Archive for Zo zagen wij het

Tactiek goed, PSV aan het wankelen gebracht

NEC deed vanavond waar het goed in is, countervoetbal vanuit een gesloten verdediging. De tactiek klopte dus en dat leverde een hele andere partij op dan de kansloze thuiswedstrijd die we tegen PSV speelden.

Natuurlijk stond NEC soms flink onder druk en was er bij vlagen veel dreiging van PSV, maar overlopen werd de ploeg niet. Er was een oliedomme overtreding van Bikel voor nodig om PSV aan een voorspong te helpen. Penalty, 1-0 in de twintigste minuut (Van Ginkel). Nou dat was het dan, denk je, wordt een nulletje of vier.

Maar dan is daar opeens de gelijkmaker uit een magistrale counter, afgerond door Messaoud (30e minuut). Verdedigen en counteren, verdedigen en counteren, dat is ons spel Herr Hyballa.

In de tweede helft krijgen we wat ongelukkig de 2-1 tegen (Ramselaar, 55e minuut) maar blijft de ploeg lekker voetballen. Sterker nog de tweede helft is beter dan de eerste. Omdat PSV de derde niet weet te maken, worden de sterren steeds nerveuzer.

NEC dringt aan en dat leidt nog tot een paar paniekerige situaties in het strafschopgebied van de Eindhovenaren. Cocu ziet zich zelfs genoodzaakt om met Schwaab nog een extra verdediger in te brengen. In de 83e minuut scoort Dumic, die dan al even in de spits staat, een schitterend doelpunt! Helaas, buitenspel.

Pas ver in blessuretijd, als heel NEC op de gelijkmaker jaagt, maakt PSV de derde (Luuk de Jong).

Verdomd jammer maar de ploeg heeft de clubkleuren vanavond met verve verdedigd. Read more

Ruime overwinning geeft NEC lucht

NEC behoort dit seizoen tot de zwakkere broeders in de Eredivisie en dat is mooi, heel mooi. Elke wedstrijd is van levensbelang, elke wedstrijd een finale. Zo’n seizoen als in de Jupiler League, waarin je alles wint, is slaapverwekkend. Deze wedstrijd tegen ADO riep van te voren al de emoties op die het bezoeken van een voetbalwedstrijd zo mooi maken: het heerlijke vooruitzicht op de euforie van een belangrijke overwinning strijdt met de angst voor een troosteloze afgang tegen een zwaar gehavende tegenstander.

Dit keer kwam het allemaal goed.

Tegen een ADO dat veel spelers miste, waaronder het centrale duo Beugelsdijk-Meissner, was NEC al snel dreigend. Verschillende keren maakte NEC gebruik van de verdedigende zwakte en dat leidde al binnen 12 minuten tot een 2-0 voorsprong. De eerste werd, na een prachtige steekpass van de zwervende Kadioglu, mooi en kundig afgemaakt door Kevin Mayi. De tweede werd onder aanhoudende NEC-druk door ADO verdediger Ebuehi in eigen doel gekopt.

Eigenlijk speelde NEC vanaf dat moment weer het spelletje dat we inmiddels zo goed kennen. Inzakken, georganiseerd en met overgave verdedigen en loeren op de snelle uitval. Kort voor rust leidde dit tot een derde, weer mooi uitgespeeld doelpunt. Mayi steekt op Rayhi die knap afrond.

Je hoopt dan dat NEC in de tweede helft ontspannen en swingend er nog een paar bij prikt, maar daar kwam het niet van. NEC liet het machteloze ADO aan de bal en ‘geloofde het wel’ of ‘speelde de wedstrijd geconcentreerd uit’ of ‘kon niet beter’, het is waarschijnlijk allemaal waar. Read more

Sobere zege NEC

Uitslag
Met een zwaarbevochten 0-1 op Jong FC Twente boekte NEC vanavond de eerste uitoverwinning op een Jong Team.

NEC miste Alireza (hamstring), Gravenbeek (ziek) en Ars (enkel). Hun posities werden overgenomen door Waalkens, Appiah en Santos.

De wedstrijd werd gespeeld in de Jens Vesting van FC Emmen omdat het veld in de eigen Grolsch Veste momenteel te slecht is. Read more

NEC is herfstkampioen

Uitslag
Jawel, NEC heeft de supertopper tegen Roda JC met 0-1 GEWONNEN! Anthony Limbombe scoorde in de 43e minuut met een leep kopballetje.

Was het goed? Nee. Was het spannend? Ja.

Beide ploegen trokken meteen fel van leer. NEC heeft de betere voetballers dus Roda JC zette vol in op strijd. Complimenten aan NEC dat het overeind bleef. Roda JC had zich voor de gelegenheid tactisch aangepast aan NEC door Höcher op de bank te laten en met Cicilia een tweede stormram naast Demouge in de spits te zetten. De Limburgers probeerden het initiatief te nemen maar kwamen nauwelijks tot gevaarlijke aanvallen. De NEC verdediging “stond” bijzonder goed en gaf niet één uitgespeelde kans weg. De grootste kans had Roda JC in de 27e minuut, een kopbal van Dijkhuizen uit een vrije trap die Smits goed pakte.

De NEC-aanvallers kregen met name in de tweede helft soms veel ruimte, maar gingen daar erg slordig mee om. In de 76e minuut was er een grote kans voor Alireza, hij raakte van dichtbij de paal.

Het alles of niets offensiefje van Roda oogde soms nog dreigend maar ook daar kwamen geen grote kansen uit. Na 95 minuten was het klaar en kon het Nijmeegse feest beginnen.

Toeschouwers
Maar liefst 16.015 toeschouwers zaten en stonden er in het Parkstad Limburg Stadion. Dit schijnt een record te zijn voor de Jupiler League. Met 1.000 fans in het uitvak en nog een paar honderd elders in het stadion waren de NEC’ers natuurlijk ook goed vertegenwoordigd.

Hoogtepunten
-Het was bij vlagen fel, hard en intens, maar het liep niet uit de hand. Complimenten aan de spelers van beide teams.
-Er was misschien twijfel, maar Giovanni Gravenbeek bleef verdedigend overeind.
-Een Eredivisie ambiance in de Jupiler League.
-De fantastische scheidsrechter.
-Lekker verslag op Fox van Sierd de Vos.

Dieptepunten
-Alireza kon het vandaag laten zien in een grote wedstrijd, maar deed dat niet.
-Lieden op de zogenaamde koempeltribune vonden het nodig Joshua Smits met bierbekers te bestoken. Bah.
-De aanvoer van de grote schare NEC-supporters verliep verre van vlekkeloos. Er waren berichten over files, een bus met pech en supporters die te laat in het stadion waren.
-Door de vertragingen, maar ook door technische problemen, kwamen de radioverslaggevers van N1 pas aan het eind van de eerste helft in de lucht.

Scheidsrechter
Bas Nijhuis was de ster van het veld. Hij liet veel toe, floot on-Nederlands, waardoor er veel strijd geleverd kon worden en er tempo in de wedstrijd bleef. Een 10 voor de scheids.

Tactiek
Roda JC koos voor 4-4-2 en paste zich aan. NEC speelde in de gebruikelijke samenstelling. Er werd gedisciplineerd gespeeld door het hele team en verdedigend stond het bijzonder goed. Onze snelle vleugelspelers kregen veel ruimte maar deden daar weinig mee, jammer.

Inzet
Uitstekend. Zoals te verwachten zou het in deze wedstrijd meer op strijd aankomen dan op goed voetbal. De NEC-spelers bleven knap overeind en werden nergens in de wedstrijd overlopen.

Conclusie
Dus: zes punten los en herfstkampioen. Maar de strijd om de titel gaat gewoon door.
N.b. vergeet FC Eindhoven niet.

Kijk voor het “Rondje om” op de Facebookpagina van onze Rene van Spamwijk.

Winst en verlies

Het was een gezellige regio-bijeenkomst gisteren in Groesbeek. Wat in Eerste en Eredivisie al lang niet meer kan, kon gisteren wel. Lekker met z’n allen, thuis- en uitfans door elkaar, op de tribune. Dat was de grote winst van het bekertreffen tussen De Treffers en NEC.

De wedstrijd zelf viel tegen. NEC controleerde en De Treffers verdedigde massaal en gedisciplineerd. Dit leidde tot een saai schouwspel met weinig kansen. Pas na de rode kaart van Foor in de 78e minuut, bij een 1-1 stand, kreeg NEC het makkelijker. De Treffers gaf het catenaccio eraan (een Italiaanse ploeg zou dat in een vergelijkbare situatie nooit doen), waardoor de Nijmeegse aanvallers eindelijk wat ruimte kregen. Prompt beslisten Ars en Limbombe de wedstrijd.

Eindstand 1-3 en NEC speelt in de volgende ronde uit tegen AZ.

Heel wat minder mooi dan de goede sfeer en de overwinning was het uitvallen van Marcel Appiah. De sterke rechtsback heeft waarschijnlijk een zware knieblessure en kan wel eens maanden uitgeschakeld zijn. Appiah werd vervangen door Gravenbeek, die dat aardig deed maar van deze kant wel het advies krijgt nog wat op z’n voorzetten te trainen.

Zondag tegen Sparta (aanvang 14.30 uur). Zolang Roda JC ons op de hielen zit is elke competitiewedstrijd belangrijk, elke wedstrijd een finale zou een trainer zeggen. Naast Appiah, Emilsson, Van Moorsel en Van Hofwegen, die zeker niet meedoen, zijn ook Daemen en Haitz niet helemaal fit. Hun meespelen is op het moment van schrijven onzeker en dat herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om een brede selectie te hebben. Het levert je een tekort op van 1,5 miljoen maar dan heb je ook wat.

Prettig weekend!

Knokken en winnen

Uitslag
Een verdiende 0-2 overwinning. Uit tegen De Graafschap is altijd lastig en dat bleek in het begin ook wel. De Graafschap ging d’ran en dat zorgde voor een pittige eerste helft. Maar NEC liet zich niet omver blazen en was in de tweede helft oppermachtig.

Toeschouwers
Op de Vijverberg waren een mooie 7886 toeschouwers aanwezig, waaronder 560 NEC’ers in het uitvak. Er zaten ook nog heel wat NEC’ers verspreid door het stadion en dat levert in Doetinchem gelukkig nauwelijks problemen op (zie hieronder).

Hoogtepuntjes
-Uit- en thuissupporters zorgden voor een mooie derbysfeer.
-De LimbombeR sloeg weer toe.

Edwin (links) is voor De Graafschap en Guido voor NEC. Samen staan ze voor hoe voetbal altijd zou moeten zijn. Mooi mannen.

Edwin (links) is voor De Graafschap en Guido voor NEC. Samen staan ze voor hoe voetbal altijd zou moeten zijn. Mooi mannen.

 

Dieptepuntjes
-Navarone Foor en een bal in het doel schieten, het blijft een zeldzame combinatie. Ons advies bij de volgende grote kans: rustig inademen, even zen en koel afronden.
-Bij veel toeschouwers staat in de Vijverberg een paal voor de neus (kun je niet veel meer aan doen) en tijdens de wedstrijd schallen er regelmatig bierreclames door het stadion (moet je niet doen).

Scheids
Op de scheidsrechter was dit keer weinig aan te merken, dat was dan ook niemand minder dan Pieter Vink. Oh, die goeie ouwe tijd in de eredivisie.

Tactiek
Het was gewoon niet zo goed. Het was rommelig, veel balverlies, de vleugels kwamen niet uit de verf. Gelukkig kan het elftal in zulke wedstrijden terugvallen op een goede organisatie en worden er weinig kansen weggegeven. Drie competitiewedstrijden op rij ‘de nul’ spreekt boekdelen.

Inzet
Voetballend was het niet goed, als je de Superboeren uiteindelijk aftroeft op inzet en wilskracht is dat een compliment waard.

Conclusie
Met de wedstrijd tegen Almere City in het vooruitzicht ligt de periodetitel voor het grijpen, maar het gaat natuurlijk om het kampioenschap. NEC is goed bezig maar “Parijs is nog ver”.

Kijk voor het “Rondje om” op de Facebookpagina van onze Rene van Spamwijk.

Het gaat om de punten

Uitslag
Was het nu ‘maar’ 1-0 of gelukkig 1-0? Na een wervelend begin met openingsgoal zakte NEC in de tweede helft ver terug en mochten we uiteindelijk blij zijn dat de punten in Nijmegen bleven.

Toeschouwers
We waren met 9.218 mensen in de Goffert, waarvan een handjevol uit Wolluk. Zo druk was het in de Goffert dit seizoen nog niet geweest.

Hoogtepuntjes
– Appiah-yee, Appiah-yoo!! Lekker om alweer een sterke rechtsback in het veld te hebben staan.
– En dan die Sjoerd Ars. Loopt 1 op 1! (kunnen we wekelijks laten staan)
– Kippenvel tijdens de minuut stilte voor de wedstrijd en de minuut van respect in de 43e minuut voor NEC supporter Clemens.

Dieptepuntje
Het idee dat de voorzitter van de tegenstander dezelfde ochtend bemerkte dat zijn 2-jarige dochtertje die nacht in bed overleden was, deed alle voetbal beslommeringen erg onbelangrijk aandoen.

Scheids
De man heette Bax en floot NEC voor het eerst. Laten we zeggen dat hij in de Jupiler League voorlopig wel op zijn plek is.

Tactiek
NEC was in de eerste helft bij vlagen een lust voor het oog. Tikkie-takkie in de Goffert. Het wachten was op een (forse) uitbreiding van de voorsprong. Die kwam er niet en het verval dat volgde in de tweede helft is reden tot zorg. Taktisch leek het in orde, mentaal valt er wellicht het één of ander te verbeteren.

Inzet
Niets op aan te merken. Ondanks dat het de tweede helft van kwaad tot erger ging bleef de ploeg vechten en bleef de wisselwerking met het publiek overeind. Dit is waarom het dit seizoen weer leuk is in de Goffert!

Conclusie
De vijfde winstpartij in zes potjes. Alleen Roda JC kan volgen en zo lijkt het er op dat het een two horse race gaat worden zoals velen al voorspelden voor aanvang van het seizoen. Game on!

Kijk voor het “Rondje om” op de Facebookpagina van onze Rene van Spamwijk.

Zo doe je dat: 1-4

Uitslag
Een hele mooie 1-4 voor NEC. Na zo’n rotpot als tegen Jong PSV is dit het antwoord waar je als supporter op hoopt.

Toeschouwers
Om precies te zijn waren er 2.736 in het Lavans Stadion (capaciteit 4.200). Ondanks de verplichte buscombi zaten er 318 NEC’ers in het uitvak.

Hoogtepuntjes
-Ali!, Ali! En nog eens Ali! Wat een speler is dat! Ali mot blieve!
-Maar ook even speciale aandacht voor Joshua Smits. Goed keepertje hoor.
-En dan die Sjoerd Ars. Loopt 1 op 1!
-Ach, waarom ook niet: veer in de bips voor het hele team.

Dieptepuntjes
-De schandalige overtreding op Leiwa door Charles Kazlauskas. Ze speelden nog samen bij NEC. Na de wedstrijd liep Leiwa op krukken. Kazlauskas verdiende een rode kaart maar kreeg slechts geel. In de samenvatting van SBS6 trouwens geen enkele aandacht voor de overtreding, in de eredivisie zou het eindeloos herhaald zijn, welkom in de Jupiler League. Tegen Fortuna Sittard werd Gregor Breinbrug al uit de wedstrijd geschopt. Dit bleef toen zelfs helemaal onbestraft.

Scheids
In de Jupiler League heb je vaak te maken met jonge onervaren scheidsrechters, het is elke keer afwachten wat dat oplevert. Jeroen Manschot zat er een paar keer flink naast. Hopelijk heeft hij ervan geleerd.

Tactiek
Goed positiespel, vroeg druk zetten, aanvallen over de vleugels, het was er weer. Het team is nu al beter op elkaar ingespeeld dan vorig seizoen ooit het geval was. Goed ook om te zien dat, ondanks de omzettingen door het wegvallen van Haitz en Leiwa, het team bleef functioneren. Vakwerk van Ruud Brood.

Inzet
Door de zeperd tegen Jong PSV stond er behoorlijk wat druk op deze wedstrijd. Vervolgens krijgt de ploeg in korte tijd een paar flinke tegenslagen te verwerken: Tobias Haitz haakt in de warming up af, zijn vervanger Leiwakabessy veroorzaakt al in de derde minuut een strafschop en even later wordt dezelfde Leiwa uit de wedstrijd geschopt. Linksbuiten Santos kwam hierdoor linksback te spelen!
Niets kon de jongens echter stoppen, inzet en veerkracht waren voorbeeldig.

Conclusie
Het ‘incident’ Jong PSV is voorlopig vergeten. Met twee thuiswedstrijden voor de boeg kunnen we mooie stappen zetten naar de 1e periodetitel (we kunnen een prijs pakken!).

Kijk voor het “Rondje om” op de Facebookpagina van onze Rene van Spamwijk.

Pijnlijke nederlaag

Uitslag
Een 1-0 nederlaag tegen Jong PSV, dat doet pijn. NEC speelde slecht maar kreeg toch de meeste en de beste kansen. In de 91’ minuut dwarrelde een slap schot/voorzetje zomaar in de verre hoek.

Het meest gehoorde commentaar na afloop: “Zo, we staan weer met beide beentjes op de grond”.

Toeschouwers
Ja, er waren toeschouwers, waaronder zo’n 150 NEC’ers.

Hoogtepuntjes
Uhh, uhh, effe denken…
Uhh, uhh, momentje…
Uhh…

Dieptepuntjes
-De verschrikkelijke ambiance. Profvoetbal spelen in een leeg stadion tegen een ploeg die nergens om speelt is een belediging voor de clubs in de Jupiler League en hun fans. Het experiment met de Jong Huppeldepup ploegen moet zo snel mogelijk gestopt worden!
-De voorzetten van Conboy, de slechte passes van Van Eijden, de mislukte acties van Ali. Ze doen er alles aan om bij NEC te blijven (toch een hoogtepuntje?).

Scheids
Dat was ene Siemen Mulder, die als junior scheidsrechter in het betaalde voetbal actief is. Vergat in de eerste helft een paar keer geel te geven aan een Jong PSV’er maar viel verder niet op. Aan Siemen heeft het in elk geval niet gelegen.

Tactiek
In plaats van de geblesseerde Gregor Breinburg speelde Muhammed Mert. Of het hierdoor kwam is moeilijk te zeggen, maar het NEC middenveld kon z’n stempel dit keer niet op de wedstrijd drukken. Ook moeten we er rekening mee houden dat de tegenstanders zich steeds beter op het NEC spel gaan instellen. In plaats van lekker aanvallen zullen ze compacter en afwachtender spelen. Zeker in de tweede helft deed Jong PSV dit best goed en kwam NEC er nog maar sporadisch doorheen.

Inzet
De wil was er ongetwijfeld maar de scherpte ontbrak.

Conclusie
Na de 5-1 tegen Fortuna Sittard vroegen we ons af: is NEC nou zo goed of zijn de tegenstanders zo matig?
Na deze wedstrijd kunnen we zeggen dat de tegenstander wederom heel matig was maar NEC dit keer niet veel beter. Was het slechte spel een incident en herpakt de ploeg zich? Aanstaande vrijdag, uit tegen Helmond Sport, gaan we het zien.

Kijk voor het “Rondje om” op de Facebookpagina van onze Rene van Spamwijk.

Zo zagen wij het: AZ-NEC

Dat AZ dit jaar (nog) niet draait is bekend. Dat afgelopen zaterdag belangrijke spelers als Maher, Martens en Altidore bij datzelfde AZ niet meededen ook. Maar, ach. Who cares? De drie punten zitten in de pocket, op de 0-2 was niets af te dingen. Deze uitslag had eerder hoger kunnen uitvallen, dan dat we echt in de problemen zijn geweest. En zo kwam een einde aan 26 thuiswedstrijden zonder nederlagen voor AZ. Toch lekker.
 
‘’AZ-supporters bedankt voor de korting’’, zo luidde het devies voor deze match. Waar we al jaren verplicht en onterecht met de autocombi naar Alkmaar moeten, daar confronteert AZ ons al jaren met schandalige ticketprijzen aangezien zij als een van de enige clubs in Nederland geen korting op basis van wederkerigheid willen toepassen. NEC besloot zich voor de supporters in te zetten en drie knaken korting te geven. €7,50 dus, betaald door AZ-supporters die naar Nijmegen komen. Desondanks namen slechts zo’n 100 supporters de moeite om onze jongens in Alkmaar te ondersteunen. Da’s weinig en daardoor verliest een statement als deze, in mijn ogen, enige daadkracht.
 
Nadat de wedstrijd al vroeg op slot zat door doelpunten van Koolwijk, werd in het uitvak goedgemutst gezocht naar alternatief tijdverdrijf. De een vulde zijn tijd met oppasmama’s naast het uitvak, de ander zocht naar geschikte nieuwe liederen voor spelers. Vanuit het naastgelegen kindervak werd zelfs meermaals de confrontatie met het uitvak gezocht door logo’s van Ajax op hun telefoons te showen. Het tekent de klapperclub uit Alkmaar. Geklapperd werd er trouwens nauwelijks. Wat een weelde!
 
En toen stonden we 7e. Het staat nog allemaal dicht bij elkaar, maar het had zeker ook slechter gekund. Roda wacht zaterdag in de Goffert. Het wordt weer eens tijd dat we drie punten in Nijmegen houden. Ik denk dat we met de power en inzet van afgelopen weekend een heel eind kunnen komen!
 
Oe-a-Gentenaar