Archive for Geen categorie

Topavond voor NEC

Elke wedstrijd kunnen we wel van een paar mooie individuele acties genieten, maar wat de spelers als team op de mat leggen is minder verheffend. De verdedigende organisatie staat goed en daar leunt NEC dan ook graag en veel op. Het centrum is sterk en Breinburg en de ondergewaardeerde Dijkstra moet je drie keer voorbij. Aanvallend is het vaak slordig en soms ietwat gemakzuchtig. Maar elke wedstrijd warmt het superkwartet de mesjes wel een paar keer op om met speels gemak door de vijandelijke boter te snijden. Het blijkt steeds weer genoeg.

Dus boekten we tegen De Graafschap de zevende competitiezege op rij (de derde opeenvolgende 3-1) en werd de grootste test tot nu toe dus een succes. Net als de vorige grote test tegen Fortuna Sittard. Omdat Fortuna en Telstar verloren werd het een ware topavond.

Wedstrijdverloop. Dijkstra geeft een mooie dieptepass op Groeneveld, Graafschap back Abena struikelt van schrik over zijn eigen benen (zijn blessure schijnt mee te vallen), Groeneveld stoomt door, trekt naar binnen en schiet raak (10e minuut). Ars mist een kopkans voor open doel waarna Groeneveld en Dijkstra vlak voor rust de beslissing op de voet hebben. Kort na rust rondt Breinburg een mooie combinatie met Groeneveld bijna af waarna halfslachtig optreden van Delle tot de 1-1 leidt (Van Mieghem, 53e minuut). De Graafschap dringt aan maar NEC blijft gevaarlijk in de omschakeling waardoor Rayhi een vrije trap op de rand van de zestien verdient. Ars onderstreept nog maar eens zijn gebrek aan scherpte door uit deze vrije trap van dichtbij zijn eigen keeper niet kansloos te laten, Braken herstelt dit (1-2, 66e minuut). De wedstrijd blijft dan best spannend totdat Golla in de 83e minuut de 1-3 scoort uit een corner. Feest! Read more

NEC behaalt nacompetitieplek na makkelijk avondje

Het argument dat de KNVB graag van stal haalt om de ridicule aanwezigheid van de ‘Jong’ teams in de Juup te verdedigen is dat deze teams het niveau van de biercompetitie op zouden krikken. Nou, beste meneren in Zeist, in dat geval zou ik u willen aanraden de wedstrijd van vanavond in de Goffert nog eens terug te kijken. Want wat zo’n Jong Utrecht loopt te doen op een voetbalveld kan ik met de beste wil ter wereld geen opkrikken noemen. Wat een niveau. Het zal onze beste lezers dan ook niets verbazen dat NEC weinig moeite had met de Domstadtelgen. Wat heet, bij rust stonden we al 2-0 voor en dat had ook het dubbele kunnen zijn. En dat is fijn, want vanavond was immers niet alleen belangrijk voor de algemene ranglijst maar ook voor de periodetitel. Daarin was het een nek-aan-nek race tussen ons, Fortuna en Jong Ajax. En lieten die twee nou net vanavond pittige tegenstanders treffen in respectievelijk De Graafschap en FC Eindhoven. En waar NEC comfortabel de rust in ging, daar stonden de beide concurenten na 45 minuten voetbal beide ook nog eens met 1-0 achter.
Read more

DTH Opinie: De Videoref

Heerlijk die videoref. Wat kun je er tegen hebben, want eerlijker is altijd beter toch? Na gisteren zijn we bij NEC inmiddels vijfvoudig ervaringsdeskundige geworden wat betreft de videoref en het voelt op de een of andere manier niet goed. Na gisteren ben ik erachter wat me het meeste irriteert aan de videoref: Er zit niets van spanning meer in zodra de tv beweging gemaakt wordt. Het is geen hulpmiddel waarbij het kwartje de goede of verkeerde kant op kan vallen, maar een overrule systeem. Geen scheids die tegen het advies meer in gaat dus zodra het scherm bewegingkje komt weet je hoe laat het is.

Higler zei dat de door de videoref beoordeelde penalty situatie een kwestie van centimeters was. Dan zie ik dus veel liever dat de scheids direct een tv beweging maakt en dat ze dan gaan bekijken of hij er binnen of er buiten was. Bij het rugby zie je ook dat scheidsrechter juist aan videoref vraagt hoe het zit. In het voetbal zijn de scheidsrechters nog veel te ijdel en gaan ze af op hun eigen gevoel zonder direct videoref in te schakelen en dan worden ze achteraf gecorrigeerd. Met het akelige gevolg dat niet de scheidsrechter op het veld de eindbaas is, maar de videoref. Bij geen enkele goal kun je meer uit je dak gaan, want wie weet heeft de videoref gezien dat iemand met zijn linkerpink de bal net aangeraakt heeft. Irritant dus. Zeker bij situaties die je op verschillende manieren kunt interpreteren.

De extra chef corrigeert de scheidsrechter op het veld. Dat maakt van de videoref voor de scheids meer een tik op de vingers dan een extra hulpmiddel. Volgens mij kan dat niet de bedoeling zijn. Misschien moet je het gebruik van de videoref daarom ook bij de scheidsrechter zelf en de teamcaptains leggen. Dat je bijvoorbeeld teamcaptains het recht geeft om een challenge aan te vragen en verder de scheids alleen op zijn verzoek de videoref als hulpmiddel laat inschakelen.

En natuurlijk moet je niet de videoref bij de ene (beker)wedstrijd wel doen en bij de andere niet, dat is inconsequent. En laat de beelden ook maar zien in het stadion. Als het terecht is zul je ook minder snel spreekkoren krijgen vanaf de tribune. Ook een foutieve ingooi kan bepalend zijn voor een goal, dus geen restricties opleggen waar de videoref wel of niet over mag oordelen. Gewoon een beperkt aantal mogelijkheden aan aanvoerders geven om de videoref in te schakelen  (moet ook geen kermis worden) en de scheids moet de ijdelheid aan de kant schuiven en bij twijfel gewoon de videoref inzetten. Dan wordt op het veld het wedstrijdverloop bepaald en niet vanuit een studio in Hilversum.

Bleum

NEC doet plicht in beker

Een thuiswedstrijd tegen Achilles ’29 in de beker was op voorhand een goede loting. Met alle respect voor de tegenstander, een club uit de tweede divisie moet je thuis kunnen hebben. En toch schaal je Achilles ’29 door het Jupiler league verleden vooraf toch net effe wat hoger in dan Hoek, Lienden of Rijnsburgse boys. Dat hoger inschalen bleek achteraf onterecht te zijn geweest, want zelfs met 10 man en met veelal reservespelers was NEC heer en meester in de Goffert. Niet vreemd natuurlijk, want in Groesbeek hebben ze het door de financiële ellende (mede dankzij meneer Derks) natuurlijk niet makkelijk en hebben ze veel aan kwaliteit ingeleverd.

Tegen deze achtergrond kun je NEC misschien nog wel verwijten dat er niet wat meer goals in zijn gevlogen. Maar NEC had een geldig excuus, want we hadden ook nog scheidsrechter Higler en die had niet echt zijn dag. Wat was deze man slecht. Hij gaf geel aan Alberto, maar hij werd (terecht) gecorrigeerd door de videoref. Vervolgens maakte Achilles een aantal pittige overtredingen die regelmatig onbestraft bleven. Niet alleen door geen vrije trap te geven, maar ook overtredingen die geel waard waren, werden niet met geel bestraft. En als de NEC spelers daar wat van zeiden dan wilde meneer Higler laten zien dat hij het mannetje was en gaf hij wel geel, zoals aan Langil, die overigens een hele behoorlijke wedstrijd speelde. In de tweede helft gaf Higler een penalty aan NEC en geel voor de speler van Achilles, waar rood op z’n plaats was geweest. Het was immers een snoeiharde overtreding van achteren. Maar ja met het verhaal van dubbel straffen (en rood en penalty) kun je misschien nog leven met geel. Maar ook nu werd hij weer gecorrigeerd door de videoref omdat de overtreding er net buiten was. Wat meneer vervolgens even vergat was om de speler van Achilles rood te geven, want daar had hij wel recht op. Maar die scherpte zat er vandaag niet bij hem in. De rest van de wedstrijd wist hij het echt niet meer en leek hij bij ieder beetje twijfel even te willen wachten op de videoref. Bang om nog een fout te maken. Toegegeven, de kans daarop was erg groot.  

De goals van Groeneveld (net geen buitenspel), Kadioglu (intikker na vrije trap) en Rayhi (een mooie lob) waren prima en meer dan terecht. Achilles kwam in de tweede helft wel een paar keer voor de goal van Smits, maar die keepte op de lijn niet slecht. Op basis van het aantal kansjes was een goal voor de Groesbekers misschien wel terecht geweest, maar meer ook echt niet.

Uitslag
3-0, terecht, degelijk, maar niet sprankelend.

Toeschouwers
Er schijnen 5115 toeschouwers te zijn geweest, maar we bekijken de beelden van de videoref nog even terug om te kijken of dat aantal wel echt klopt.

Scheids
Al genoeg over gezegd. Wat een drama die man.

Hoogtepunten
-We zijn door in de beker!

-Langil, Sturing en Breinburg speelden een prima pot.
-Het was een wedstrijd zonder stress en dat is ook wel eens fijn.
-Dankzij Higler hadden we op de tribune genoeg te bespreken.
-Toch drie keer kunnen juichen.
-Mooie lob van Rayhi.
-Het was met 16 graden niet koud, prima temperatuurtje voor een bekerpotje.

Dieptepunten
-De videoref en de arbitrage met stip op één.
-De actie van Alberto, waardoor NEC met 10 man verder moest.
-De rest van de invalbeurt van Rayhi.
-Te weinig doelpunten.
-Slechts 1 loket open bij de catering onder de Goffertribune betekende 10 minuten wachten op een bak koffie.
-De tussenstanden waren niet te lezen op het scherm.
-18.30 op een doordeweekse avond is echt gewoon een enorme ruk tijd!

Tactiek
Bogers dacht laat ik alle bankzitters maar eens opstellen en alleen de creatieve spelers Groeneveld en Kadioglu mee laten doen. Ondanks dat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van dat compleet omgooien, pakte het toch goed uit, gewoon omdat het krachtverschil te groot was.

Inzet
Er werd hard gewerkt, daar viel niets over te zeggen, maar als je kritisch bent, had er meer ingezeten.

Conclusie
We zijn door dus “who cares”? Nu weer hopen op een thuiswedstrijd die te doen is. Wel graag rond een uur of acht aub.

NEC doet ondanks mager optreden prima zaken

Tja, we zullen aan de wedstrijd van vanavond maar niet al te veel woorden vuil maken. Tegenstander FC Volendam staat onderaan en wellicht dat dat toch tot wat gemakzucht leidde bij onze spelers, want het was vanavond in de palingstad allemaal erg gezapig. Na een degelijke start met een schot op de paal in de eerste minuten van Kadioglu leek een leuke voetbalavond in het verschiet, maar de rest van de eerste helft liet NEC eigenlijk weinig meer zien. De harde windstoten zullen het voetbal ook niet geholpen hebben, getuige de soms bijna kolderieke afzwaaischoten van onze ploeg. Toch pakte NEC in de tweede helft de leiding na goed werk van Groeneveld die prima binnenschoot. Met nog een kwartier op de klok was het diezelfde Groeneveld die prima gelanceerd werd door (ja ja, het mag ook wel een keer gezegd worden) een prima pass van Mart Dijkstra en die vervolgens Braken in staat stelde om de 0-2 binnen te werken.

Dat de wedstrijd zelf niet om over naar huis te schrijven was en Volendam zelfs nog een penalty onthouden werd, nemen we vandaag maar even op de koop toe. NEC doet namelijk met deze overwinning uitstekende zaken. Want op de andere velden leden onze concurrenten voor de eerste periode puntverlies. Fortuna speelde gelijk tegen Eindhoven, terwijl Jong Ajax zelfs verloor van Go Ahead Eagles. En dus klimmen we naar plek twee op de ranglijst en hebben we opeens weer volop uitzicht op de eerste periode, direct (als Jong Ajax volgende week weer punten morst) of indirect (Jong Ajax doet immers helemaal niet mee om de periodetitels)!
Read more

Simpele overwinning houdt NEC in race om eerste periode

Na een belangrijke zege op Fortuna vorige week volgen er nu een aantal wedstrijden tegen de zwakkere broeders van de Jupiler League. Zaak voor NEC dus om optimaal te profiteren van de stijgende lijn die lijkt ingezet. Te beginnen vanavond in eigen huis tegen RKC, de oude club van onze nieuwe Technisch Directeur Remco Oversier. Voor dit duel keerde Kadioglu na zijn interlandweek met Jong Oranje terug in de basis voor Sleegers, die tegen Fortuna negentig minuten lang verstoppertje speelde voor zijn teamgenoten en de camera’s. Golla ontbrak in het hart van de defensie door een nare knieblessure die hem een aantal weken aan de kant zal houden. In zijn plaats kwam Buwalda in het veld.
Read more

NEC pakt drie zeer belangrijke punten in spannende wedstrijd

Na een hoopgevend optreden in eigen huis tegen MVV waar we uiteindelijk met comfortable cijfers wonnen, stond er vanavond een echte test op het programma voor NEC. Fortuna Sittard draait momenteel namelijk erg goed en staat op de tweede plek, één plaatsje hoger dan wij. De ploeg scoort zeer makkelijk met snelle jongens voorin die ons pijn zouden kunnen doen in de omschakeling. Tel daarbij op een relatief trage NEC defensie met Golla (die doordeweeks nog sukkelde met een pijnlijke knie) en Van der Pavert en een tot dusverre onzekere Verdonk op links en je weet dat het een lastige avond kan worden in Zuid-Limburg.
Read more

NEC pakt eindelijk weer de volle zege in afgetekende overwinning

Na het zoveeslte zure puntenverlies vorige week, waar een comfortabele 1-3 voorsprong onnodig uit handen gegeven werd tegen Jong PSV, was het vandaag zaak voor onze ploeg om te laten zien dat het bij vlagen hoopgevende veldspel tegen de Eindhovenaren geen incident was. In de eigen Goffert traden we vanavond aan tegen MVV, dat afgelopen seizoen via de nacompetitie nog nipt promotie mis liep na een goed maar uiteindelijk heilloos optreden tegen streekgenoot Roda JC. Smits was na zijn flater bij de 2-3 vorig weekend het kind van de rekening en moest plaats maken voor Joris Delle. Verder traden dezelfde NEC spelers aan bij de aftrap als vorige week.

NEC begon voortvarend en was in de eerste helft onbetwist de bovenliggende partij. Pas in de laatste minuten voor de rust kon MVV er een paar keer dreigend uit komen, maar op dat moment stond NEC al met 1-0 voor na een vroege goal in de 16e minuut van Golla. Net als vorige week moest de afronding dus wederom van een verdediger komen, want ondanks een zee aan kansen wist niemand in de voorhoede in het eerste bedrijf het net te vinden. Braken, Groeneveld, Kadioglu en Rayhi kregen allemaal prima kansen en ook centrumverdediger Van der Pavert kopte nog op de lat, maar de bal wilde na die eerste treffer niet meer het doel in. En dus bleef het na een sterk verbeterd optreden van onze jongens toch wat onrustig op de tribunes in de pauze. De afgelopen weken hebben ons immers geleerd dat voor dit NEC een marge van één doelpunt niet genoeg is. Het was dus hopen op een produktievere tweede helft en op basis van de kansen in de eerste helft zou dat ook zeker niet onterecht zijn.
Read more

Domme fouten kosten NEC de overwinning

Zoals misschien wel te verwachten keerden, in vergelijking met de bekerwedstrijd tegen FC Emmen, keeper Smits en rechtsback Joppen terug in de basis. Kadioglu bleef wel staan, of hij ook had gespeeld als Schuurman fit was geweest zullen we waarschijnlijk nooit weten.

De winst in de beker was mooi en het goede spel een opsteker. Zouden we vandaag een NEC zien dat aan het groeien is naar kampioensvorm?

Ja en nee. In heel wat Nijmeegse huiskamers zullen bulderende vloeken en uitroepen van ongeloof en wanhoop te horen zijn geweest en op het supportersforum kondigen de snel ontmoedigden al aan het verder wel te geloven, als de bal na 35 seconden(!) al op de stip ligt na een onhandige overtreding van Verdonk op Gudmundsson. Een minuutje later schiet de IJslander zelf de penalty achter Smits. In de daaropvolgende pakweg 20 minuten wordt NEC volledig van het padje gespeeld. Maar de 2-0 valt niet. Read more

NEC blameert zichzelf in extremis opnieuw

Na twee absoluut dramatische duels was het vanavond zaak voor NEC om in eigen huis te laten zien dat het label ‘titelkandidaat’ toch echt gerechtvaardigd was. Helaas faalde onze ploeg wederom jammerlijk in deze opgave. Wat heet, NEC kwam opnieuw meer dan belabberd voor de dag tegen FC Emmen. Adri Bogers kon zich weer beroepen op Gregor Breinburg en daardoor moest Bikel plaatsnemen op de bank. Kadioglu verzekerde iedereen deze week dat hij weer volledig met NEC bezig is, maar Bogers besloot toch om de voorkeur te geven aan Schuurman achter spits Braken. Rayhi maakte na een lange schorsing ook weer zijn opwachting op de vleugel.
Read more