NEC pakt weer belangrijk punt mee na matige start

Na een fijn puntje thuis tegen vitesse moesten we vandaag naar Utrecht om een resultaat proberen te halen tegen de plaatselijke FC. Utrecht had natuurlijk een bekerduel in de benen, dus dan hoop je stiekem dat er iets te halen valt. Voor deze wedstrijd had Hyballa weer eens besloten de boel rigoureus om te gooien. Blijkbaar gelooft men in Duitsland niet zo in vastigheid en regelmaat. En dus begon Heimloth weer eens op rechts in de basis en zagen we voorin Awoniyi en Ofusu terugkeren in de basis. Geen Quincy dus en geen Rayhi, die tijdens de trainingsweek weer een blessure had opgelopen. Mayi, Ofosu en Awoniyi: dat zou dus wel weer een blind dravend countermiddagje gaan worden.

De openingsfase was nog best aardig van NEC, maar nagelang de eerste helft volgde werd het snel duidelijk dat er deze middag weinig te behalen viel op deze manier. Fomitschow werd keer op keer simpel voorbijgelopen door zijn directe tegenstander en voorin konden we de bal nog geen vijf seconden vasthouden. En als je zelf geen bal kunt vasthouden dan lig je dus voortdurend onder druk. In de 35e minuut ging het dan ook onvermijdelijk fout en scoorde Utrecht de verdiende 1-0. Een enorme fout van Heimloth had ook de 2-0 moeten inluiden, maar Zivkovic faalde voor open doel met twee medespelers in de ondersteuning. Ook werd Utrecht nog een penalty onthouden nadat Fomitschow Utrecht-spits Haller in ons strafschopgebied aan zijn shirtje trok. En dus gingen we met 1-0 rusten, een stand waarbij NEC ondanks een zeer povere vertoning natuurlijk nog altijd in de wedstrijd was. De afgelopen weken hebben immers bewezen dat onze ploeg blijft knokken en loeren op die ene kans, die er opmerkelijk vaak toch nog komt. Het wedstrijdbeeld bood echter weinig hoop.

Uitslag
Hyballa zag duidelijk ook dat het niet goed zat en besloot in de rust om Ofosu eraf te halen en Kadioglu in te brengen. Een extra middenvelder dus om wat controle terug te krijgen in de wedstrijd. Dit had meteen effect en leidde zowaar tot een dot van een kans vroeg in de tweede helft. Sterker nog, Kadioglu scoorde na een uur voetballen ook nog schitterend de gelijkmaker. Opeens was NEC brutaal de bovenliggende partij en was er van het vlot spelende Utrecht van de eerste helft weinig meer te bekennen. NEC ging dan ook op jacht naar meer en had daar ook enkele goede kansen op. Helaas wist NEC de opening niet te vinden. In de laatste vijf minuten besloot NEC dat het punt voldoende was en haalde het tempo uit de wedstrijd. Een professioneel punt dus in een op voorhand moeilijke wedstrijd.

Toeschouwers
Het Utrecht publiek zat in de tweede helft flink te morren, dus dan weet je dat onze spelers goed bezig zijn.

Scheids
Daar hadden we vandaag geen slechte aan. Een in onze ogen 100% penalty voor Utrecht werd weggewuifd en er werd niet kinderachtig gefloten in de duels. Een lekkere voetbalmiddag.

Hoogtepunten
Kadioglu kreeg een helft lang de kans. En die greep hij. En hoe! Mag er wat ons betreft elke week in, lekker 4-4-2 spelen.

Dieptepunten
– Fomitschow voldoet prima als middenvelder of vleugelspeler, maar wie in hemelsnaam heeft ooit het label linksback op deze man geplakt? We hebben het nu een kleine twee maanden aangekeken maar we zien het nog steeds niet. Het is een beetje een tweede Goossens: prima vrije trappen en leuk mee in de aanval, maar verdedigend een groot risico.
– Onze voorhoede blijft een rommeltje. Met Mayi en Awoniyi heb je twee gelijksoortige jongens voorin en ze horen allebei niet op de flank thuis. Ofosu blijft een blinde draver, al zijn die drafjes soms zowaar rendabel getuige zijn goals tot dusverre.

Tactiek
De eerste helft was het overduidelijk loeren op de counter en hoog druk zetten. Het probleem was alleen dat hierdoor Bikel en Breinburg voortdurend hoog op het veld stonden en er bij balverlies gapende ruimtes op ons middenveld lagen. Hyballa probeerde dit in de rust bij te sturen door een extra middenvelder in te brengen. En dat lukte meer dan prima. Slechte start dus maar meer dan prima ingreep door de trainer. En dat is ook een kwaliteit.

Inzet
Wederom is er met de inzet en strijdlust helemaal niks mis. Maar dat zeiden we in het degradatiejaar ook elke keer. Uiteindelijk wordt er toch iets meer verwacht dan alleen maar hard werken, en dat beetje extra heet kwaliteit. Dumic heeft het zonder twijfel. Maar daar achter is het verval groot. Kan Kadioglu ons die extra kwaliteitsinjectie geven?

Conclusie
Wederom een lekker punt en zo sprokkelen we onszelf hopelijk in veiligheid. Alleen zou het wel lekker zijn om een wedstrijd lang gedegen veldspel te zien in plaats van een helft of een vlaag. Toch blijven we zeggen dat deze ploeg alleen al op basis van werklust buiten de degradatiezone moet kunnen blijven. Plek 14 of 15 en een gezonde financiële huishouding, daar tekenen we dit seizoen voor.