De week van…de toekomst

Het amusement dat NEC op het veld al een tijdje niet kan brengen wordt buiten het veld meer dan goed gemaakt. Er gaat bijna geen week voorbij zonder sappige verhalen over wat zich bij NEC allemaal afspeelt. Een soap met een heleboel hoofdpersonen: Bart van Ingen, Danny Hoekman, Ton van Gaalen (voorzitter Raad van Commissarissen en wordt gerekend tot ‘de investeerders’), Roderik van Kerkhof en Johan Hansma (beiden van Futuralis), Peter Wisgerhof (oud-speler die in het Technisch Hart de taken van Hoekman waarneemt), ‘de investeerders’, waarvan niemand weet waar ze zich bij NEC nou precies mee bemoeien (Harold en Jos Bons, alias ‘de eierboeren’, waarvan Harold bij het TH aanschuift, Jack Bongers en good old Marcel Boekhoorn), verschillende oud-spelers, die Futuralis niks vinden (waarschijnlijk mensen als Sije Visser, Henk Grim, Jan Peters) en dan is daar ook nog de vleesgeworden passie Peter Hyballa, die probeert zich vooral te concentreren op zijn eigen werk.

De krachten die bij NEC aan het werk zijn doen denken aan clubs als Barcelona en Ajax, waar kolonnes (vooral de vijfde) elkaar geregeld voor de voeten lopen. Maar niets is minder waar. We hebben het hier over een clubje met amper 6.000 seizoenkaarthouders dat al jaren moeite heeft het hoofd boven water te houden. Het is dan ook heel frustrerend, dat een club die eenheid en rust zo hard nodig heeft steeds weer in chaos uiteenvalt.

Maar NEC is nog lang niet verloren. Een club waar al jaren zoveel mis gaat, heeft ook een wereld te winnen. Dus, in plaats van de laatste aflevering van de NEC-soap te becommentariëren volgt hieronder een leidraad voor de manier waarop NEC in de komende vijf jaar tot een stabiele subtopper kan uitgroeien.

1. NEC moet weer een volwaardige technische afdeling optuigen. De Technisch Manager die hier leiding aan geeft moet een degelijke professional zijn, iemand die gewoon zijn werk doet. Iemand die niet zichzelf graag wil profileren of na een voorbije profcarrière weer in de schijnwerpers wil staan. Het hoeft zeker geen clubman te zijn. Is Marcel Brands een PSV’er?

2. De technische afdeling moet het gebruik van technologie omarmen en hiermee voorop willen lopen. Met het gebruik van Futuralis en haar database-aanpak, heeft NEC al een stap in deze richting gezet, maar het is beter het zwaartepunt van het technisch beleid in eigen huis te hebben. Een samenwerking als met Futuralis kan ook op andere manieren worden ingevuld. Google maar eens op “Heracles”, “scisports” en “BallJames”.

3. Uiteraard moet het stadion van de gemeente worden gekocht en gemoderniseerd. Het is zinloos vanwege een paar ton verschil tussen vraag en aanbod dit nog langer op z’n beloop te laten. De geldschieters moeten doorpakken nu de gemeente al bereid is het stadion twee miljoen onder de boekwaarde te verkopen. Hoe langer het duurt hoe dieper het dal waaruit je straks weer omhoog moet kruipen. Het is zeer opmerkelijk dat volgens Voetbal International, Danny Hoekman er al in geslaagd was mensen te vinden die bereid waren aandelen in NEC en/of het stadion te kopen. Het zegt mogelijk iets over het tekortschieten van het netwerk van Bart van Ingen en over de onwil van ‘de investeerders’ om hun eigen netwerken ten behoeve van NEC aan te spreken.

4. De aankoop van het stadion en het verlaten van KNVB-categorie 1, zouden de laatste kunstjes moeten zijn van Bart van Ingen als algemeen directeur van NEC. Na jaren crisismanagement is hij wel toe aan iets anders. Er moet iemand komen die verbindend is en een duidelijke visie heeft op topsport. Droomkandidaten zijn Toon Gerbrands (PSV en ex-volleybal) en Robert Eenhoorn (AZ en ex-honkbal). Die zullen niet haalbaar zijn maar er zijn misschien andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld Henk Groener, de net gestopte coach van de handbalvrouwen of Robin van Galen (goud met de waterpolodames in Beijing en nu coach van de heren).

5. Als NEC in staat is een sluitende begroting te draaien op het niveau van een subtopper moeten ‘de investeerders’ op afstand worden gezet. NEC moet een plan maken om ze uit te kopen. In de ideale situatie komen ze zelf tot het inzicht dat hun tijd bij NEC voorbij is, trekken ze zich terug uit de Raad van Commissarissen en doen ze tegen een gereduceerd tarief afstand van de aandelen. Geldschieters die een spelersfonds willen opzetten, dat kan natuurlijk nog wel. Maar nooit mag dit tot invloed op het clubbeleid leiden. Het afdekken van exploitatietekorten door derden mag nooit meer voor komen. De tijd dat zakenmannetjes een trainers ter verantwoording kunnen roepen laten we zo achter ons.

Resultaat: Een door degelijke professionals geleide club met een sluitende begroting van € 15 miljoen die topsport wil bedrijven op het hoogste niveau. De Goffert zal elke wedstrijd vol zitten.

Met dit buitengewoon florissante toekomstbeeld in het achterhoofd kunnen we vanavond ontspannen gaan kijken naar de wedstrijd tegen Roda JC.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.