Voor NEC moet 2015 nog beginnen

De vraag was of de kampioensvorm nog aanwezig was na de winterstop. Tegenstander vanavond was Eindhoven, de nummer 3 van de Jupiler League (stiekem was dit dus direct al een toppertje). Na 90 minuten kunnen we volmondig zeggen: neen! NEC ging de boot in, en hoe: een kansloze 3-0 nederlaag.

Uitslag
Na een maand klonk godzijdank het eerste fluitsignaal weer. Helaas voor Nijmegen was de winterslaap van NEC nog niet helemaal afgelopen. Eindhoven had in de tweede minuut móeten scoren, maar de ’tip-in’ werd raar-maar-waar gemist. In derde minuut werd onterecht een doelpunt van Eindhoven afgekeurd (de doelpuntenmaker kreeg in buitenspelpositie de bal van een doorkoppende NEC-er). NEC probeerde daarna op balbezit te spelen en de wedstrijd tot rust te laten komen. Dat lukte niet: een diepe bal werd verkeerd beoordeeld door de ver uitlopende Smits, Eindhoven-spits Slegers was eerder bij de bal en kon daarna op z’n dooie akkertje de bal in het lege doel leggen: 1-0 voor Eindhoven. De wedstrijd leek daarna gelijk op te gaan – Eindhoven liet zich terugzakken – maar ineens kreeg Eindhoven twee goede kansen achter elkaar: een lage diepe bal door het midden kwam zomaar in de 16 terecht, via de kluts caramboleerde de bal bijna in de goal, maar Smits had een goede reflex in huis. Even later zag dezelfde Smits een bal vlak voorlangs zoeven nadat Leiwa Van Eijden in de problemen bracht bij de opbouw. NEC bleek geschrokken, want hierna had Eindhoven het beste van het spel. Dit leidde nog tot twee kleine kansen waarbij Smits niet handelend op hoefde te treden. NEC zette hier *niets* tegenover (op een schot van Ars na). Eigenlijk kon Eindhoven met een voorsprong op zak de eerste helft lekker uitspelen. Opvallend was dat Ruud Brood nog voor de rust wisselde: Mert moest eruit voor Patrick Joosten. Wie? Juist.

NEC speelde de tweede helft meer vooruit en was beduidend feller. Het offensief cumuleerde in een claim op een penalty: Limbombe werd gehinderd na een voorzet van Gravenbeek. De scheids wuifde de botsing weg. De tegenaanval van Eindhoven leidde tot een hoekschop. En die hoekschop leidde tot het tweede Eindhovense doelpunt. Zo werd de tweede helft al vroeg een mission impossible voor NEC. NEC probeerde het wel met forechecking en opportunisme, maar ondanks de inzet lukte er aanvallend weinig. Sterker nog, het werd 3-0 in de 68e minuut. Het was vervolgens toch een beetje pijnlijk om te zien hoe NEC tevergeefs zwoegde en ploeterde voor een eretreffer. Die niet viel.

Toeschouwers
Een paar duizend in totaal, een paar honderd uit Nijmegen.

Hoogtepuntjes
– Het was *maar* 1-0 bij rust, NEC zat eigenlijk nog volop in de wedstrijd na de slechtste 45 minuten van het seizoen.
– Het fluitconcertje van de supporters na de eerste helft was coulant.
– Roda JC verloor ook. Het verschil met de nummer 2 blijft 6 punten.

Dieptepuntjes
– Bij NEC ontbraken twee grote namen Alireza en Conboy. Dat was te merken.
– NEC leek wat vermoeid te zijn bij de eerste (!) wedstrijd van het jaar.
– Het eerste schot op doel en de eerste kans van NEC was pas na 39 minuten.

Scheids
De heer Janssen had een makkelijke wedstrijd. Hij nam het ervan in de middencirkel.

Tactiek
NEC was in eerste helft aanvallend onmachtig. Foor, Mert en en in mindere mate Limbombe vielen niet op. Ars stond geïsoleerd en had het zwaar aan de stok met een enorme N’Toko. Verdedigend bij NEC was de concentratie onvoldoende. Haitz en Leiwa speelden sowieso (ver) onder de maat. Als Eindhoven druk zette, kwam NEC er gewoon niet uit. Al met al was het in eerste helft tactisch een janboel. Brood was duidelijk ‘not amused’ en greep nog voor de rust in. Ging het daarna beter? Mwoah, nee. De aanvallende intenties – Van Eijden ging naar het middenveld, NEC speelde zo met drie verdedigers – zorgden voor een gatenkaas achterin. Doordat er ook niet echt gecoördineerd werd aangevallen, hing NEC als los zand aan elkaar. Ook individueel lukte er (aanvallend) weinig. De achterstand werd zo rap groter. Behalve de spelers krijgt dus ook Brood een onvoldoende.