet meer te boven kwam.

In de tweede helft gooide Hyballa met twee wissels het falende 5-3-2 systeem alweer in de vuilnisbak: Messaoud kwam namelijk in het veld voor Buwalda. De zwaar tegenvallende Liverpool huurling Awoniyi mocht het om de een of andere reden weer eens proberen voor een eveneens onzichtbare Mayi. NEC begon meteen met een flink offensief richting het Sparta doel. Het oogde allemaal erg intens en gedreven, maar tot echte kansen kwamen we niet. Sparta daarentegen kwam via een spaarzame uitbraak rond de 70e minuut al bijna weer op 0-2. Het was om gek van te worden. Ren-je-rot Ofosu mocht het in het laatste kwartier ook nog eens proberen voor Von Haacke. Maar elke NEC fan wist eigenlijk al dat het een kansloze zaak was. Grot is de enige die nog wel eens kan scoren en die zit geblesseerd op de tribune. Met nog een goede vijf minuten te gaan liet Sparta ons ook nog even vriendelijk in leven doordat de net ingekomen Azzouzi vrij op Delle de bal niet binnen wist te werken. Het was slechts uitstel van executie. In blessuretijd kon Sparta zelfs meermaals de boel helemaal in het slot gooien maar ook zij klungelden maar wat aan.

Uitslag
0-1. De nederlagen rijgen zich aaneen. Waar gaat dit eindigen?

Toeschouwers
In de 35e minuut was er een mooi applaus voor NEC-supporter Marloes Schiebergen van Vak H die vorige week op de 35-jarige leeftijd overleed. Rust zacht, Marloes.

Scheids
Van den Kerkhof deed het naar behoren. Hij kan er ook weinig aan doen dat wij zelfs penalties missen.

Hoogtepunten
Nee.

Dieptepunten
We scoren al zo moeilijk en dan gaan we nog penalties missen ook. Dat helpt natuurlijk niet.

Tactiek
Uit tegen PSV is een defensieve insteek met vijf verdedigers natuurlijk een degelijke uitgangspositie. Maar thuis tegen Sparta? Hoe kom je erop? Gelukkig zag Hyballa in de rust zijn eigen fout ook in, maar toen was het helaas al te laat. NEC is al sinds december 2015 (Feyenoord thuis) al niet meer met drie punten van het veld afgelopen na een achterstand. En daar gaan de Mayi’s en Awoniyi’s van deze wereld zeker geen verandering in brengen. Het is waarlijk armoe troef voorin bij ons. Niet te filmen werkelijk.

Inzet
Eerste helft matig, tweede helft aandoenlijk. Wat werken onze jongens toch hard, week in week uit. Alleen kopen we er dus echt helemaal niks voor. Geen kansen, geen doelpunten. Niks.

Conclusie
Je hoopt toch dat de ploeg na een degelijke wedstrijd tegen PSV wat zelfvertrouwen tankt, maar daar was vandaag weinig van te merken. Kwalitatief is het echt huilen met de pet op. En als je dan ook nog zo defensief start als vandaag, dan houd het gewoon op. Tuurlijk, “scoor je de penalty dan wordt het weer een heel ander verhaal”, we kennen alle dooddoeners ook wel. Het simpele gegeven is dat je op die penalty na de hele wedstrijd bijna niks creëert tegen een ploeg die onder je staat. Het lijkt al weken, nee maanden, helemaal nergens op bij ons. En je krijgt ook geen moment het idee dat het kan keren, want de meeste van onze spelers kunnen simpelweg niet beter dan dit. Zo pakken we echt geen punt meer in de resterende wedstrijden. Het is slecht, bitter slecht.