Van Sichem trekt na 45 minuten de stekker eruit

Mooi man, nacompetitie spelen. Op een naargeestige regenachtige donderdagavond naar Rotterdam, waar op het Kasteel een voetbalveld werd aangetroffen dat meer weg had van een zwembad dan een grasmat. Om totaal onbegrijpelijke redenen besloot scheidsrechter Van Sichem toch maar om voor de eerste helft af te trappen. Ongetwijfeld dat de volle tribunes en het krappe speelschema daarbij een rol speelden. Het was echter al zeer snel duidelijk dat er van voetbal deze avond geen sprake kon zijn. Op sommige delen van het veld lag de bal direct morsdood.

Beide ploegen konden zich dus opmaken voor 90 minuten puur kick and rush voetbal. Precies het soort voetbal waar een wat statische maar (kop)sterke Higdon perfect voor is. Helaas voor ons kwakkelde Higdon nog altijd met pijntjes, en dus stond Hemlein in de spits. Sparta leek sneller door te hebben dan onze ploeg dat het niet erg slim is om in dit soort omstandigheden de bal over de grond over te spelen. Waar NEC keer op keer betrapt kon worden op fehlpasses in de smurrie, daar maakte Sparta dankbaar gebruik van het gegeven dat de NEC-zijde van het veld iets beter bespeelbaar was en gooide hoge ballen over de verdediging, gokkend op de snelheid van Mahi en Deekman.

Toch was het NEC dat de grootste kans kon aantekenen. Hemlein werd weggestuurd het strafschopgebied van Sparta in. Hij tikte de bal net voor een inglijdende Sinouh weg, die vervolgens Hemlein vol onderuit kleunde. De grens en de scheids zagen om totaal onbegrijpelijke redenen echter geen penalty in deze 400% penalty. Aan de overzijde loerde Sparta op de counter en, mede door de bizarre waterballet capriolen van de bal en de spelers, kreeg het ook nog enkele aardige kansen.

Het niveau van het ‘voetbal’, als je het al zo mocht noemen, nam met de minuut meer dramatische vormen aan en het mag een klein wonder heten dat alle tweeëntwintig spelers zonder spierscheuringen of verzwikte enkels het rustsignaal haalden. Bij aanvang van de tweede helft kwam opperdwaas Van Sichem het veld op om opnieuw een balroltestje te verrichten. Eindelijk leek hij door te krijgen wat iedere kleuter een uur eerder al had geconstateerd: onbespeelbaar veld, wedstrijd staken.

De grote vraag is nu natuurlijk: wat nu? Het WK staat voor de deur, het tijdschema is uiterst krap. Het zal dus een flinke opgave worden voor de KNVB om hier een oplossing voor te vinden. Wordt de wedstrijd reglementair uitgespeeld op een andere dag? Officieel moet de wedstrijd dan op hetzelfde veld worden gespeeld; zodra men uitwijkt (bijvoorbeeld naar de Kuip of naar het kunstgras van Excelsior) horen de volle 90 minuten opnieuw gespeeld te worden. Maar wellicht dat de KNVB in dit geval die regel negeert. En als er wordt overgespeeld, wanneer dan? Morgen, zaterdag? Met of zonder (uit-)supporters? Zondag staat de return op het program. Wordt het restant van deze pot misschien over die wedstrijd heengetild? Nemen ze wellicht de 0-0 stand na 45 minuten als eindstand? Krijgt Sparta een reglementaire 3-0 nederlaag aan de broek omdat ze het in hun hoofd hebben gehaald een voetbalveld op een turfondergrond aan te leggen? Wie het weet mag het zeggen. Hopelijk horen we snel meer.