NEC wint weer

NEC in vorm, de Graafschap nog geen wedstrijd gewonnen. Voor degene die NEC wat langer kennen, was dit gegeven een goede redenen om toch wat ongerust naar de Goffert te gaan. De rest ging relaxed naar het stadion. Beide groepen kregen gelijk. De Graafschap gaf goed partij, maar uiteindelijk pakte NEC gewoon de drie punten: 2 – 0.

Uitslag
Deze keer geen mist, maar wel regen, veel regen. Beide ploegen zaten daardoor letterlijk in een flow. NEC zat dat figuurlijk het meest. De Nijmegenaren lieten de bal lekker gaan, zochten de aanval, kwamen regelmatig ver, maar niet ver genoeg: de afmaker werd steeds net niet gevonden. De Graafschap verdedigde maar kreeg in het eerste kwartier de beste kans: in vrije positie lepelde Peters de bal naast het doel. De goede balcirculatie van NEC ten spijt, het afwachtende de Graafschap kreeg het niet echt lastig. Ook een mooie combinatie tussen Ritzmaier en Foor op links, waarbij de laatste teruglegde op Bikel leverde een bal in de tribune op. De eerste bal op doel kwam pas na ruim een half uur: Bannink kreeg een totaal ongevaarlijke voorzet op zijn hand zonder dat een NEC-er in de buurt was. De scheids vond dit reden genoeg voor een penalty. Santos schoot ‘m akelig precies in de hoek: 1-0. NEC – en met name doelman Kirsten – verslapte daarna een beetje, waardoor de Graafschap wat gevaarlijker werd. Peters ontsnapte aan de aandacht van Kane, Kirsten kwam ineens a la Neuer als een malle zijn doel uit. Van Eijden moest daarop alle zeilen bijzetten om het schot van Peters, na wat kappen en draaien, te blokken. Daarna volgde er wat hoekschoppen, maar NEC haalde de rust.

In de tweede helft pakte NEC de draad weer op. In de 50e minuut volgde een mooie aanval over het hele veld en over vele schijven met tussendoor wat technische hoogstandjes, die pas stopte bij de beslissende pass. Daarna volgde een aantal slechte minuten van NEC. Driver kreeg een paar keer veel ruimte aan NEC’s rechterkant. De Engelsman zette keurig voor op de vrijstaande Bannink, maar op 3 meter van de goal had Kirsten een wereldredding in petto: volledig gestrekt tikte hij de bal net over het doel. Gaandeweg kreeg de Graafschap meer geloof in zichzelf (verpersoonlijkt met de komst van pinchhitter Vermeij). NEC moest steeds meer De Graafschap-voetbal spelen. Zo ontspon zich niet een goede maar wel een spannende derby. Het slechte en het spannende voetbal verdween in de 80e minuut toen Santos de bal veroverde aan de rechterkant van het veld op de eigen helft. Foor neemt de bal over en geeft een supernauwkeurige bananenbal op de diepgaande Limbombe, die omringd is door drie meelopende tegenstanders. De bal van Foor bereikt wonderwel Limbombe. Die legt terug op de helpende Breinburg, die breed legt op de inmiddels doorgelopen Foor, die op zijn beurt een korte steekpass geeft op de nog verder doorgelopen Santos. Die schuift hem rustig in het hoekje: 2-0. Daarmee was de wedstrijd beslist.

Hoogtepuntjes
– Breinburg speelde heel cool;
– de plek van NEC op de ranglijst;
– de eerste en de laatste aanval van NEC in de tweede helft. De eerste leverde bijna een goal op, de laatste de bevrijdende 2-0.

Dieptepuntjes
– het wat nukkige aftreden van Ritzmaier na zijn wissel;
– NEC maakte het spannender dan nodig was.

Scheids
Scheidsrechter Liesveld: bedankt!

Tactiek
Het positiespel deed soms denken aan de gouden periode onder Been. Het ging zeker, snel, makkelijk met af en toe een vonk van creativiteit. Met extra kwaliteit op de flanken (Foor en Limbombe) pakte de 4-3-3 goed uit vanavond.

Inzet
De bal deed het meeste werk. Aangezien de bal altijd sneller rolt dan een speler kan rennen, was inzet niet echt een issue. Na de voorsprong verloor NEC wat focus in de eerste helft. In de tweede helft moest er gebikkeld worden. Daar had NEC wat moeite mee, maar het bleek voldoende.