Archive for De week van

De week van…jeugd en spanning

NEC speelt mee om het kampioenschap in de Eredivisie! Eindelijk hebben we ons in de top van het vaderlandse voetbal genesteld. Mogelijk gaat er een Eredivisieschaal naar Nijmegen dit jaar.

Een maffe droom? Nee hoor, het krijgt volgens mij niet helemaal de aandacht die het verdient, maar de Onder 19 (de vroegere A1) staat in de kampioensronde van de Eredivisie op de tweede plaats, met evenveel verliespunten als lijstaanvoerder PSV. Afgelopen weekend werd de O19 van FC Utrecht nog met 6-2 afgeschminkt. Leuke uitslag voor morgen trouwens.

Met een beperkt budget levert de jeugdopleiding puik werk af. Dat bewijst niet alleen de O19 maar ook de doorbraak van Kadioglu, Grot en Groeneveld.

Dit weekend speelt O19 de uitwedstrijd tegen Ajax. De volgende thuiswedstrijd is tegen PSV, op 1 april om 14.30 op De Eendracht. Gaat dat zien. Read more

De week van…het kleine nieuws

Na de overwinning op Roda JC is de stemming inmiddels zo positief, dat een goed resultaat tegen Feyenoord binnen handbereik lijkt te liggen (een gelijkspel is leuk maar waarom niet meteen een overwinning, Europe here we come). Ach, NEC is de verrassing van het seizoen aan het worden, dus waarom niet?

Opvallend vergevingsgezind werd er gereageerd op de gele kaart die Gregor Breinbrug afgelopen zondag pakte. “Onze aanvoerder”, zoals stadionspeaker Gerry na de benutte penalties benadrukte, gedroeg zich uiterst onprofessioneel en geheel niet als een aanvoerder door na de tweede penalty zijn shirt te uit trekken voor het tonen van een infantiele boodschap.

Wat als Breinburg even later door een ongelukkige sliding zijn tweede gele kaart had gepakt en we de overwinning hadden verspeeld? Read more

De week van…Remco ten Hoopen

Als Remco ten Hoopen de titel van dit stukje ziet, zal hij misschien schrikken. Een verhaal over mij? Op DTH? Ja, Remco, ook een assistent-trainer van NEC staat in de belangstelling. Uiteraard hoef je niet bang te zijn dat die belangstelling verder reikt dan je voetballeven.

In de vorige ‘De week van’ schreef Bleum al over de merkwaardige opkomst van Remco ten Hoopen, die door een incident met Quincy Owusu-Abeyie op de training ineens onder de aandacht kwam van een aantal supporters. Ook schreef Bleum over de niet bestaande communicatie over zijn aanstelling door NEC.

Via een paar berichtjes in de media weten we dat hij “sinds een paar weken” (De Gelderlander) assistent is van Hyballa. Daarvoor was hij “analist”.

Hier zou je het bij kunnen laten, maar het is natuurlijk te idioot voor woorden dat over iemand die een belangrijke functie bij het eerste elftal vervult, helemaal niets bekend is. Bovendien is het sinds de komst van Edwin de Kruijff zo lekker rustig bij NEC, dat dit een ideaal moment is om het ‘onderwerp’ Ten Hoopen, zeg maar, wat meer uit te diepen. Read more

De week van…hoop en vrees

Terugkijkend op een weekje NEC wisselen hoopvolle en zorgelijke ontwikkelingen elkaar af.

De heroïsche vechtoverwinning op FC Twente werd gevolgd door een druilerige nederlaag tegen Heracles Almelo. Op de aanstaande promotie naar Categorie 2 in het financiële ratingsysteem van de KNVB volgt het bericht dat NEC serieus op zoek gaat naar investeerders in het Midden-Oosten.

Het ziet er dus naar uit dat NEC binnenkort eindelijk Categorie 1 verlaat en daarmee weer meer vrijheid krijgt om de financiële middelen naar eigen inzicht in te zetten. Dit valt zo’n beetje samen met de aanstelling van Edwin de Kruijff en de aanstaande transferperiode. Wat een hoopvolle samenloop van omstandigheden! Als NEC supporters gaan we daardoor een allesbehalve saaie winterstop tegemoet. Reken op een constante stroom aan geruchten over veel scorende spitsen, opkomende backs en “nummers 10” die aan NEC gelinkt worden. Heerlijk. En dan vol verwachting weer naar het stadion om de nieuwe toppers aan het werk te zien. Read more

De week van…De Kruijff

In de competitieloze week hebben ze bij NEC niet stilgezeten. Op tijd, nog ruim voor een mogelijk cruciale wintertransferperiode, heeft NEC een nieuwe technisch manager aangesteld. Met Edwin de Kruijff is de, in ieder geval door mij gewenste, ingetogen professional zonder kapsones binnengehaald. Vooralsnog alleen voor dit seizoen, maar als de samenwerking bevalt zal hij ongetwijfeld langer blijven. Het zal toch wat zijn zeg, als De Kruijff, na jaren van onrust rond het technisch beleid, een paar seizoenen blijft zitten. Het laatste seizoen van Carlos Aalbers meegerekend, omspant die onrust een periode van maar liefst vier seizoenen.

Het gevaar dat er nieuwe conflicten ontstaan is echter levensgroot. Ik neem aan dat een andere oplossing echt niet mogelijk was, maar dat Danny Hoekman Bart van Ingen gaat adviseren op voetbaltechnisch gebied is natuurlijk vragen om problemen. Mailt Van Ingen de notulen van zijn tweewekelijkse gesprekken met Hoekman naar De Kruijff, die hier uiteraard met smart op zit te wachten? Mwah, ik denk het niet. De Kruijff klikt op het prullenbakje en gaat over tot de orde van de dag. Van Ingen wil dat “we” de hele kwestie nu achter ons laten, maar of dat gaat lukken zal toch echt worden bepaald door de manier waarop de betrokkenen met de gekozen constructie om weten te gaan. Gezien het verleden moet je het ergste vrezen.

Toch zit er nog een interessant en mogelijk positief aspect aan het adviseurschap van Danny Hoekman. Hij zal zich “desgevraagd” ook gaan bezig houden met strategische samenwerkingen in binnen- en buitenland. Het gaat hier waarschijnlijk vooral om het gebruiken van Hoekman’s contacten bij Manchester City en in het Midden-Oosten. Hoekman werkte als (assistent)trainer in Abu Dhabi, Qatar en Saoedi-Arabië. Voetbal International meldde al eens dat Hoekman bezig was met partijen die in de club en/of het te verbouwen stadion willen investeren. Het zoeken naar buitenlandse investeerders is interessant maar natuurlijk ook bedreigend. Niemand zit er op te wachten dat het lot van onze club in handen komt te liggen van vage types op zoek naar een hobby. Het is paradoxaal, terwijl Hoekman op een zijspoor is gezet, zou hij door dit onderdeel van zijn adviseurschap toch een grote rol kunnen spelen in de toekomst van NEC. Misschien wel groter dan zijn opvolger De Kruijff. Het is iets om in de gaten te houden.

Over het stadion gesproken. NEC komt nog dit jaar met een nieuw bod, meldde De Gelderlander op 31 oktober.  Ter herinnering: het laatste bod was 7,6 miljoen en de gemeente vraagt 8,2 miljoen. Een ander bericht luidde: “Nijmegen blijft worstelen met huurcontract Goffertstadion”. Het gaat over de drie seizoenen huur die NEC volgens de afspraken van 2003 in een garantiefonds had moeten stoppen. Iedereen, zeker ook de gemeente, weet dat dit nooit gaat gebeuren waardoor een serieus risico op betalingsproblemen (degradatie!) blijft bestaan. Het onderstreept maar weer eens hoe geweldig het voor alle partijen zou zijn als het stadion aan NEC verkocht wordt. Clubjes als PEC Zwolle en Go Ahead Eagles vliegen ons links en rechts voorbij dus DOE HET!

Gelukkig gaan we dit weekend weer voetballen. We hebben het Feyenoord lastig gemaakt dus we kunnen het Ajax ook lastig maken. De laatste twee uitwedstrijden tegen Ajax eindigden in 2-2, dus hoezo kansloos. Hup NEC!

Wichard

De week van…nog even De Derby

Nog even terugkomend op De Derby: Die Leeft! En hoe. Het was een zinderende middag waar supporters en spelers van genoten hebben, zeker ook aan Arnhemse kant. Dat De Derby in Arnhem minder leeft dan in Nijmegen is verleden tijd en dat is goed nieuws. Jammer natuurlijk van de zwarte rand die door het gedrag van sommigen rond de wedstrijd werd getekend. Het is om moedeloos van te worden. NEC gaat proberen de daders te straffen, we krijgen een boete van de KNVB en dan is het wachten op het volgende incident.

Zoals vaker in De Derby werd de wedstrijd gemaakt door de entourage, het voetbal stelde niet veel voor. De NEC-aanvallen verzopen weer in een opeenstapeling van onkunde. Heel wat supporters hebben er met ongeloof naar zitten kijken. Maar eerlijk is eerlijk, ondanks dat je het gevoel had dat alle pogingen om een doelpunt te maken tot mislukken gedoemd waren, gaven trainer en spelers niet op. En voilá, dan valt ie nog ook. Vitesse teleurgesteld naar huis, eind goed al goed. Read more

De week van…de verwarring **UPDATE**

De kansloze partij tegen PSV heeft veel mensen toch wat verward achtergelaten. Aan de ene kant klopte de tactiek niet, ons centrale verdedigingsduo maakte opeens grote fouten en trainer Hyballa gedroeg zich na de wedstrijd best een beetje vreemd. Maar we zagen ook dat NEC een paar goede spelers heeft lopen, bij vlagen goed combineerde en dat het enthousiasme van de trainer leidt tot een betere sfeer op de tribunes. De wedstrijd tegen PSV maakte ons wanhopig en gaf hoop tegelijk. Daarom is het mooi dat we weer gaan voetballen. De wedstrijd tegen Sparta kan helpen om te zien waar we nou eigenlijk staan met dit elftal en deze trainer.

Ja, die trainer, wat is dat nou eigenlijk voor een vogel. Het is een aparte, maar is het ook een goede trainer? Hij is heel gedreven maar heeft hij zijn emoties voldoende onder controle om een goede coach te zijn? Hij is misschien een super motivator, maar is het ook een goede tacticus? Wat heeft hij geleerd van de zeperd tegen PSV? En hoe ver gaan de spelers mee in een manier van ‘team builden’ die wat geforceerd en opgedrongen lijkt? Bij Alemannia Aachen, bijvoorbeeld, was volgens Technisch Directeur Erik Meijer de verstandhouding tussen trainer en spelers niet meer optimaal en werd Hyballa vroeg in zijn tweede seizoen ontslagen. Hij had het daar in zijn eerste seizoen, met een heel jonge ploeg, overigens prima gedaan.

Hyballa, dat is amusement, dat is ‘gefundenes Fressen’ voor de media, dat is passie. En Hyballa is ongetwijfeld ook een vakman, die zijn vak serieuzer neemt dan menig collega, die hopelijk weet waar hij mee bezig is. Het is verwarrend en het is spannend.

En dan begint hij ook nog met besloten trainingen…

Verwarring is er ook over de staat waarin onze club verkeert. Je kunt benadrukken dat het financieel eindelijk beter lijkt te gaan. Er werd volop verdiend aan transfers, het financieel beleid lijkt voorzichtig en verstandig. Als NEC uit Categorie 1 komt, en dat zit er naar het schijnt aan te komen, dan kan er misschien weer voorzichtig aan opbouw worden gedaan.

Je kunt ook zeggen dat het in de leiding van de club nooit rustig is, dat met Danny Hoekman de zoveelste clubman is afgeserveerd, dat verschillende stromingen binnen de club moeilijk met elkaar samen werken, dat er na jaren proberen nog steeds geen deal is gemaakt over het stadion. En wat denk je van de communicatie rond het opzeggen van het contract door Futuralis op 8 augustus jl. In plaats van een persbericht van de club moeten we dit horen via een interview door Omroep Gelderland met Roderik van Kerkhof. Bizar. Het is te begrijpen dat je dit pas na de zomerse transferperiode bekend maakt. Maar hoe kun je de regie hierover uit handen geven?

Verwarrend allemaal. Maar saai? Nee, saai is het niet en dadelijk gaan we gewoon weer met veel interesse en vol goede moed kijken hoe onze diamantjes het Sparta van Alex Pastoor over de knie gaan leggen. Veel plezier!

**UPDATE**

Dan heb je net het bovenstaande geschreven en dan blijkt een groepje supporters met dreigende teksten de aanval te hebben geopend op Bart van Ingen. Het is duidelijk dat ook zij in grote verwarring verkeren. Van Ingen heeft de afgelopen jaren hard gewerkt voor onze club. Voor zover ik weet stond (en staat) het belang van NEC hierbij altijd voorop. Hij heeft fouten gemaakt en hij heeft successen behaald. De manier waarop Van Ingen nu is benaderd, is beneden alle peil.

Wichard

De week van…de backs

Een maand te laat, maar de transferperiode is klaar. Op de valreep trok NEC nog twee backs en een aanvaller aan en was er de onverwachte overgang van Jasper Cillessen naar FC Barcelona. Een aantal spelers werd buiten het Futuralis netwerk om gehaald door Hoekman/Hyballa. Een trainer, zeker een nieuwkomer, die veel ‘eigen’ spelers haalt maakt zich kwetsbaar. Vallen de resultaten tegen en voegen zijn spelers niets toe dan krijgt hij het dubbel voor z’n kiezen.

Afgezien van het conflict tussen Futuralis en Hoekman (Hollywood aan de Waal), is de transferperiode voor NEC best goed verlopen. De selectie is compleet en er kwam meer transfergeld binnen dan verwacht. Hopen dat we met deze groep in de Eredivisie blijven en financieel gezond worden, dat is de fase waarin NEC zit.

Ik ben benieuwd hoe, na de komst van Fabian Gmeiner en André Fomitschow, de backposities ingevuld gaan worden. Gmeiner is jong maar viel tijdens de voorbereiding op door goed spel. Hij is gepresenteerd als linksback en voor de toekomst, maar is rechtsbenig (ook goed met links) en heeft vaker rechts- dan linksback gespeeld. Gmeiner op rechts en Fomitschow op links kan dus best. Maar Buwalda op rechts en Gmeiner op links sluit ik ook niet uit. Want hoe goed is Fabian Fomitschow? Die zou beter moeten zijn dan Bart Buysse terwijl hij vorig seizoen voor 1. FC Kaiserslautern tot 13 wedstrijden in de 2de Bundesliga kwam en zijn meeste wedstrijden op Regionalliga niveau speelde (ooit scoorde hij er wel 17 doelpunten in 31 wedstrijden, als verdediger!). Michael Heinloth is er natuurlijk ook nog. Is er al een bookmaker waar we kunnen inzetten?

Trouwens, dat zo’n Fomitschow in de Eredivisie komt spelen tekent weer eens de staat van het Nederlandse voetbal. Ik kan dit zeggen zonder hem ooit te hebben zien spelen. Een speler van 25 jaar die alleen op het vierde niveau in Duitsland basisspeler is geweest hoort eigenlijk niet thuis op het hoogste niveau in Nederland. Maar het is niet anders en het is de vraag waar de Nederlandse competitie naar op weg is? De grote clubs uit de grote voetballanden hebben de UEFA in de tang. De Amerikaanse, Russische en Chinese eigenaren zijn niet geïnteresseerd in Europese voetbaltradities maar alleen in het vergroten van de inkomsten. Hebben we over tien of twintig jaar nog wel nationale profcompetities in de huidige vorm? Moeten we zien te overleven in een BeNeLiga? En welke gevolgen zullen er zijn voor een club als NEC? Is NEC trouwens voor- of tegenstander van een BeNeLiga? En de supporters? In ieder geval moeten Eredivisie en clubs niet afwachten tot het voor ze besloten wordt maar zelf met initiatieven komen. 

Geen wedstrijd van NEC dit weekend maar er is echt alle reden om dinsdag duimend voor de televisie te gaan zitten als het Nederlands elftal het opneemt tegen Zweden. Oók nog een WK zonder Nederland? Liever niet.

En vergeet de supportersavond niet. Maandag, 19.30 uur.

Wichard

De week van…de techniek

Over het technisch beleid van NEC is het laatste woord nog lang niet gesproken. Een groot verhaal deze week in de Voetbal International gaf inzicht in de permanente spagaat waarin NEC staat als het gaat om het samenstellen van de selectie. De aanstelling van Danny Hoekman als technisch manager heeft de situatie alleen maar ingewikkelder gemaakt omdat hij, anders dan Bart van Ingen, een zelfstandige rol in het technisch beleid wil hebben. De wrijving die er vervolgens ontstaat met Futuralis is het logische gevolg.

Bij de samenwerking met Futuralis is de vraag eigenlijk niet of we te maken hebben met capabele voetbalmensen, maar of er een model te bedenken is waarin de samenwerking soepel en geruisloos kan verlopen. Het is een bron van onrust en is één van de redenen dat het moeilijk is om voor langere tijd een positieve sfeer rond onze club te creëren. De vaste supporters zal dit niet veel uitmaken, maar het is niet de sfeer waar hordes nieuwe supporters en misschien ook sponsors, zich toe aangetrokken voelen. Read more

De week van…en nou weer lekker voetballen

De afgelopen week zeurde ‘Kwestie Santos’ nog steeds door. Ja, de kwestie Santos, dat werd een kwestie Technisch Hart (TH), een kwestie Faber, een kwestie Van Ingen. Het vooralsnog laatste hoofdstuk was het gesprek van Faber en algemeen directeur Nijland van FC Groningen in Amsterdam, de reactie hierop van Bart van Ingen in zijn directieblog en de verzekering van alle partijen dat er verder weinig aan de hand is.

Met name dat laatste aspect is mij een doorn in het oog: het vertellen van halve waarheden, het om de hete brei heen draaien. Drie recente voorbeelden:

1.De kwestie Santos zelf: vertellen en aanvankelijk volhouden dat het banken van Santos een gevolg was van zijn aflopende contract terwijl het een straf bleek voor het overtreden van ‘clubregels en normen en waarden’. Inmiddels is de fout erkend.

2.Faber heeft heel waarschijnlijk dus een gesprek gevoerd met Nijland van FC Groningen in Amsterdam. Van Ingen weet echter van niks. Gevraagd hiernaar zegt hij dat hij niet veel kan met ‘hear say’ en afgaat op de dingen die hij weet. Alsof dit niet met Faber besproken is. Nogal ongeloofwaardig.

3.Faber is uit het TH gestapt, hij wil zich focussen op het eerste team. Tuurlijk.

Read more